GoTGRFans Review : The World of Ice and Fire – Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου (+Vid)

από DIMI
0 σχολιο 194 προβολές

Για όσους μας ακολουθείτε στο site σίγουρα γνωρίζετε την μεγάλη μας αγάπη – και ιδιαίτερα δική μου λατρεία – για την προϊστορία του κόσμου που έχει πλάσει ο Μάρτιν και βλέπετε στις οθόνες σας ή διαβάζετε στα βιβλία.

Μπορεί η αρχή του κόσμου, η μητέρα του Snow, ο θάνατος της Lianna Stark κλπ. να παραμένουν άγνωστα και μόνο σε θεωρίες των φαν αλλά έχουμε πλέον στα χέρια μας το επόμενο καλύτερο πράγμα κι αυτό δεν είναι άλλο από το The World of Ice and Fire – Η ανείπωτη Ιστορία του Westeros και του Game of Thrones. Διπλός τίτλος για να πιάσει λάτρεις της σειράς που δεν ξέρουν τα γεγονότα του παρελθόντος αλλά και των βιβλίων που βρίσκαμε διάσπαρτα κομμάτια τους και τώρα υπάρχουν όλα μαζί, ολοκληρωμένα και διανθισμένα σε ένα βιβλίο.

Η βασική ιδέα πίσω από το βιβλίο ήταν απλή. Να μαζευτούν τα κομμάτια και να συμπληρώσει ο Martin μερικά κενά. Την επιμέλεια έκαναν οι Elio M. Garsia Jr. και Linda Antonsson από το Westeros.org και ο Martin συμπλήρωσε ελλείψεις και άγνωστα κομμάτια. Φυσικά, μιας και μιλάμε για τον Martin το αποτέλεσμα βγήκε πολύ μεγαλύτερο από την αρχική ιδέα κι έτσι έχουμε ένα βιβλίο 336 σελίδων με έγχρωμα έργα τέχνης και χάρτες (πραγματικά υπέροχα) με περισσότερα από 170 πρωτότυπα κομμάτια, εξερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού του Westeros, πλήρη οικογενειακά δέντρα των Stark, Lannister και Targaryen και ολοκαίνουργιο υλικό που έγραψε ο Martin ειδικά για το βιβλίο. Την εικονογράφηση έχουν κάνει 27 γνωστοί καλλιτέχνες και τα δικαιώματα ανήκουν στο FantasyFlight Games.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο με δύο εξώφυλλα, το χοντρό σε κόκκινο και το απλό σε μπλε (με το μπλε σε φθηνότερη τιμή). Στην Ελλάδα θα το βρείτε σε βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Μιας και με ρωτάτε πολλοί (δεν κάνουμε προώθηση του καταστήματος) εγω το παρήγγειλα με το κόκκινο εξώφυλλο από τα public.gr και κόστισε 41,39 ευρώ. Τώρα έχει πέσει κι άλλο η τιμή του νομίζω στα 36 ευρώ. Όσοι δεν ασχολείστε με paypal και κάρτες, η αντικαταβολή είναι μια καλή λύση αλλιώς μπορείτε να το πάρετε από το εξωτερικό όπως πχ Amazon.com.uk.

Oι Andals προσαράζουν στις ακτές των stormlands
Art credits : Jordi Gonzalez Escamilla

Το βιβλίο είναι διήγηση, αποφεύγοντας διάφορες «κουραστικές» λεπτομέρειες ονομάτων όπως πχ σε μάχες και το διηγείται ο maester Yandel (αναμενόμενο τρικ) κάτι το οποίο μετατρέπει το βιβλίο λογοτεχνικά από μια απλή εγκυκλοπαίδεια. Ξεκινάει με την αφιέρωση του βιβλίου που γίνεται στον Tommen, με έξυπνα σβησμένα τα ονόματα των προκατόχων του τίτλου, Joffrey και Robert. Ειλικρινά έσκασα ενα χαμόγελο όταν το είδα. Τελειώνει με μια προσθήκη απορώντας αν οι δράκοι ξαναγεννήθηκαν όντως και αναφέρει τον θάνατο του Joffrey και την άνοδο του Tommen στον θρόνο.

H αφιέρωση του βιβλίου στον Tommen απο τον Μaester Yandel

O Maester Υandel, όπως αναφέρει με ταπεινότητα στον πρόλογο του, γεννήθηκε το 10ο έτος της βασιλεία του τελευταίου Targaryen Βασιλιά και μπήκε στο τάγμα κατά το 7ο έτος της βασιλείας του Robert Baratheon. Στην περιγραφή του αναφέρει τα γεγονότα και από τις δύο σκοπιές αλλά κρατά αποστάσεις στο κομμάτι του φανταστικού, όπως την μαγεία των Παιδιών του Δάσους, αλλά πάραυτα αναλύει πολύ όμορφα και χωρίς ελλείψεις.

Ξεκινάει με την προϊστορία (Dawn Age, Πρώτοι Άνθρωποι, Εποχή των Ηρώων, Μεγάλη Νύκτα) την “αυτοκρατορία” της Βαλύρια, των ανθρώπων της και του πλούτου, τον ερχομό των Andals, τις κατακτήσεις της Βαλύρια και την Καταδίκη της.

Οι φωτιές των Fourteen Flames περνούν μέσα απο την Βαλύρια και τροφοδοτούν την μαγεία των πυρομαντών.
Art credits : Ted Nasmith

 Επόμενο μεγάλο κεφάλαιο είναι η Βασιλεία των Δράκων και οι Targaryen Βασιλείς, ξεκινώντας φυσικά απο τον Aegon I και τελειώνοντας με τον Aerys II. Με συνεπήραν οι υπέροχες εικόνες των βασιλέων και οι πικάντικες λεπτομέρειες των γυναικών / ερωμένων τους, όπως στην περίπτωση του Maegor I και Aegon IV. Δεν λείπουν σκίτσα των παιδιών και φυσικά των επιβλητικών δράκων που είναι τεράστιοι σε μέγεθος κάνοντας την τηλεοπτική μεταφορά τους πολύ λίγη. Να πω οτι ως κεντρική εικόνα του κεφαλαίου είναι ο Πρίγκιπας Rhaegar που δίνει στην Lyanna Stark το στέμμα από τριαντάφυλλα του χειμώνα. 

O θάνατος του πρίγκιπα Aegon και του δράκου του Quicksilver
Art credits : Michael Komarck
H συνάντηση των Meria Martell και Rhaenys Targaryen
Art credits : Magali Villeneuve
O Daemon Targaryen προσφέρει το στέμμα του στον Viserys I Targaryen
Art credits : Chase Stone

Ο Yandel στην συνέχεια κάνει λεπτομερή αναφορά των 7 Βασιλείων και του Τείχους. Λαβαροφόροι, φυλές, εμβλήματα, περιοχές κλπ. αποτυπώνονται σε φανταστικές λεπτομερείς εικόνες και χάρτες.

O Γνωστός Κόσμος
Art credits : Michael Gellatly

Το κεφάλαιο που με συνεπήρε και που τελείωσα πρόσφατα είναι το προ-τελευταίο και έχει να κάνει με τον κόσμο πέρα απο τα Επτά Βασίλεια, τις Ελεύθερες Πόλεις και περιοχές πολύ πιο μακριά απο αυτές. Γενικά ο Martin δεν έχει ασχοληθεί πολύ με την ανατολή, γι αυτό η εικονογράφηση του βιβλίου αποτελεί μια υπέροχη μετάδοση άγνωστων ιστοριών και εικόνων για πολλούς.  Απο συνεντεύξεις του ξέρουμε πως δεν θα αναλύσει περισσότερο αυτές τις περιοχές. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να τις γνωρίσετε.

Tα νομίσματα των Ελεύθερων Πόλεων
Art credits : Nutchapol Thitinunthakorn
Άνδρας απο το Yi Ti και γυναίκα απο το Leng
Art credits : Douglas Wheatley
Γυναίκα ευγενούς καταγωγής απο το Lys
Art credits : Magali Villeneuve

Οι τελευταίες 10 σελίδες έχουν τα οικογενειακά δέντρα των Targaryen, Stark και Lannister όπως παρουσιάζονται με σειρά, χάρτη των Crownlands οπου βρίσκεται το King’s Landing και τέλος την αντιπαράθεση των χρόνων της βασιλείας των Targaryen με αυτή των Baratheon μέχρι και το παρόν με τον Tommen στο θρόνο.

Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και δυστυχώς δεν είναι κάτι που περιμένω σύντομα. Όμως το βιβλίο λόγω της μορφής του διαβάζεται άνετα και χωρίς ιδιαίτερες άγνωστες λέξεις για κάποιον με μέτρια γνώση της γλώσσας. Τα κομμάτια που έχει προσθέσει ο Martin είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ειδικά για τους λάτρεις της Ιστορίας του GoT και ASOIAF. Ολόκληρο το βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό για τον κόσμο της Φωτιάς και του Πάγου και ίσως περισσότερο, για έναν «αδαή» (επιστρέψτε μου την έκφραση).

Δεν ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες και αναλύσεις των αναλύσεων για τα όσα γράφονται μέσα, καθότι θα θεωρώ όλα εξίσου σημαντικά αλλά και λόγω του μεγάλου μεγέθους του βιβλίου που δεν θα μας έφταναν 500 θέματα. Αντ’ αυτού στο site υπάρχουν πάνω από 100 θέματα για πρόσωπα, κάστρα, πόλεις, γεγονότα κλπ που έγιναν ή διαδραματίζονται τώρα. Έχει αρχίσει ήδη η προσθήκη των νέων στοιχείων από το World στα υπάρχοντα άρθρα και θα προστεθούν όλα όσα αναφέρονται μέσα, φυσικά στα Ελληνικά.

Εύχομαι στους συν-καμένους και πωρωμένους ιστοριοφάγους καλή ανάγνωση! Αξίζει.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα