Midnight Mass : Review

από Frini
0 σχολιο 1,567 προβολές

Έχοντας δει το τρομερό και φοβερό “The Haunting of Hill House” φυσικά θα επιλέξεις να δεις το Midnight Mass εφόσον έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο άνθρωπο και ξέρεις όλη την ανατριχίλα που ακολουθεί κάθε επεισόδιο και ποσό πολύ παίζει με το μυαλό σου . Φαντάζεσαι τα πάντα , σε τρώει η αγωνία γιατί ξέρεις ότι κάθε σκηνή είναι πιο πιθανή τρομάρα και όμως τίποτα απόλυτος δεν συμβαίνει ….Παρόλα αυτά εσυ με την φαντασία σου έχεις ζήσει τον απόλυτο τρόμο … και αυτό είναι επιτυχία κάθε σωστού ψυχολογικού θρίλερ .

spoilers

Πάμε όμως τώρα στην ουσία της σειράς … η οποία δεν είναι κάτι ξεχωριστό και πατάει απόλυτα πάνω στην θρησκεία και τους τόσους πολλούς παραλογισμούς που γίνονται στο όνομα της . Κάπου εδώ θα παρακαλέσω κάθε βαθιά θρησκευόμενο άτομο να αποχωρήσει από το θέμα γιατί δεν σκοπεύω να είμαι προσεκτική στις απόψεις μου .

Όλα ξεκινούν με ένα ατύχημα …. Εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα του ατυχήματος … μεθυσμένος οδηγός ζωντανός με μια γρατζουνιά , νεκρή συνοδηγός νεαρής ηλικίας …και όλα ξεκινούν όταν ο οδηγός καταλαβαίνει το έκανε και ρωτάει αν είναι ζωντανή και προσεύχεται να ζήσει η κοπέλα …. Τότε ο τραυματιοφορέας του λέει αφού μιλάς Μαζί του τότε ρωτά τον γιατί πάντα σκοτώνονται τα νέα παιδιά και οι μεθυσμένοι οδηγοί γλυτώνουν με μια γρατζουνιά ?

Λίγο μετά οδηγείται στις φυλακές . Ένα χρονικό άλμα ακολουθεί και μας δείχνει την αποφυλάκιση του και την επιστροφή του πίσω στις ρίζες του , σε ένα νησί μαζί με τους δικούς του . Ένας παπάς που είναι η κεφαλή του χωριού σχεδόν εξαφανίζεται την ίδια στιγμή που εκείνος ,ο πρωταγωνιστής μας φτάνει στο νησί . Βλέπουμε τις ιστορίες τους παράλληλα ξεκάθαρα γιατί ο ένας πιστεύει στον θεό και ο άλλος έχει χάσει την πίστη του μετά από όσα συνέβησαν .Γνωρίζουμε όμως και ένα μεγάλο μέρος του νησιού και σιγά σιγά μας ξετυλίγονται οι ιστορίες τους.

Πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αρκετή φτώχεια . Ο νέος παπάς του νησιού καταφτάνει σαν αντικαταστάτης του παλιού μέχρι νεοτέρας . Επικαλείται σοβαρούς λόγους υγείας της απουσίας του βασικού παπά Και κανείς απλά δεν το ψάχνει ποτέ . Ύποπτες κουβέντες συνεχίζουν που όμως οι κάτοικοι δεν δείχνουν να γίνονται καχύποπτοι και ακριβώς εδώ είναι η πρώτη μου τοποθέτηση. Είτε ο δημιουργός θέλει να μας δείξει ποσό πρόβατα μπορεί να είναι οι άνθρωποι και τυφλοί που ακολουθούν την θρησκεία είτε απλά ήταν μια αστοχία του σεναρίου .

Όλα κυλούν απλά και καθημερινά όμως ο παπάς δείχνει πολύ ύποπτος από την αρχή , όταν έφτασε έσερνε ένα μπαούλο μαζί του . Κάποιες στιγμές βλέπεις ένα τεράστιο πράγμα να πετά στον ουρανό χωρίς να βλέπεις εικόνα .Αμέσως έκανα την σύνδεση ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι που δραπέτευσε από το μπαούλο . Ο Ραίλεϊ που είναι ο οδηγός ζει την καθημερινότητα του με τύψεις και ενοχές για ότι έκανε . Γρήγορα αυτό γίνεται αντιληπτό από τον παπά που εκφράζει την επιθυμία να τον βοηθήσει . Ο Ραίλεϊ ειναι κλειστός τύπος που όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την δασκάλα του χωριού Έριν. Γνωρίζονταν άλλωστε από παιδιά και η οικειότητα μεταξύ τους είναι κάτι που δεν έχασαν ποτέ . Κάνουν σχεδόν καθημερινή παρέα και βοηθούν ο ένας τον άλλο γιατί και εκείνη έχει βγει μόλις από ένα άσχημο γάμο και είναι έγκυος .

Ένα συμβάν που θα γίνει σε μια από τις συχνές λειτουργίες θα αρχίσει να θολώνει τα νερά . Μια κοπέλα ανάπηρη περπατά μέσα στην εκκλησία με την παρότρυνση του παπά …. Όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό και πιστεύουν πως έχει γίνει ένα θαύμα . Σε λίγο και αλλά θαύματα ακολουθούν και αυτό μοιάζει σε όλους φυσιολογικό αφού ο παπάς τους είπε ότι ζουν σε εποχή θρησκευτικής αναγέννησης . Ο Ραίλεϊ είναι ο πιο δύσπιστος εννοείται μαζί με μια γιατρό του νησιού την Σάρα που με την σειρά της έχει δει κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει ….αίμα να παθαίνει ανάφλεξη στον ήλιο …….χμμμμ ναι ναι βρικόλακες ….!!!!! Σε αυτό το σημείο εμείς έχουμε καταλάβει πως ακριβώς θεραπεύονταν όλοι στο νησί και γίνονται νέοι ξανά . Επίσης ξέρουμε πως ο παπάς δεν είναι αντικαταστάτης αλλά αυτός ο ίδιος απλά πολλές δεκαετίες νεότερος .

Όταν όλα θα είναι ξεκάθαρα οι κοντινοί της εκκλησίας θα έχουν ήδη πίστει πως είναι ένα θαύμα και ο βρικόλακας που κυκλοφορεί ανάμεσα τους είναι ενας Άγγελος σταλμένος από τον θεό για να τους φέρει αθανασία σαν δώρο για πίστη τους . Είναι πεπεισμένοι πως πρέπει όλο το νησί να δεχτεί αυτό το δώρο από τον θεό . Αντίθετη άποψη φυσικά έχουν ορισμένοι που επίσης ξέρουν τι συμβαίνει .


Ο Ραίλεϊ εντελώς κατά λάθος , (λάθος άνθρωπος σε λάθος στιγμή) , θα έρθει αντιμέτωπος με τον φερόμενο ως άγγελο και θα τον αλλάξει . Έχοντας γνώση λοιπόν τι του συμβαίνει ειδοποιεί το μόνο άτομο που αγαπά και εμπιστεύεται περισσότερο στο χωριό και μετά αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια της Έριν . Εκείνη έχει χάσει το παιδί γιατί όλοι όσοι έχουν κοινωνήσει άθελα τους έχουν δεχτεί αίμα του βρικόλακα και αυτό είναι απαγορευτικό για εγκυμοσύνη . Προσπαθεί να σώσει όσους μπορεί περισσότερους από το χωριό . Στο τέλος αυτή η μάχη καταλήγει όπως όλες οι μάχες που δόθηκαν στο όνομα της θρησκείας ……με λουτρό αίματος …..

Το μήνυμα λοιπόν που περνάει είναι ξεκάθαρο , η θρησκεία είναι εργαλείο και ένα μέσο να ελέγχεις το πλήθος … ο φόβος για το άγνωστο … το μετά ….αυτό που κανείς δεν έχει επιστρέψει για να σου πει τι είναι …αυτό χρησιμοποιεί η θρησκεία για να σε ελέγξει … !!! Το κακό είναι ότι ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τα βιώματα του και τον χαρακτήρα του ερμηνεύει την θρησκεία όπως θέλει και αρκετοί καταλήγουν να κάνουν τερατουργήματα στο όνομα της . Όπως ακριβώς και την σειρά αυτή … θυσίασαν ολόκληρο χωριό και μετέτρεψαν τους κατοίκους ακόμα και τα παιδιά σε βρικόλακες γιατί ένας άνθρωπος πίστεψε πως είδε άγγελο και προσάρμοσε παραγράφους της Βίβλου πάνω σε αυτό που έζησε . Στα δικά τους τα μάτια αυτό έμοιαζε σωστό και ενάρετο …ακολούθησαν και άλλοι φυσικά .

Υπάρχει μέσα μια σκηνή στην μέση της σεζόν που Ραίλεϊ και Έριν περιγράφουν τι σημαίνει θάνατος για εκείνους … και στο τέλος όταν πεθάνει και η Έριν συνεχίζουν την κουβέντα τους και δίνει μια νέα δίκη της εκδοχή για τον θάνατο και τι είναι ακριβώς είναι ο θάνατος ….!!! Ο θάνατος είναι το ξύπνημα , η ζωή είναι ένα όνειρο , μια φευγαλέα στιγμή που ονειρευόμαστε και όταν ξυπνάμε απλά δεν το θυμόμαστε …..!!!! Είναι μια άποψη που μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα … είναι μια εκδοχή που με γεμίζει απόλυτα πέρα από κάθε άλλη εξήγηση που δίνουν οι θρησκείες .

Γενικά πιστεύω ότι δεν είναι μια δυνατή σειρά , προσωπικά δεν με άγγιξε καθόλου , περνάει σίγουρα ωραίο μήνυμα ( τουλάχιστον για μένα ) που όμως θα μπορούσε να το είχε κάνει με πολύ καλύτερο τρόπο και λιγότερες θρησκευτικές αναφορές.

Θεωρώ πως τραβάει αρκετά κάποια πράγματα και δεν γεμίζει σωστά τα επεισόδια με αποτέλεσμα ενώ ξέρεις που θέλει να καταλήξει να σε κουράζει . Υπάρχει μέσα το στοιχείο του μεταφυσικού ξεκάθαρα και αυτό όμως πιστεύω ότι έχει δωθεί με λάθος τρόπο . Δεν είναι μια σειρά που θα προτείνω να δει κάποιος .


Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.


guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα