Game of Thrones – Γενικό Review

από DIMI
0 σχολιο 263 προβολές

Αυτό το μεγάλο τηλεοπτικό κεφάλαιο!

Δεν ξέρω αν τα δεκάδες βραβεία, τα ρεκόρ προβολής ή η τεράστια επιτυχία έπρεπε να μιλούν από μόνα τους για το φαινόμενο Game of Thrones. Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική. Όσο γίνεται γιατί το GoT αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου, καθώς και των υπολοίπων παιδιών που χτίσαμε λιθαράκι – λιθαράκι το Game of Thrones GR Fans. Δεν έχει σημασία αν διάβασες τα βιβλία πριν δεις τη σειρά. Δεν έχει σημασία αν μπήκες στον κόσμο του Μάρτιν όταν είδες τη σειρά. Δεν έχει σημασία αν ήξερες απ’ έξω την ιστορία. Το GoT δρούσε ως κάτι «ανεξάρτητο» και βασισμένο σε έναν μαγευτικό κόσμο τον οποίο απέδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμη, ναι ακόμη, κι αν η τελευταία σεζόν δεν κάλυψε τις προσδοκίες. Μια άκρως πολιτική σειρά που αφορά τη δύναμη της εξουσίας και την έθετε ξανά και ξανά υπό αμφισβήτηση.

spoilers
“When you play the Game of Thrones you win, or you die. There is no middle ground” – Cersei Lannister

Το 2011 κάνει την προβολή του ο πιλότος του GoT, βασισμένος σε γνωστούς ηθοποιούς και τα βιβλία του George R.R. Martin. Από το πρώτο επεισόδιο φάνηκε η δυνατή παραγωγή και η δελεαστική ιστορία φαντασίας με τόσο ανθρώπινα προβλήματα. Το σενάριο έξυπνο, αστείο και κατά βάση σκοτεινό. Εννοείται ότι κράτησαν πολλές φράσεις από τα βιβλία του Μάρτιν. Δεν θες κάτι καλύτερο από τα 10 πρώτα επεισόδιο για να καταλάβεις την αρχή ενός εντυπωσιακού franchise. Το νεαρό καστ (με εξαίρεση τους Kit και Emilia – sorry not sorry) έπαιζε εξαιρετικά. Το 9ο επεισόδιο με τον αποκεφαλισμό του Νεντ σόκαρε και πώρωσε περισσότερο το νέο κοινό που κατέληξε φανατικό. Δεν είχες ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην τηλεόραση και ζητούσες κι άλλο.

Α day will come when you think you’re safe and happy, and your joy will turn to ashes in your mouth, and you’ll know the debt is paid” – Tyrion Lannister

Από κει και πέρα οι σεζόν του GoT ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα, δίνοντας σκηνές και εφέ που δεν είχες ξαναδεί στα τηλεοπτικά δεδομένα. Άνοιξε έτσι μια νέα χρυσή εποχή για τον κόσμο της περιπέτειας και της φαντασίας στην τηλεόραση. Και το μπάτζετ, ω ναι το μπάτζετ, να φτάνει σε αστρονομικά ποσά! Η πρώτη σεζόν έδωσε ρέστα στο 9ο και 10ο επεισόδιο κι αυτό φάνηκε και στην δεύτερη σεζόν. Με τα γουρλωμένα μας μάτια στην Μάχη του Μαυροπόταμου. Ο αποκεφαλισμός του Ρόντρικ, η σχέση Σάνσα και Κυνηγόσκυλου, η γέννηση της σκιάς της Μελ, η είσοδος της Μπριεν και το ταξίδι με τον Τζείμι, Τάιγουιν και Άρυα (απο τις προσωπικές αγαπημένες) και πόσες άλλες σκηνές που απολαμβάνεις να βλέπεις με το παραπάνω.

Το GoT είχε υπο-σενάρια μέσα στο σενάριο, καταφέρνοντας να αποδώσει υπέροχα τους μικρούς, δευτερεύοντες χαρακτήρες, δένοντας στο τέλος ιστορίες. Μικροδάχτυλος, Βάρυς, Τύριον, Σέρσεϊ και τόσοι άλλοι χαρακτήρες που πραγματικά έλαμψαν στην οθόνη. Άλλους τους αγαπήσαμε κι άλλους λατρεύαμε να τους μισούμε.

“Yes, all men must die. But we are not men” – Daenerys Targaryen

Αυτά που έλαμψαν στην 3η σεζόν ήταν πολλά, με αποκορύφωμα τον συγκλονιστικό Κόκκινο Γάμο. Οι εξαιρετικές ερμηνείες, η σκηνοθεσία και η μουσική επένδυση του επεισοδίου το φέρνουν στα καλύτερα της σειράς. Αν δεν είχατε καταλάβει τον σκοτεινό κόσμο και την αδικία στο GoT, ο θάνατος του Ρομπ έδωσε μια γερή γεύση “πραγματικότητας”. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Ρεσιτάλ οι αλληλεπιδράσεις του Μικροδάχτυλου και Βάρυς, εντυπωσιακή η είσοδος της Ολέννα Ταϊρέλ, η Λιλίκα (Ντάνυ) που παίρνει τον έλεγχο των Άσπιλων και δείχνει το badass πρόσωπο της και φυσικά η χημεία των Τζον και Ίγκριτ με το αξέχαστο “you know nothing Jon Snow” που θα μας στοιχειώνει!

“I understand that if any more words come pouring out your cunt mouth, I’m gonna have to eat every fucking chicken in this room” – The Hound

Το GoT φτάνει τον 4ο χρόνο προβολής του και μαζί τα ρεκόρ του και τα βραβεία του! Το μπάτζετ φουσκώνει, ο πιστός λαός που το ακολουθεί μεγαλώνει και όλα ξεκινούν χαρούμενα με τον θάνατο του Τζόφρυ στον Μοβ Γάμο! Πανηγύρια και χαρές απο τους απανταχού Γκοτιανούς. Η χαρά όμως γύρισε στάχτη στο στόμα μας (είδατε που το πάω) όταν ο Όμπερυν βρίσκει τραγικό θάνατο στα χέρια του Βουνού. Κυριολεκτικά στα χέρια του.

Το θανατικό συνεχίστηκε πιστό τους ρυθμούς του και στην 4η σεζόν με την Λάισα Άρρυν να φεύγει μπάντζι τζάμπινγκ απ’ την Φεγγαρόπορτα, τον Τύριον να σουβλίζει τον πατέρα Τάιγουιν στην τουαλέτα και την συγκινητική σκηνή με τον θάνατο της Ίγκριτ! To GoT δίνει περισσότερο μυστήριο στους Γουόκερς με την θυσία των αρσενικών παιδιών του Κράστερ. Απο τις κορυφαίες στιγμές (εκτός απο το ρομάντζο του Σαμ) ήταν και η δίκη του Τύριον με τον Peter να δίνει ακόμη μια φορά ρεσιτάλ ηθοποιίας!

“I don’t believe in saviors. I believe men of talent have a part to play in the war to come” – Lord Varys

Στην 5η σεζόν είχαμε ένα απο τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδιο στο GoT. To “Unbowed, Unbent, Unbroken” χαρακτηρίστικε απο την υπερβολική και περιττή βία που προκάλεσε αμηχανία στους θεατές. Παρόλα αυτά η σεζόν είχε το καλύτερο επεισόδιο της σειράς με το Χάρντχομ να κεντάει σε σενάριο, αγωνία, εφέ και δράση! Η είσοδος των Σπουργιτιών και του αρχηγού της έφερε την εκκλησία ενάντια στο κράτος. Η Σέρσεϊ έχασε μέσα στο δικό της παιχνίδι και είδαμε το walk of shame. O θάνατος της Σιρίν ήταν απο τα πιο σκληρά και συγκινητικά επεισόδια και εκεί ξεκίνησε το τέλος του Στάννις. Η Ντάνυ συναντά τον Τύριον και πετά με τον Ντρόγκον. Η Άρυα σκοτώνει τον Μέριν Τραντ και όλα κλείνουν με τον θάνατο του Τζον.

“A girl is Arya Stark of Winterfell, and I’m going home” – Arya Stark

Η εκρηκτική 6η σεζόν φέρνει τις περισσότερες εξελίξεις που έχουμε δει στο GoT κρατώντας πάντα το μεγαλείο των εφέ. Το καλύτερο επεισόδιο παραμένει η Μάχη των Μπάσταρδων με εξαίσια σκηνοθεσία, αγωνία, σημασιολογία και ερμηνείες. Ο Τζον είναι ζωντανός, η Μελ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και η Άρυα ταΐζει στον Φρέυ πίτα απο τα παιδιά. Δικό μου επίσης αγαπημένο η ανατίναξη του Σεπτ απο την Σέρσεϊ με την Λίνα να κεντάει το επεισόδιο παίζοντας μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου. Δεν μπορώ να μην πω οτι η μουσική επένδυση στην ανατίναξη αλλά και τα φοβερά εφέ με προκαλούν να δω τη σκηνή ξανά και ξανά κρατώντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Το λιγότερο απολαυστική!

Η μεταφορά στον Πύργο της Χαράς και η αποκάλυψη των γονιών του Τζον έκλεισε το μάτι στους φαν των βιβλίων. Η Ντάνυ σαλπάρει επιτέλους για το Γουέστερος. Φυσικά και απο αυτή η σεζόν δεν έλειψαν τα δάκρυα με τον Χόντορ να θυσιάζεται. Hold the door!

“The Lords of Westeros are sheep. Are you a sheep? No, you’re a dragon. Be a dragon” – Olenna Tyrell

Κι έτσι φτάσαμε στην 7η σεζόν, ανοίγοντας fan service με την Άρυα να σκοτώνει τους Φρέυ. Όλους τους Φρέυ, παίρνοντας την πολυπόθητη εκδίκηση για τον Κόκκινο Γάμο. Η Ντάνυ επιστρέφει στο Ντράγκονστοουν και συναντιέται με τον Τζον, όπου αρχίζει και το ρομάντζο θείας και ανιψιού. Στις καλύτερες στιγμές η τελευταία σκηνή της Ολέννα που έφυγε με τον ίδιο badass τρόπο, λέγοντας την τελευταία θανατερή φράση πριν κατεβάσει το φαρμάκι! Η Ντάνυ δείχνει την σκληρότητα και τη δύναμη των δράκων της κάνοντας στάχτη τους Λάννιστερ και παρολίγον τον Τζέιμι.

Η ποικιλόμορφη ομάδα που μαζεύτηκε με αρχηγό τον Τζον και τα γεγονότα που ξεκίνησε προκάλεσαν ανατριχίλα. Ο θάνατος του δράκου Βισέρυον απο τον ολυμπιονίκη ακοντισμού Βασιλιά της Νύχτας, η αγωνία για τον Τζον, ο θάνατος του Θόρος, η ζόμπι αρκούδα και η σωτηρία απο την Ντάνυ. Ο νέος δράκος δίνει στον Βασιλιά τη δυνατότητα να ρίξει το Τείχος και να περάσει στο Γουέστερος. Η σεζόν δεν έδωσε λίγα φέρνοντας και το τέλος του Μικροδάχτυλου και των ραδιουργιών του. Ναι, όντως πήγε γρηγορότερα και είχε λιγότερα επεισόδια. Προσωπικά δεν με πείραξε γιατί κράτησε τα στάνταρ της.

“You want a whore? Buy one. You want a queen? Earn her” – Cersei Lannister

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την προβολή της 7η σεζόν, το GoT επιστρέφει με μόνο 6 επεισόδια για να κλείσει τον κύκλο. Η 8η σεζόν είχε τα περισσότερα callback και easter egg απο ποτέ. Ο σκηνοθέτης Miguel Sapochnik (βλ. Μάχη των Μπάσταρδων, Χάρντχομ) γυρίζει το τρίτο και πέμπτο επεισόδιο αφήνοντας ξανά την υπογραφή του. Η σεζόν να είχε τα θέματα της, αδιανόητα γρήγορους ρυθμούς και έχασε τη μπάλα σε κάποια arc.

Έχοντας περάσει τόσο χρόνο με το GoT, έχοντας δεθεί και συζητήσει με πολύ κόσμο γι’ αυτό το φαινόμενο της pop κουλτούρας, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω εξαιρετικές σκηνές και στιγμές που βγήκαν μέσα απο τα 6 επεισόδια. Μεταξύ αυτών το λιώσιμο του Θρόνου και το δεύτερο επεισόδιο υπό την πένα του Cogman με την Μπριεν να χρίζεται ιππότης. Ήμουν απο αυτούς που λάτρεψα την Άρυα όταν σκότωσε τον Night King. Το Cleganebowl ήταν απο τις επικότερες μονομαχίες που έχουμε δει στην τηλεόραση.Η Λυάννα Μόρμοντ βεβαίως βεβαίως. Η εξαιρετική ερμηνεία του Θίον στο τέλος του απο τις πιο συγκινητικές σκηνές της σεζόν. Ο θάνατος του Τζόρα, ο αποχαιρετισμός των Τύριον και Τζείμι, η Άρυα και το Κυνηγόσκυλο, η Σάνσα με τον Τύριον και το Κυνηγόσκυλο. Επίσης προσωπικά μου άρεσε και το φινάλε των Σέρσεϊ και Τζέιμι.

Ήταν λίγο η 8η σεζόν; Ναι. Θα μπορούσαν να το τραβήξουν τουλάχιστον για μια ακόμη μια ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα τη μεταστροφή της Νταινέρυς. Γενικά οι παραγωγοί έπρεπε να πάρουν βοήθεια στο σενάριο και να χρησιμοποιήσουν τους εξαίρετους συναδέλφους τους. Θα μπορούσε και ο Μάρτιν να ασχοληθεί περισσότερο.

Το Game of Thrones θα είναι για πάντα μια τεράστια σειρά που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα. Που επηρέασε την pop κουλτούρα. Που χάρισε απίστευτες στιγμές και έκανε όλο τον πλανήτη να μιλάει γι αυτή.


Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ