Peaky Blinders-Review 5ης σεζόν

από nikos vel
0 σχολιο 655 προβολές

Μετά από απουσία ενάμισι (και βάλε) χρόνου, το Peaky Blinders επέστρεψε για τη 5η του σεζόν. Σ’αυτήν ασχολήθηκε με τα ιστορικά γεγονότα του Χρηματιστηριακού Κραχ της Wall Street το 1929 και του Φασιστικού κύματος της ίδιας εποχής στην Αγγλία, που εκφράστηκε πολιτικά μέσω του Oswald Mosley!

spoilers

Σε ποια κατάσταση βρίσκουμε την οικογένεια Shelby

Τα γεγονότα αυτά βρίσκουν τον-βυθισμένο στο δικό του κόσμο και τις δικές του σκέψεις-Tommy να έχει εκλεχθεί βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος της Αγγλίας. Ο γιος του είναι θυμωμένος μαζί του διότι αντιλαμβάνεται πλέον τι είναι και τι κάνει ο πατέρας του ενώ η Grace- η απώλεια της οποίας θα στοιχειώνει τον Tommy για πάντα- τον καλεί συνεχώς με τις “επισκέψεις” της να έρθει κοντά της, στον θάνατο! Εκτός από αυτά, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έχει το προαίσθημα πως κάποιος θέλει να του πάρει το στέμμα και γενικότερα οραματίζεται άσχημα πράγματα! Η Lizzie, που κάνει σκέψεις να τον εγκαταλείψει, γρήγορα το μετανιώνει μιας και η ίδια επέλεξε να ζει ανάμεσα στους Peaky Blinders.

Από την άλλη, ο Arthur, ο πιο έμπιστος άνθρωπος του Tommy και πλέον πρόεδρος της εταιρίας των Peaky Blinders, χωρίζει με την Linda, η οποία τον θεωρεί μαριονέτα του Tommy και μισεί τη ζωή των Shelby! Ο Michael έχοντας χάσει μεγάλο κεφάλαιο που είχε επενδυθεί σε Αμερικανικές μετοχές, επιστρέφει από την Αμερική παντρεμένος με την αινιγματική Gina, η οποία περιμένει το παιδί τους, και αντιμετωπίζεται ως προδότης.

Η Ada λειτουργεί ως πολιτική σύμβουλος του Tommy και είναι επίσης έγκυος από τον Peter, που εργάζεται στις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών του Αγγλικού στρατού και συνεργάζεται με τον Tommy για την παροχή πληροφοριών του τελευταίου για τον Mosley. Τέλος, η Polly κάνει αυτό που ξέρει καλά: να είναι δυναμική και ανεξάρτητη ενώ ο Finn στη προσπάθεια του να βρει το ρόλο του στην επιχείρηση, φέρεται συχνά απερίσκεπτα!

Η εξέλιξη

Ο Tommy αντιλαμβάνεται γρήγορα πως πρέπει να συνεργαστεί με τον Mosley και με το νεοσύστατο Φασιστικό του κόμμα, όχι επειδή μοιράζονται κοινή φιλοσοφία αλλά επειδή θέλει να “σκοτώσει” από το ξεκίνημα της αυτή την αυταρχική ιδεολογία. Ακόμα και από τον Winston Churchill είχε το “οκ” για να το κάνει! Αναγκάζεται βέβαια να συνεργαστεί με τους σύμμαχους του Mosley, τους Σκωτσέζους Προτεστάντες Billy Boys, που σκότωσαν το γιο του Aberama Gold και έβαλαν νάρκες έξω από το σπίτι του ίδιου του Tommy! Ο Oswald Mosley είναι ένας εκκεντρικός και γοητευτικός άνθρωπος, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Sam Claflin. Πιστεύει σε μια απολυταρχική ιδεολογία και στοχεύει στην πολιτική του ανέλιξη στη διοίκηση της Αγγλίας. Στον Tommy βλέπει έναν άξιο σύμμαχο, με τον οποία μπορεί να συν-διοικήσει το κόμμα του και τη χώρα.

Από την άλλη, η έλλειψη ρευστού μπορεί να μην οδηγεί την αυτοκρατορία των Peaky Blinders στο οικονομικό επίπεδο της 1ης σεζόν αλλά σίγουρα η εισροή κεφαλαίου είναι επιβεβλημένη. Η αρχή γίνεται με το “καθάρισμα” ενός νταβατζή απ’την Chinatown, κατά παραγγελία της Βουλής και της αστυνομίας και συνεχίζεται με το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων της Αγγλίας από τον Finn και τον Billy, ένα μυστηριώδη πρώην ποδοσφαιριστή, που χτυπάει τη γυναίκα του και τα βγάζει πέρα τραγουδώντας. Επίσης, η λαθραία μεταφορά όπιου προς το Σαν Φρανσίσκο για τους Κινέζους μπορεί να προδίδεται στους Ιρλανδούς από τον barman της pub των Peaky Blinders, όμως στη συνέχεια αποφέρει ένα σημαντικό ποσό στην επιχείρηση.

Παράλληλα, η Linda επιστρέφει στον Arthur όχι για να τα ξαναβρούν αλλά για να τον σκοτώσει, όμως πριν το κάνει, την πυροβολεί η Polly στο μπράτσο! Η έκφραση αποδοχής και λύτρωσης του Arthur, όταν ετοιμαζόταν να τον πυροβολήσει η Linda, τα λέει όλα. Ο χωρισμός των δύο τους είναι αναπόφευκτος παρά τη διάθεση του Arthur να τα αφήσουν όλα πίσω του και να φύγουν μακριά. Από την άλλη, η Polly συμφωνεί να παντρευτεί τον Aberama, που ζητάει εκδίκηση για το θάνατο του γιου του.

Την ίδια ώρα, ο Michael και η Gina φαίνεται πως δεν ανέχονται το ρόλο των περιθωριοποιημένων και προδοτών της οικογένειας και γι’αυτό προτείνουν στον Tommy να κάνει στην άκρη για να αναλάβει ο Michael, που θεωρεί πως ήρθε η ώρα της διάδοχης κατάστασης. Η πρόταση φυσικά “πέφτει σε τοίχο” και έτσι μένει να δούμε ποια θα είναι το plan b τους. Ο θάνατος, μετά από έκρηξη βόμβας, του Peter, που είχε λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες από τον Tommy για να ενοχοποιήσει τον Mosley, και του παιδιού που έτυχε να βρεθεί κοντά του, μας υπενθυμίζουν πως πάντοτε την πληρώνουν αθώοι με τα ριψοκίνδυνα πλάνα των Peaky Blinders.

Το σχέδιο

Το σχέδιο του Tommy είναι εξαρχής να σκοτώσει τον Mosley κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το νέο του κόμμα και στη συνέχεια να αναλάβει την προεδρία του! Στο σχέδιο αυτό, που ελάχιστοι γνωρίζουν, βρίσκει σύμμαχους τον Barney, έναν παλιό συμπολεμιστή του και εξαιρετικό σκοπευτή που μόλις βγήκε από το ψυχιατρικό άσυλο και θα επιχειρήσει να σκοτώσει τον Mosley, και τον- με κάποιο τρόπο ζωντανό μετά τον πυροβολισμό απ’τον Tommy στην 4η σεζόν-Alfie Solomons, που θα στείλει τους ανθρώπους του από την Εβραϊκή κοινότητα στην εκδήλωση του κόμματος ώστε να δημιουργήσουν αναμπουμπούλα. Το πλάνο του Tommy όμως προδίδεται από κάποιον (ίσως από τον Billy, που μόλις πληροφορήθηκε από τον Finn για το σχέδιο, έπιασε το τηλέφωνο) και ο Barney με τον Aberama, που ετοιμαζόταν να πάρει εκδίκηση από τον αρχηγό των Billy Boys, βρίσκονται νεκροί!

Ο 5ος κύκλος μας αφήνει με αρκετά ερωτήματα για τη συνέχεια αλλά κυρίως με την απορία πως θα καταφέρει ο Tommy να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του για να νικήσει τον άνθρωπο στον οποίο δεν κατάφερε να επιβληθεί, τον Oswald Mosley, και φυσικά αν θα καταφέρει κάποιος (ο Michael ή ο Mosley) να τον αποκαθηλώσει ή αν θα αποκαθηλωθεί μόνος του! Όλα αυτά περνάνε από το μυαλό του στις τελευταίες στιγμές της σεζόν και των ωθούν να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, μια διάθεση που τον διακατέχει σε ολόκληρη τη σεζόν!

Συμπερασματικά

Ένας κύκλος με απίστευτη σκηνοθεσία, αψεγάδιαστο στυλ, μοναδικές μουσικές επιλογές και εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Cillian Murphy σηκώνει υποκριτικά για άλλη μια φορά τη σειρά στις πλάτες του. Όλα αυτά τα ξέρουμε θα μου πείτε. Αυτά είναι όμως που κάνουν ξεχωριστό το Peaky Blinders και σταθερά καλό για πέντε σεζόν! Επιπρόσθετα, τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που παρουσιάζονται στον κύκλο προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, χωρίς να τους δίνεται, κατά την άποψη μου, ο κατάλληλος τηλεοπτικός χρόνο για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η 5η σεζόν μπορεί να μην ήταν καλύτερη της σειράς αλλά αποτελεί μία από τις καλύτερες βάσεις για τους δύο τελευταίους κύκλους που θα ακολουθήσουν!

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Δείτε το νέο μας Podcast στο Youtube ή ακούστε το στο Spotify