Dear White People: Γενικό Review (Χωρίς spoilers)

από Catherine
0 σχολιο 408 προβολές

Η σειρά Dear White People είναι μια σειρά που θίγει θέματα σχετικά με τη φυλή, τη κοινωνικοοικονομική τάξη και το φύλο στις αμερικάνικες πανεπιστημιουπόλεις.Αυτή η σειρά δεν θα σας αφήσει αδιάφορους. Ο προκλητικός, συχνά παρεξηγημένος τίτλος της παραπέμπει σε μια αίσθηση κατεπείγουσας ανάγκης. Τα επεισόδια της αποτελούνται από έντονες αντιπαραθέσεις και συμβολισμούς, φιλόδοξες ιστορίες και σκηνοθετικές επιλογές και κυρίως αξιόλογες ερμηνείες από ένα ταλαντούχο καστ νέων ηθοποιών.

Διαδραματίζεται σε μια φανταστική πανεπιστημιούπολη, την Ivy League, και χρησιμοποιώντας χιούμορ αναμεμειγμένο με σοβαρές συζητήσεις για καίρια θέματα αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Η βασική χαρακτήρας της σειράς είναι μια φοιτήτρια, που ονομάζεται Samantha White, η οποία είναι παρουσιάστρια στο ραδιοφωνικό σταθμό της πανεπιστημιούπολης με την εκπομπή της Dear White People. Όταν η εκπομπή της δέχεται αντιδράσεις από το δημοφιλές σατιρικό περιοδικό της παν/πολης (Pastiche), ξεκινά να εκθέτει τον ρατσισμό που υποθάλπει το έντυπο. Η σειρά Dear White People δείχνει επίσης τη πραγματικότητα στα κολέγια, τη σεξουαλική κουλτούρα της εποχής, καθώς και την επιρροή των social media στη φήμη των φοιτητών/φοιτητριών.

SEASON 1

Η σειρά του Netflix Dear White People ξεκινά εκεί που σταμάτησε η ομώνυμη ταινία: μια ομάδα λευκών φοιτητών διοργανώνει ένα blackface party, το οποίο διαλύει μια ομάδα μαύρων φοιτητών, κάτι το οποίο επιφέρει διχασμό στη παν/πολη και φέρνει στο προσκήνιο των φοιτητικών συζητήσεων το φυλετικό ζήτημα . Η Sam (Logan Browning) αναδεικνύει αυτό το ζήτημα με τη ραδιοφωνική εκπομπή της. Ο Reggie (Marque Richardson), κινητοποιεί την Ένωση Μαύρων Φοιτητών (Black Student Union). Ο Lionel (DeRon Horton), ένας ήσυχος φοιτητής εξερευνά τη σεξουαλικότητά του και κινητοποιείται μέσω των άρθρων του στη φοιτητική εφημερίδα. Ο Troy (Brandon P. Bell) προσπαθεί να ενώσει όλους τους φοιτητές. Καθένας έχει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των επιπτώσεων από το blackface πάρτι,αλλά όλες φαίνονται ρεαλιστικές.

SEASON 2

Δεδομένων των ποικίλων ηρώων και των διαφόρων γεγονότων, η 2η σεζόν του Dear White People μοιάζει σαν να έκανε ένα μεγάλο χρονικό άλμα. Πλέον έχουμε ένα “σοφό” αφηγητή, και η σεζόν ξεκινάει εκεί που τελείωσε η πρώτη. Σε συναισθηματικό επίπεδο όμως το  Dear White People έχει ωριμάσει. Η 2η season εμβαθύνει περισσότερο στα επιμέρους σημεία των φυλετικών ζητημάτων, όπως την άνοδο του alt-right Twitter και την εδραιωμένη λευκή υπεροχή στις μυστικές πανεπιστημιακές ομάδες. Βλέπουμε παραπάνω ιστορικά στοιχεία, καθώς ο αφηγητής- και αργότερα και οι χαρακτήρες- ξετυλίγουν τους θρύλους του φανταστικού Winchester University. Αρκετό από το οποίο μοιάζει τρομακτικά με τα σημερινά δεδομένα. Αν η 1η σεζόν του Dear White People θεωρείται ένας κοινωνικός σχολιασμός,τότε η 2η είναι μια επικίνδυνη και παράξενη πρόβλεψη για το μέλλον.

Season 3

Στη 3η σεζόν η εγγενής επιθυμία για πρόοδο φέρνει μια μικτή σειρά πειραμάτων και ανατροπών, τα οποία παρουσιάζουν ένα πιο βαθυστόχαστο αλλά λιγότερο συνεκτικό σύνολο επεισοδίων. Τα σημάδια της αλλαγής φαίνονται από νωρίς καθώς η πρωταγωνίστρια Sam White (Logan Browning) ξεκινάει τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια χαμένη, αναζητώντας νέο σκοπό στη ζωή της. Και οι υπόλοιποι κεντρικό ήρωες όμως βιώνουν αλλαγές. Έτσι, ενώ η σειρά διατηρεί το στόχο της, οι ιστορίες χωρίς κάποια κατεύθυνση κάπου χαλάνε το αποτέλεσμα. Η 3η σεζόν βρίσκει τους περισσότερους παθιασμένους ακτιβιστές του Πανεπιστημίου του Winchester να χασομερούν με τις υποχρεώσεις τους. Λίγοι παρευρίσκονται πλέον στις συναντήσεις του Armstrong-Parker, αφού πλέον εστιάζουν στις ατομικές φιλοδοξίες τους παρά στις συλλογικές προσπάθειες.Όπως ένας χαρακτήρας δηλώνει σαφώς σε έναν λίγο αυτοαναφορικό διάλογο (υποδηλώνοντας παράλληλα μια συνειδητή επιλογή του δημιουργού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη της σειράς Justin Simien να αναστρέψει προκαθορισμένα χαρακτηριστικά των κεντρικών ηρώων): όσοι ήταν κάποτε ακτιβιστές στη δημόσια σφαίρα, τώρα απολαμβάνουν λίγο περισσότερο χρόνο για τους εαυτούς τους, επιφέροντας θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Ολόκληρη η 3η σεζόν μοιάζει σαν μια μεταβατική περίοδος παρά σαν ένας καινούριος προορισμός.

Τελική Ετυμηγορία

Το Dear White People έχει σημαντικά μηνύματα. Είναι μια σειρά για τη ζωή και τις δυσκολίες σ’ ένα αμερικανικό κολέγιο. Η εκτενής χρήση βωμολοχιών και μπλε χιούμορ δεν είναι κάτι σπάνιο σε σειρές τέτοιας θεματολογίας, ούτε απέχει από τη πραγματικότητα. Ξεκάθαρα το Dear White People είναι μια έξυπνη, επίκαιρη σειρά, την οποία- ειδικά αν σας ενδιαφέρει το φυλετικό ζήτημα- αξίζει να τη δείτε!

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια