Outlander: Review 4ης σεζόν

από nikos vel
297 προβολές

Το Outlander επέστρεψε για την 4η του σεζόν τον Νοέμβριου του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Η κλασσική δομή των 13 επεισοδίων με διάρκεια 55 λεπτών ακολουθείται και σε αυτήν τη σεζόν.

Όλη η σειρά του STARZ είναι διαθέσιμη για streaming στο Netflix.

Για να πούμε ορισμένα πράγματα δίχως spoilers, Claire και Jamie κάνουν μία νέα αρχή στην Αμερική, την ώρα που το δίδυμο Brianna-Roger απασχολεί πιο πολύ από ποτέ. Τέλος, μετά τη μάχη του Culloden στη 2η σεζόν, επιστρέφουμε σε ένα πολύ πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός.

spoilers

Μετά από τις περιπέτειες τους στην 3η σεζόν, Jamie και Claire βρίσκουν την Ιθάκη τους στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Βόρεια Καρολίνα. Εκεί, διαμένουν προσωρινά στην οικεία της θείας του Jamie, Jocasta, η οποία, όπως και οι όλοι οι αριστοκράτες της εποχής, διατηρούσε τους δικούς της σκλάβους.

Οι οπτικές της Jocasta και της Claire διαφέρουν κατά πολύ στο κομμάτι αυτό και το ζευγάρι αποχωρεί για να χτίσει το δικό του σπίτι στη περιοχή. Σε αυτό βοηθάει και η παραχώρηση μεγάλου κομματιού στρεμμάτων για καλλιέργεια και εγκατάσταση από τον κυβερνήτη Tryon στον Jamie.

Η περιοχή που εγκαθίστανται όμως, την οποία ονομάζουν Fraser’s Ridge, είναι ήδη κατοικημένη από την ντόπια φυλή Ινδιάνων, τους Τσερόκι. Μπορεί αρχικά οι σχέσεις τους να είναι διαταραγμένες, όμως δεν αργούν να μάθουν να ζουν ειρηνικά.

Στη πόλη κοντά τους βρίσκεται και ο Murtagh, που πλέον αποτελεί ηγετικό στέλεχος των Ρυθμιστών, μιας οργάνωσης ενάντια στη δυσβάσταχτη φορολογία από τον κυβερνήτη Tryon.

Στο μέλλον, Roger και Brianna επανενώνονται αλλά γρήγορα απομακρύνονται λόγω ερωτικών διαφωνιών. Η Brianna μαθαίνει από ένα ιστορικό έγγραφο πως οι γονείς της θα πεθάνουν σε πυρκαγιά και αποφασίζει να μεταφερθεί στο παρελθόν, με τον Roger φυσικά να την ακολουθεί, αλλά αργότερα.

Φτάνοντας στο παρελθόν, ο καθένας τους περνάει το δικό του Γολγοθά και κοινός παρονομαστής στις δύο περιπτώσεις είναι ο Stephen Bonnet, ένας άξεστος καπετάνιος, ο οποίος είχε διασταυρωθεί με βίαιο τρόπο επίσης με τον Jamie και την Claire.

Στη σεζόν κάνει την εμφάνιση του και ο John Grey με το παιδί του Jamie, τον William, και φροντίζει να δείξει σε μία συγκεκριμένη περίσταση με την Brianna πόσο καλός άνθρωπος.

Brianna και Roger δεν λένε να ηρεμήσουν και με το που επανενώνονται, χωρίζονται και πάλι! Η Brianna πέφτει θύμα βιασμού από τον Bonnet ενώ σε μία μεγάλη παρεξήγηση, ο Jamie και ο Ian πουλάνε τον Roger στους Ινδιάνους θεωρώντας τον τον υπεύθυνο αυτού που συνέβη στην Brianna.

Η ολοκλήρωση της σεζόν βρίσκει τον Jamie, την Claire και τον Ian σε μία αποστολή διάσωσης του Roger από τη φυλή των Ινδιάνων, η οποία στέφεται με -εν μέρει-επιτυχία, καθώς ως αντάλλαγμα για τον αγαπημένο της Brianna οι Ινδιάνοι κρατάνε τον Ian.

Η Brianna, έχοντας γεννήσει πλέον το παιδί πιθανότατα του Bonnet επανενώνεται με τον Roger, την ώρα που ο κυβερνήτης καλεί τον Jamie να εντοπίσει και να σκοτώσει τον Murtagh!

Για ακόμη μία φορά, η σκηνοθεσία/φωτογραφία της σειράς με άφησε γοητευμένο. Τα νέα εντυπωσιακά Αμερικάνικα τοπία και το setting στα δάση ήταν υψηλού σκηνοθετικού επιπέδου. Το όλο feeling της σεζόν έβγαζε κάτι σε western, κάτι που λάτρεψα ως φίλος του είδους αυτού.

Σεναριακά μπορώ να πω πως πρόκειται για μία μεταβατική σεζόν (χωρίς αυτό να είναι αρνητικό) για την 5η, οπότε και θα μπούμε σε ρυθμούς του Πολέμου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η 4η σεζόν θίγει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, αυτού του Αποικισμού των ΗΠΑ, κάτι που που μου αρέσει στη σειρά, δηλαδή να ασχολείται με κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν πως υπήρξαν αρκετές σεναριακές ευκολίες ώστε η Brianna να βρει το δρόμο για τους γονείς της (να συναντήσει την πρώην σύζυγο του Jamie, να πέσει πάνω στον Bonnet, που είχε το δαχτυλίδι της μητέρας της). Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία μεταφορά βιβλίων στην τηλεόραση και πως οι σεναριογράφοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Ερμηνευτικά φέτος το “βάρος” μοιράζεται από το πάντα αξιόλογο πρωταγωνιστικό δίδυμο στην επόμενη γενιά, στη Sophie Skelton (Brianna) και τον Richard Rankin (Roger). Όπως πάντα, η μουσική είναι μαγευτική ενώ τα κουστούμια και σκηνικά είναι εντυπωσιακά.

Εν κατακλείδι, η 4η σεζόν μπορεί να μην ήταν η καλύτερη αλλά δεν ήταν και η χειρότερη σεζόν της σειράς, τουλάχιστον κατ’εμέ. Η ένωση όλων των ιστοριών και η συγκέντρωση όλου του cast ήταν κάτι πολύ ευχάριστο και αν αποφεύγονταν τα προαναφερθέντα σεναριακά θέματα, η βαθμολογία θα ήταν υψηλότερη!

0 σχολιο
1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα