Bojack Horseman: “Sometimes life’s a b*tch and then you keep living” (Review Finale)

από Catherine
0 σχολιο 476 προβολές

Κατά κάποιον τρόπο, το Bojack Horseman είναι ένα από τα τελευταία απομεινάρια μιας παλαιότερης τηλεοπτικής τάσης: αυτής των «δύσκολων ανδρών» σε πρωταγωνιστικό ρόλο (Breaking Bad, Mad Men, The Sopranos etc.).Αναφορικά, η σειρά Mad Men ολοκληρώθηκε το 2015. Όπως ο Don Draper, έτσι και ο Bojack Horseman, συχνά καταλήγει να ασκεί τη εξουσία του πάνω σε άλλους,βλάπτοντας άλλους ανθρώπους και,ειδικά, εκείνους που βρίσκονται κοντά του. Ενώ ο Bojack διένυσε αρκετό διάστημα προσπαθώντας να βελτιωθεί, “το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον” σε αυτά τα τελευταία 8 επεισόδια…

Το παρόν άρθρο περιέχει spoilers για την 6η (τελευταία) season Βojack Horseman!

spoilers

Μετά την απεξάρτησή του, ο Bojack έκανε τελικά μια στροφή προς κάτι καλύτερο. Πλέον είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Connecticut και παρακολουθεί τακτικά τις συνεδριάσεις των ΑΑ (Αλκοολικών Ανώνυμων). Όχι μόνο είναι καλός στην δουλειά του,αλλά αντλεί ικανοποίηση από αυτή. Αντίστοιχα, οι μαθητές του τον θαυμάζουν και προσπαθούν συχνά να κερδίσουν την αποδοχή του με ξεκαρδιστικούς τρόπους, όπως με επανειλημμένες παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των ΑΑ. Όταν δύο δημοσιογράφοι αρχίζουν να ερευνούν το ρόλο του Bojack στο θάνατο της Sarah Lynn, ο κόσμος του πρωταγωνιστή καταρρέει. Η μεταστροφή του Bojack δεν λήφθηκε υπόψη. Έτσι στο 2ο μέρος της 6ης season του ασκείται έντονη και εκτενής κριτική για πολλά πεπραγμένα του παρελθόντος του.

Παράλληλα με την ιστορία του Bojack, αναπτύσσονται και οι ιστορίες άλλων ηρώων. H Diane προσπαθεί να γράψει ένα βιβλίο ενώ λαμβάνει αντικαταθλιπτικά χάπια (επεισόδιο 10- Good Damage).

Θέλει να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τα ψυχολογικά τραύματα και πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι. Όμως θεωρεί σχεδόν αδύνατο να αξιοποιήσει τον πόνο και τη διορατικότητα, που απαιτούνται για τη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου. Αυτό ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα: όσοι είναι καταθλιπτικοί συχνά αισθάνονται με τρόπο που ο ψυχικός πόνος νοείται, αν όχι δικαιολογημένος, τουλάχιστον νοηματοδοτημένος. Κάποια στιγμή γράφει με μια διασκεδαστική, μπερδεμένη ιστορία μιας έφηβης- ντετέκτιβ- εργαζόμενης σε mall,η οποία έχει απήχηση. Αντιδρά όμως στη πιθανότητα όμως να συνεχίσει μ’ αυτή την ιστορία, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το βιβλίο που ήταν παιδικό της όνειρο.

Η κεντρική ιστορία (#MeToo) παρουσιάζεται με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Δεν αναφέρονται μόνο τα λάθη του Bojack, αλλά προβάλλεται επίσης μια γενική εικόνα για το πώς η γυναικεία χειραφέτηση συνέβαλε στην ορατότητα αυτών των συμβάντων, χωρίς όμως επαρκή ανατροφοδότηση.

Ο Bojack πιστεύει ότι τώρα είναι διαφορετικός χαρακτήρας και επομένως δεν πρέπει να τιμωρηθεί για τα λάθη του παρελθόντος του. Βέβαια, αυτό συνέβαινε συχνά στη σειρά. Ενώ το κοινό αρχικά του δίνει άφεση αμαρτιών μετά τη πρώτη του συνέντευξη, η συνέχεια είναι διαφορετική. Στην επόμενη συνέντευξη με την ίδια δημοσιογράφο όλα αλλάζουν. Ο Boajck προσπαθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με την ζημιογόνα συμπεριφορά του στις γυναίκες του περίγυρού του. Σύντομα παραιτείται από την δουλειά του ως καθηγητής υποκριτικής. Καθώς περνούν οι μήνες, αρχίζει να καταρρέει και έρχονται στην επιφάνεια οι παλιοί του δαίμονες.

Ο Raphael Bob-Waskberg ήθελε αυτά τα 2 μισά της τελευταίας season να είναι 2 ξεχωριστές πλήρεις seasons και αυτό φαίνεται. Ορισμένα σημεία του 2ου μοιάζουν ασυνάρτητα, όπως όταν ο Bojack προσπαθεί να επανέλθει στο προσκήνιο πρωταγωνιστώντας σε μια “ασεβή” ταινία, που ονομάζεται Horny Unicorn. Ωστόσο, η κορύφωση αυτής της σκέψης φαίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του προτελευταίου επεισοδίου, The View from Halfway Down. Εκεί ο Bojack βιώνει μια σουρεαλιστική ψευδαίσθηση όπου συναντά όλους τους (σημαντικούς) νεκρούς φίλους και συγγενείς.

Το 15ο επεισόδιο άνετα θεωρείται ένα από τα καλύτερα της σειράς, το οποίο λειτούργησε και ως ένα εναλλακτικό -και σοκαριστικό- φινάλε.

Κάθε ένας από τους χαρακτήρες του επεισοδίου κάνει τη δική του «έξοδο» με ουσιώδη και τρομακτικό τρόπο. Όταν ο Bojack συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, η απελπισία του να ξεφύγει από ένα φαινομενικά αναπόφευκτο τέλος σοκάρει τους θεατές. Ευτυχώς δηλαδή που το Netflix έβγαλε όλη τη σεζόν μαζεμένη, γιατί αν άφηνε τέτοιο εβδομαδιαίο cliffhanger θα γινόταν χαμός εποχών GoT…

Ένα από τα ενδιαφέροντα plot twists του επεισοδίου ήταν η εμφάνιση του Secreteriat, του παιδικού ήρωα του Boajck, ως πατέρας του, αντί του Butterscotch.

Το τελευταίο επεισόδιο, Nice While It Lasted, εκτονώνει κάποια από την ένταση του προτελευταίου επεισοδίου, δίνοντας ένα ταιριαστό -ενίοτε και χαρούμενο- τέλος τόσο στο Bojack όσο και στους άλλους, όπως τη Dianne, τη Princess Carolyn και τον Todd. Η σειρά δεν τελειώνει με ένα έντονα καταθλιπτικό ύφους ούτε μ’ ένα στερεοτυπικά χαρούμενο, αλλά κάπου στη μέση. Οι αγαπημένοι μας ήρωες έχουν ελπίδα: παρά τα τραύματά τους και τις πράξεις τους, μπορούν να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο τη ζωή τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προσπαθήσουν γι ‘αυτό.

Ήταν ο γάμος της PC η έκπληξη του finale?

Όσο έντονα και αν είναι αυτά τα τελευταία επεισόδια, είναι και ξεκαρδιστικά με ενδιαφέροντες τρόπους. Υπάρχει ένα έξυπνο αστείο με τους δίσκους Lazy Susans και ένα με το Bojack που προσπαθεί να διώξει ένα ανθρωπόμορφο πουλί που εισέβαλε ξαφνικά. Φυσικά βλέπουμε και αγαπημένα χαρακτηριστικά της σειράς. Όπως ένα πρωτότυπο animation (αφήγηση Diane) και τις αστείες και πρωτότυπες λεπτομέρειες στο παρασκήνιο της πλοκής (πχ ο πίνακας με τα λάθη του Bojack). Το Bojack Horseman ολοκληρώνεται τελικά όπως οι χαρακτήρες του: : ώριμα και χαλαρά βρίσκοντας παρηγοριά κάπου μέσα στο μικροκοσμό τους.

Μακροπρόθεσμα ίσως αυτή η σειρά αναγνωριστεί ως η καλύτερη animated δραματική σειρά της εποχής μας και ας μην λογίζεται τόσο σημαντική, όπως άλλες live action δραματικές σειρές. Πάντως σίγουρα θεωρείται ένα από τα καλύτερα- αν όχι ΤΟ καλύτερο- πρωτότυπα έργα του Netflix.

Η σειρά δεν τελειώνει με κάποιον αξιομνημόνευτο τρόπο όπως οι σειρές αυτού του είδους (πχ GoT,Breaking Bad), αλλά παρ’όλα αυτά έχει ένα πολύ καλό τέλος. Τώρα, όπως και οι Bojack και Dianne, πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς αυτή τη σειρά….

Mπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη γνώμη μας για το 1ο μέρος της 6ης season

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Δείτε το νέο μας Podcast στο Youtube ή ακούστε το στο Spotify