Brave New World: Άλλη μια δυστοπική sci-fi σειρά? – Review (χωρίς spoilers)

από Catherine
0 σχολιο 1.2k προβολές

Η σειρά Brave New World μοιάζει με ένα κλισέ συνονθύλευμα διάφορων ιδεών επιστημονικής φαντασίας. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα εγγενές λάθος με αυτό, η σειρά κάπου υστερεί, καταλήγοντας μια μετριότητα. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 1932, το Brave New World είναι μια πρωτότυπη τηλεοπτική απόδοση αυτού του βιβλίου, που αναπόφευκτα θα απογοητεύσει τους λάτρεις του και σίγουρα θα διχάσει το τηλεοπτικό κοινό.

Υπόθεση

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια μελλοντική δυστοπία γνωστή ως New London. Με την πρώτη ματιά, η πόλη μοιάζει με ουτοπικό παράδεισο με τρεις βασικούς καθολικούς κανόνες:όχι ιδιωτικότητα, όχι οικογένεια και όχι μονογαμία. Αυτή η πόλη λειτουργεί με ένα βασικό ιεραρχικό μοντέλο διοίκησης: ο Director και οι Alphas ασκούν τον έλεγχο, ενώ οι εργαζόμενοι Epsilons και Gammas υπηρετούν τους ανώτερους τους. Όλα αυτά λειτουργούν άψογα χάρη σε μια συνεχόμενη ροή χαπιών, που αναστέλλουν τα συναισθήματα, τα Soma.

Ενώ η πλειοψηφία ακολουθεί άκριτα αυτούς τους κανόνες, αρχίζουν να εμφανίζονται αμυδρά οι αρχές μιας εξέγερσης. Όταν ένας ανώτερος Alpha, o Bernard, βρίσκεται σε μια σκηνή εγκλήματος, αρχίζει αμέσως να αναρωτιέται για το περιβάλλον του. Συνειδητοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία, ο ανώτερος του στέλνει τον ίδιο και την εργαζόμενη Beta,Lenina, σε ένα αυτοσχέδιο θεματικό πάρκο στα περίχωρα της πόλης για αναψυχή και ξεκούραση.

Το πάρκο αυτό ονομάζεται The Savage Lands. Σ’ αυτή τη post -apocalyptic άγονη χώρα μένει μια ομάδα ανθρώπων που επιβιώνει συμβαδίζοντας με την ιδέα μας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Στο κέντρο αυτού του μέρους βρίσκεται ο John, που ζει με την καταθλιπτική και αλκοολικής μητέρα του, Linda, και επιβιώνει επισκευάζοντας ό, τι μπορεί.

H Demi Moore ως Linda

Με μια επικείμενη επανάσταση και το γκρουπ του New London να καταφτάνει για ψυχαγωγικό σαφάρι, αυτό που ακολουθεί είναι μια τυχαία συνάντηση μεταξύ John, Lenina και Bernard με αποτέλεσμα να σχηματίσουν μια απίθανη συμμαχία- συνεργασία. Αυτό αναπόφευκτα τους μεταφέρει στο New London, αλλά καθώς οι κάτοικοι των Savage Lands δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ίδιο ηδονιστικό κόσμο της χρήσης ναρκωτικών, η παρορμητικότητα του John εντυπωσιάζει. Αυτό, παράλληλα με ένα τυποποιημένο ερωτικό, λειτουργούν ως αφετηρία για μια σειρά από γεγονότα που φαίνεται να προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να καθορίζουν τις προοπτικές του New London…

Εντυπώσεις

Παρά το στερεοτυπικό ρομαντικό σχήμα, υπάρχει μια αξιόλογη προσέγγιση στην απεικόνιση των θεμάτων και των προβληματισμών, που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες του New London καθημερινά. Έτσι, βλέπουμε μερικές υπέροχες αντιπαραθέσεις σε όλη τη σειρά. Υπάρχουν διακριτικές αναλαμπές αναστοχασμού, που διαλύονται γρήγορα από το χάπι. Για παράδειγμα, ο CJACK60 σχηματίζει ένα θλιβερό πρόσωπο σε ένα παράθυρο, πριν πάει για δουλειά. Αυτές οι μικρές οπτικές λεπτομέρειες μας προϊδεάζουν για την κατεύθυνση που θα πάρει η σειρά.

Παρόλα αυτά, το Brave New World δεν προσπαθεί αρκετά για να βγει έξω από τη πεπατημένη οδό, προσφέροντας κάτι εκπληκτικό ή διαφορετικό. Πολλά από αυτά που βλέπουμε,είναι προσχεδιασμένα και προφανή, και πιθανότατα πολλά βασικά σημεία της πλοκής είναι αναμενόμενα. Για να σας αποσπάσει από αυτήν την απλότητα, το Brave New World έχει πολύ σεξ και γυμνό. Ενώ είναι κατανοητό – δεδομένης της φύσης αυτής της κοινωνίας – σχεδόν κάθε επεισόδιο έχει τέτοιες σκηνές, μοιάζοντας σαν μια σκόπιμη απόσπαση της προσοχής από τη πλοκή.

Παρά τις τελικές σκηνές του 9ου επεισοδίου, το Brave New World σίγουρα θέλει χρόνο μέχρι να φτάσει στο καλό σημείο. Μερικά από αυτά οφείλονται εν μέρει στη παραγωγή και το μοντάζ της σειράς. Πριν από τη βιαστική απόκτησή της από το δίκτυο Peacock (με δικαιώματα προβολής και στο Sky (UK)), αυτή η σειρά προοριζόταν για εβδομαδιαία προβολή. Αυτό φαίνεται από τα συνηθισμένα cliffhangers των τηλεοπτικών εκπομπών και με τις προφανείς παύσεις για διαφημίσεις, να συμπιέζονται μεταξύ σκηνών και μαύρων οθονών για κάποια δευτερόλεπτα.

Τελική Ετυμηγορία

Το Brave New World είναι μια αρκετά ευχάριστη sci-fi σειρά, που αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια δεύτερη σεζόν. Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας στης μικρή οθόνη έως τώρα, θα θεωρηθεί «αρκετά ευχάριστη σειρά», αν αντέξει στο χρόνο. Η σειρά έχει σίγουρα κάποια καλά στοιχεία και υπάρχουν μερικές υπέροχες σκηνές, που συνοδεύουν την αργή ιστορία. Δεν είναι τέλεια όμως και μερικές φορές θα αναρωτιέστε εάν έχετε χαπακωθεί και εσείς με Soma! Όταν όμως αυτή η συναισθηματική καταστολή τελειώσει, το Brave New World είναι μια αρκετά καλή sci-fi σειρά.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ