Mrs. America: Review (χωρίς spoilers)

από Catherine
0 σχολιο 564 προβολές

Η μίνι σειρά των 9 επεισοδίων, Mrs. America, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα. Eίναι μια δημιουργία της Dahvi Waller σε συμπαραγωγή FX- Hulu. Τα 3 πρώτα επεισόδια έκαναν πρεμιέρα στις 15 Απριλίου. Η σειρά δεν εστιάζει μόνο στη Schlafly (Cate Blanchett),αν και εμφανίζεται λίγο πολύ σε κάθε επεισόδιο, αλλά εστιάζει στη κοινωνική σύγκρουση για τη Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων( E.R.A- Equal Rights Amendment) τη δεκαετία του 1970 στις Η.Π.Α. Αν και διαδραματίζεται 50 χρόνια πριν, η σειρά παραμένει επίκαιρη και αναγκαία έως και σήμερα.

Καστ

Ένα από τα στοιχεία του Mrs. America, που θα σας κερδίσει είναι το μεγάλο και εντυπωσιακό καστ: Η Cate Blanchett ως Phyllis Schlafly, η συντηρητική γυναίκα που κινητοποιήθηκε εναντίων των φεμινιστριών, οι οποίες ήταν οι ανήθικες αντίπαλοι των απανταχού αξιοπρεπών νοικοκυρών.Η Schlafly δημιούργησε επιτυχώς μια μεγάλη αντίδραση εναντίον του ERA. Η Rose Byrne ως Gloria Steinem, η δημιουργός του περιοδικού Ms.και εκπρόσωπος του κινήματος της οποίας η δημοσιότητα θα παραμείνει αμφιλεγόμενη τόσο εντός όσο και εκτός αυτού. Η Uzo Aduba ως Shirley Chisholm,η μαύρη υποψήφια για το χρίσμα της προεδρίας, το οποίο μεγάλο μέρος του 2ου φεμινιστικού κινήματος υποστήριξε. Η Margo Martindale στο ρόλο της Bella Abzug(μέλος του Κογκρέσου). Η Tracey Ullman στο ρόλο της συγγραφέως Betty Friedan.Η Sarah Paulson στο ρόλο της Alice, νοικοκυρά και φίλη της Schlafly (φανταστική χαρακτήρας).

Όπως καταλαβαίνετε με τέτοιο καστ οι ερμηνείες είναι εκπληκτικές.Δεδομένου βέβαια του χρονικού περιορισμού και της πληθώρας χαρακτήρων και συμβάντων, δεν δίνεται σε όλες τις ηρωίδες ο χρόνος και ο χώρος για να λάμψουν επαρκώς, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ικανοποιητικό.

Υπόθεση

Η σειρά μέσα σε 9 επεισόδια εστιάζει στο κίνημα του Ε.R.A. Δεδομένου ότι κάθε επεισόδιο εστιάζει και σε διαφορετική ηρωίδα, βλέπουμε και διαφορετικές οπτικές και διεκδικήσεις εντός εκτός κινήματος. Βλέπουμε επίσης τους αγώνες μεταξύ των 2 στρατοπέδων και τα σκαμπανεβάσματα που βιώνει μια γυναίκα με δημόσιο βήμα. Αν και η Schlafly είναι η βασική πρωταγωνίστρια, η σειρά δεν σας ζητά να συμπαθήσετε την Phyllis Schlafly. Αλλά επιδιώκει να την εξηγήσει. Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ιστορία της ώστε να εξηγήσει πώς λειτουργεί η εξουσία και η Πολιτική, καθώς και πώς ο ERA τότε απέτυχε, αν και η πορεία προς την επικύρωσή του ήταν σαφής. Η σειρά τελειώνει με την εκλογή του Reagan το 1980 αν και η μάχη για ERA συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τεχνικές Λεπτομέρειες

Το Mrs. America είναι μια καλή παραγωγή. Συγκεκριμένα, η σκηνοθεσία το μοντάζ και οι ερμηνείες είναι πολύ καλές. Υπάρχουν μερικές παιχνιδιάρικες και έξυπνες αντιπαραθέσεις στο μοντάζ της. Η αναδημιουργία της αισθητικής της περιόδου είναι πανέμορφη και αληθοφανής και μοιάζει με τη δεκαετία του 1970 αρκετά και όχι επιτηδευμένα. Με εννέα επεισόδια, δεν γίνεται βαρετό, παρόλο που μερικές φορές έχει αρκετές ομιλίες. Δεν δίνει πάρα πολλές λεπτομέρειες στις σκηνές που βασίζονται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, αλλά δίνει ένα έναυσμα για περαιτέρω διαδικτυακή έρευνα!

Τελική Ετυμηγορία

Με ένα τίτλο που παραπέμπει σε καλλιστεία και πατριωτικά αισθήματα,το Mrs America αποδεικνύει πώς -ακόμη και στην ιστορική μυθοπλασία- δυναμικά δημόσια πρόσωπα μπορούν να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενίοτε χρησιμοποιώντας και αμφισβητήσιμες, εφευρετικές απειλές.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ