12 Τηλεοπτικοί Χαρακτήρες ΑμεΑ

από Catherine
0 σχολιο 470 προβολές

Η τηλεόραση είναι μια μικρογραφία της πραγματικής ζωής. Φυσικά, μέσα σ ‘αυτήν συγκαταλέγονται και τα ΑμεΑ. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ολοένα και περισσότεροι τηλεοπτικοί χαρακτήρες ΑμεΑ, διεκδικώντας (τηλεοπτική και όχι μόνο) ορατότητα στην καθημερινότητα.

Αρχικά, ορισμένες πληροφορίες. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και εφαρμόζεται παγκοσμίως από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992. Αυτή τη μέρα προωθείται η κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και η κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
ΑμεΑ σημαίνει Άτομα με Αναπηρία και όχι Άτομα με ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Η ορολογία σε κάθε χώρα είναι διαφορετική. Τα ΑμεΑ περιλαμβάνουν άτομα: Τυφλά και με προβλήματα όρασης, κωφά και βαρήκοα, με κινητικές διαταραχές, με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, με ψυχικές νόσους, επιληπτικά/χανσενικά, με μακροχρόνιες ασθένειες και παραμονή σε ιδρύματα, με διαταραχές από άλλη αιτία και άλλες περιπτώσεις αναπηρίας.
Η αναπηρία διακρίνεται σε: γενετήσια ή επίκτητη, εμφανή ή αφανή, μόνιμη ή παροδική και σε εντυπο-αναπηρία.(πηγή)

Στη παρακάτω λίστα σας παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά ορισμένους αγαπημένους τηλεοπτικούς χαρακτήρες ΑμεΑ:

1. Breaking Bad– Walter White Jr. & Ηector Salamanca

Ο Walter White Jr έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, είναι γιος του πρωταγωνιστή Walter White, και ουσιαστικά η σειρά δείχνει πώς επηρεάζεται η εφηβική του ζωή από τις περιπέτειες του πατερά του. Ο ήρωας πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και εκδηλώνεται με διάφορες κινητικές διαταραχές. Μάλιστα ο ίδιος ο ηθοποιός RJ Mitte έχει εγκεφαλική παράλυση, αλλά σε πιο ήπιο βαθμό από του υποδυόμενου χαρακτήρα.
Ο Ηector Salamanca, ένας άρχοντας του καρτέλ, που καταλήγει να μείνει παράλυτος για το υπόλοιπο της ζωής του από ένα φάρμακο. Είναι γνωστός villain, τόσο στο Better Call Sauul όσο και στο Breaking Bad. επικοινωνεί με τον κόσμο χτυπώντας το καμπανάκι από το καροτσάκι του και με τις εκφράσεις-σπασμούς του προσώπου του. Τον ήρωα υποδύεται ο Mark Mangolis, ο οποίος δεν είναι ΑμεΑ.

2. Fear The Walking Dead -Wendell

Ο Wendell είναι μια προσθήκη που έγινε στην 4η σεζόν της σειράς. Είναι μια ιδιαίτερη προσθήκη στην σειρά, καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε ένα άτομο με κινητικά προβλήματα που επιβίωσε της αποκάλυψης (στο σύμπαν του TWD). Λίγα ξέρουμε για την ζωή του Wendell, πριν την αποκάλυψη έχει ωστόσο αποκαλυφθεί ότι όταν ήταν δέκα ετών έσωσε ένα αγόρι που θα το χτυπούσε αυτοκίνητο . Τελικά το όχημα χτύπησε εκείνον και τον άφησε παράλυτο .Ο Wendell πίστευε στο να βοηθάει τους ανθρώπους και για αυτό προσπάθησε να ενταχθεί στο σώμα πεζοναυτών. Με αγένεια όμως απορρίφθηκε από το σώμα λόγο του προβλήματος του. Ο Wendell όμως είναι ένας από τους ικανότερους μαχητές παρά το πρόβλημα του, μάλιστα έχει καροτσάκι σχεδιασμένο με μηχανισμούς για την εξόντωση των Walkers.

3. Special– Ryan O’Connell

Βασισμένη στα ξεκαρδιστικά απομνημονεύματα του ίδιου του Ryan O’Connell I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves αυτή η κωμική σειρά ακολουθεί τις προκλήσεις και τις επιτυχίες του O’Connell ως gay άντρα με ήπια εγκεφαλική παράλυση. Αυτή η σειρά δεν φοβάται να εξερευνήσει τις δυσκολίες ενός ατόμου που κινείται μεταξύ των ορίων αρτιμέλειας και αναπηρίας.

4. Ozark– Tuck

Αγαπημένος χαρακτήρας της σειράς είναι ο Tuck, που τον υποδύεται ο ηθοποιός Evan George Vourazeris, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Ο Tuck είναι υπάλληλος στο Blue Cat, το τοπικό μπαρ/ξενοδοχείο και γίνεται ο πρώτος φίλος του 13χρονου γιου του Marty, Skylar, στο Ozarks. Ο Skylar δεν αντιμετωπίζει ποτέ τον Tuck ως κάποιον άλλο, διαφορετικό από αυτό που είναι: ένα αγόρι που πρόσφερε τη φιλία του στο Skylar, όταν τη χρειαζόταν.

5. Raising Dion– Εsperanza

H Sammi Haney στο ρόλο

Βασισμένη στη ταινία μικρού μήκους και στο κόμικ του Dennis Liu, αυτή η σειρά επιστημονικής φαντασίας αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας, που προσπαθεί να κρύψει τις υπεράνθρωπες ικανότητες του γιου της, Dion, οι οποίες αρχίζουν να εκδηλώνονται μετά το θάνατο του επιστήμονα συζύγου της. Ενώ ο ίδιος ο Dion έχει εξαιρετικές δυνάμεις, το πραγματικό αστέρι της σειράς είναι η συμπαθητική συμμαθήτριά του Esperanza, η οποία έχει ατελή οστεογένεση (μια σπάνια γενετική διαταραχή πιο γνωστή ως ασθένεια εύθραυστων οστών) και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Αν και οι συμμαθητές της την αγνοούν, ο Dion και η Esperanza σχηματίζουν μια στενή σχέση.

6. The Walking Dead -Connie και Kelly

Το σύμπαν του TWD έκανε δύο πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες, όταν αποφάσισε να προσθέσει δύο χαρακτήρες με κώφωση. Η Connie είναι κωφή, αλλά χρησιμοποιεί την αναπηρία της ως πλεονέκτημα της. Χρησιμοποιεί όλες τις άλλες της αισθήσεις πολύ καλύτερα και συχνά είναι εκείνη που πρώτη θα δει τον κίνδυνο. Τον χαρακτήρα ενσαρκώνει η Lauren Ridloff που είναι επίσης κωφή. Η Kelly είναι η αδερφή της Connie, όπου είδαμε στην σειρά σιγά σιγά να χάνεται η ακοή της. Αυτό είναι κάτι που έχει δυσκολέψει τον χαρακτήρα της, αλλά καταφέρνει σιγά σιγά να προσαρμοστεί. Τον χαρακτήρα ενσαρκώνει η Angel Theory που είναι κωφή από το ένα αυτί και σταδιακά χάνει την ακοή της και από το άλλο. Η σειρά προσάρμοσε το σενάριο της στην πραγματική ιστορία της ηθοποιού.

7.Sex Education– Isaac

Αν και οι πρωταγωνιστές είναι αρτιμελείς, ένα από τους νέους ήρωες της 2ης σεζόν, ο Isaac, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και ο ηθοποιός που τον υποδύεται, ο George Robinson. Η Maeve γρήγορα ταιριάζει με τον Isaac και μαζί διαχειρίζονται δυνητικά αδέξιες καταστάσεις. Έτσι, ο Isaac είναι απλά ένας άλλος χαρακτήρας, παρά ένας χαρακτήρας που καθορίζεται από την αναπηρία του.

8.Daredevil– Matt Murdock

Μετά το ντεμπούτο του Daredevil, ο Matthew Murdock έγινε γρήγορα ένας από τους πιο εξέχοντες χαρακτήρες με αναπηρία στα ΜΜΕ. Mάλιστα, μετά από κάποια κριτική που δέχτηκε το Netflix, το δίκτυο πρόσθεσε ακόμη και ηχητική αφήγηση στη σειρά, καθιστώντας το πιο ευχάριστο για άτομα με προβλήματα όρασης. Ενώ καταπολεμά εντυπωσιακά το έγκλημα τη νύχτα, μερικές από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της σειράς συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο Matthew περιηγείται στον κόσμο ως άλλος ένας συνηθισμένος τυφλός, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές ως βοηθήματα και συχνά και το καλύτερο φίλο του Foggy, ως οδηγό του. Ο ηθοποιός Charlie Cox μπορεί να μην είναι τυφλός, αλλά εξακολουθεί να επαινείται για την προσεγμένη του ερμηνεία.

9. Game of Thrones– Bran Stark & Tyrion Lannister

Ο Peter Dinklage υποδυόταν τον Tyrion Lannister στο Game of Thrones του δικτύου HBO. Το 3ο τέκνο Lannister έχει νανισμό. Ο Tyrion είναι πολύ έξυπνος. Είναι πνευματώδης και εξαιρετικά καλοδιαβασμένος. Ενώ η πλειοψηφία της οικογένειας Lannister είναι εμμονική με την εξουσία και την απληστία, ο Tyrion είναι συμπαθής και έχει μια πιο ανθρώπινη πλευρά. Αποκαλείται συχνά “imp” (=ζιζάνιο) και υφίσταται γελοιοποίηση. Ο Tyrion είναι επίσης επιρρεπής στη κατανάλωση αλκοόλ και έχει μια πολύ ενεργή σεξουαλική όρεξη. Ο ηθοποιός για την ερμηνεία του έχει βραβευτεί με 4 βραβεία Emmy.
O Isaac Hempstead-Wright υποδύθηκε το Bran Stark στη σειρά. Η αναπηρία του ήταν επίκτητη και συνέβη μόλις στη πρεμιέρα της σειράς! Καθ΄ όλη την εκτύλιξη των γεγονότων ο Bran μεγάλωσε και έμαθε να ζει με την αναπηρία του. Μάλιστα, από εκεί που ήταν δευτερεύων χαρακτήρας, όχι μόνο συνέβαλε στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά κατέληξε και βασιλέας των 7 Βασιλείων! Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο βρετανός ηθοποιός δεν έχει κάποια αναπηρία.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας; Ποιους άλλους τηλεοπτικούς χαρακτήρες γνωρίζετε;

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ