H μεσαιωνική περίοδος δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά το ναδίρ του ανθρώπινου πολιτισμού, παρά την ετικέτα “Σκοτεινοί Αιώνες” που δημιουργήθηκε από τους φιλόσοφους και τους μελετητές της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Η σειρά Miracle Workers: Dark Ages, η συνέχεια της κωμικής ανθολογίας του Simon Rich, δεν είναι ούτε μια πιστή αναπαράσταση του Μεσαίωνα, ούτε μια πλήρης αναχρονιστική προσέγγιση, όπως των προηγούμενων γενεών. Βασισμένο στο διήγημα του Rich, «Επανάσταση», η σειρά Dark Ages ξεκινά με τα συνηθισμένα αστεία για τους μεσαιωνικούς γιατρούς/κουρείς, τις δεισιδαιμονίες-μεταμφιεσμένες σε επιστήμη και μια κοινωνία χωρίς υδραυλικά και αποχέτευση. Αλλά συχνά, η σειρά βρίσκει φωτεινά σημεία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ανθρώπινη ιστορία. Συνήθως, όταν ακούμε για “φιλοσοφική κωμωδία¨σκεφτόμαστε σειρές σαν το The Good Place, αλλά το Miracle Workers αντιμετωπίζει πολλές από τις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με την καλοσύνη και την ελεύθερη βούληση.

Το φανταστικό καστ, και η πίστη στους ανθρώπους (όχι αποκλειστικά στα Θεία) συνδέουν τη δεύτερη σεζόν αυτής της ανθολογίας με την πρώτη, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Rich, What In God’s Name? Το Dark Ages δείχνει μια παρόμοια αισιοδοξία. Οι ρόλοι έχουν αλλάξει μαζί με τη δυναμική της σειράς.Έτσι αντί για μια παντοδύναμη οντότητα σε διακοπές ο Buscemi τώρα υποδύεται τον Ed Shitshoveler, του οποίου το επίθετο δηλώνει και το επάγγελμά του. Ο Radcliffe πλέον δεν είναι ο άγγελος Craig, αλλά ο Prince Chauncley. Η Viswanathan υποδύεται την Alexandra (ή Al) Shitshoveler, κόρη και συνεργάτιδα του Ed. Όπως ο ρόλος του Karan Soni, αυτός του Lord Vexler και η Al έχει φιλοδοξίες και προσπαθεί να ορθοποδήσει μόνη της.Στο υπόλοιπο καστ συμπεριλαμβάνονται η Lolly Adefope, στο ρόλο της μοναχής Maggie (και κολλητής της Al), και ο Jon Bass ως ο χαζούλης αδερφός της Al, Mikey.

Ακριβώς όπως ο ίδιος τσαλάκωσε την εικόνα του υποδυόμενος ένα νευρωτικό υπάλληλο/άγγελο στην πρώτη σεζόν, ο Radcliffe τώρα δίνει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία στο ρόλο ενός ανόητου πρίγκηπα, του οποίου η μακάρια άγνοιά του σταδιακά εξελίσσεται σε ενσυναίσθηση και μεγαλύτερη αυτογνωσία. Η Viswanathan λάμπει εξίσου ως μια πρόσχαρη αποφασισμένη ονειροπόλα, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αλαζονεία της. Είναι οι de facto πρωταγωνιστές, αλλά το Dark Ages αφήνει εξίσου χώρο για τον φιλόδοξο Λόρδο Vexler να προβληματιστεί για την κοινωνική ανέλιξη και για τη Maggie να συνειδητοποιήσει ότι, σε αντίθεση με την κολλητή της, μπορεί να έχει ήδη βρει το σκοπό στη ζωή της. Ο Mikey είναι χαρακτήρας μπαλαντέρ, αλλά υποστηρίζεται από τον Ed, ο οποίος είναι πιο ανοιχτόμυαλος πατέρας, συγκριτικά με άλλους γονείς από sitcoms.

Τελική Ετυμηγορία
Η σειρά Miracle Workers: Dark Ages θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει σε μεσαιωνική παρωδία, δίνοντας στους θεατές την εντύπωση ότι τότε ζούσαν σε μια «ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ιστορίας» κάνοντάς τους να αισθανθούν λίγο καλύτερα για τις σημερινές συνθήκες, συγκριτικά με μια ακόμη πιο ζοφερή περίοδο. Αλλά καθώς η σεζόν συνεχίζεται, ο τόνος και τα αστεία της γίνονται πιο σύγχρονα, χτίζοντας μια γέφυρα με παρελθόν. Αυτό που αποδεικνύει η δεύτερη σεζόν αυτής της ευχάριστης παράλογης κωμικής σειράς είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για θαύματα στις σκοτεινές περιόδους που διανύουμε, όταν έχουμε ο ένας τον άλλον.
