Project Blue Book: Γενικό Review

από nikos vel
377 προβολές

Το Project Blue Book είναι μια παραγωγή του History, με δύο σεζόν και 20 επεισόδια συνολικά. Προβλήθηκε το 2019 και το 2020 ενώ το δίκτυο αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να ακυρώσει τη σειρά. Στο διαδίκτυο “τρέχει” ένα petition για τη συνέχεια της, που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ. Η 1η σεζόν του Project Blue Book είναι διαθέσιμη στο ERTflix.

Το σενάριο έγραψε ο David O’Leary (Eli) ενώ στην παραγωγή συμμετείχε ο γνωστός δημιουργός Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump).

Η πλοκή εστιάζει σε μια σειρά ερευνών του Δρ. J. Allen Hynek (Aidan Gillen) και του Σμηναγού Michael Quinn (Michael Malarkey) για την ύπαρξη ή μη Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ) ή όπως είναι κοινώς γνωστά, UFO, υπό τη διεύθυνση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα είναι εν μέρει υπαρκτά, όμως η σειρά τα “δένει” αυτά με αρκετή μυθοπλασία.

Πάμε να μιλήσουμε παρακάτω με ορισμένα spoilers για το τι είδαμε σ’ αυτές τις δύο σεζόν.

spoilers
Από αριστερά προς τα δεξιά: Quinn, Hynek, Harding και Valentine

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’50, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με τη Ρωσία βρισκόταν στο ξεκίνημα του. Μερικές θεάσεις περίεργων φαινομένων στον αέρα, που ενδεχομένως έφερναν στο μυαλό εξωγήινους και UFO, έκαναν την Αμερικανική Κυβέρνηση να δράσει, δημιουργώντας το “Πρόγραμμα Μπλε Βιβλίο”, θέλοντας έτσι να δώσει μια πιστευτή και τεκμηριωμένη, αλλά και μερικές φορές κατασκευασμένη εξήγηση στον λαό, ώστε να τον καθησυχάσει.

Επικεφαλείς του απόρρητου προγράμματος αυτού είναι οι Πτέραρχοι της Πολεμικής Αεροπορίας, James Harding (Neal McDonough) και Hugh Valentine (Michael Harney), που με τη σειρά τους όρισαν ως υπεύθυνους του προγράμματος έναν οικογενειάρχη καθηγητής αστροφυσικής (Hynek) και έναν παρασημοφορημένο βετεράνο της Αεροπορίας (Quinn).

Οι δυο τους θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τις αμέτρητες υποθέσεις θέασης UFO, θα έρθουν κοντά με ανθρώπους που στηρίζουν πως ήρθαν σε επαφή με εξωγήινους, όμως ποτέ δεν θα έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν αυτοί υπάρχουν ή όχι. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα έρθουν και οι ίδιοι κοντά με αυτό που φαίνεται στην πρώτη ματιά πως είναι UFO, όμως σχεδόν πάντα, για όλα υπάρχει μια φυσιολογική εξήγηση.

Την ίδια ώρα, το δικό της ξεχωριστό storyline έχει η σύζυγος του Haynek, Mimi (Laura Mennell), που ανησυχεί για τον άντρα της και ψάχνεται και εκείνη σχετικά με τα UFO, αλλά και η Susie (Ksenia Solo), μια μυστήρια γυναίκα, που εμπλέκεται στις ζωές των χαρακτήρων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών για το συγκεκριμένο μυστικό πρόγραμμα, μιας και είναι η κατάσκοπος των Ρώσων. Την ίδια ώρα, την εμφάνιση τους κάνουν κάποιοι άνθρωποι με μαύρα καπέλα, των οποίων τα κίνητρα είναι αμφιλεγόμενα.

Για να κρίνουμε καλύτερα τη σειρά αυτή πρέπει να τη χωρίσουμε σε δύο κομμάτια: στην 1η και τη 2η σεζόν. Η 1η ήταν στα μάτια μου πολύ καλύτερη, λιγότερο κουραστική και χωρίς ποιοτικές διακυμάνσεις, την ώρα που η 2η δεν ήταν σε καμία περίπτωση σταθερή ποιοτικά, ούτε απέφυγε τα βαρετά επεισόδια. Γενικότερα, υπήρχαν ορισμένα θέματα με το σενάριο, όπως η ιστορία της συζύγου του Hynek, της κατασκόπου Susie ή και των αντρών με τα καπέλα, που τις βρήκα τελείως κουραστικές και “άσχετες” με την υπόλοιπη πλοκή.

Επίσης, ίσως με “χάλασε” λίγο πως κάθε επεισόδιο είχε και τη δική του διαφορετική πλοκή και ελάχιστες φορές συνεχιζόταν μια ιστορία για παραπάνω από ένα επεισόδια. Ένα ακόμη παράπονο που έχω είναι πως η μυθοπλασία είχε φτάσει σε σημείο να ξεπερνάει τα πραγματικά γεγονότα, ενώ προσωπικά θα προτιμούσα να γινόταν το αντίθετο.

Susie (Ksenia Solo)

Στο σκηνοθετικό κομμάτι έγινε καλή δουλειά, με τα 45λεπτα επεισόδια να είναι σωστά δομημένα έτσι ώστε να χωρέσει η κάθε ιστορία σε αυτά. Ερμηνευτικά το βάρος προφανώς πέφτει στο πρωταγωνιστικό δίδυμο και αυτό ανταποκρίθηκε αρκετά καλά. Ο Gillen και ο Malarkey αν και υποδύονταν δύο διαφορετικές προσωπικότητες, απέκτησαν μια πολύ καλή “χημεία”, που φάνηκε και στο ερμηνευτικό κομμάτι.

Η αναπαράσταση της εποχής αποτυπώθηκε στις τηλεοπτικές οθόνες με πολύ προσοχή και λεπτομέρεια, κάτι που αποτελεί ίσως το βασικό “ατού” της σειράς. Τα κουστούμια, οι εσωτερικοί χώροι, τα αυτοκίνητα και φυσικό το εκρηκτικό κλίμα και ο πανικός που υπήρχε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μας παρουσιάστηκαν με πολύ σχολαστικό τρόπο. Τέλος, τα ειδικά εφέ, που χρησιμοποιήθηκαν σε τακτά διαστήματα, δεν θα πω πως με ενθουσίασαν.

Συνοψίζοντας, το Project Blue Book είναι μια ενδιαφέρουσα σειρά που ενώ φάνηκε πως είχε βρει το δρόμο της, κάπου στη 2η σεζόν τον έχασε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ποιότητα και ορισμένα storylines να μην βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. Η εξαιρετική όμως αναπαράσταση της εποχής, κυρίως του κλίματος του Ψυχρού Πολέμου, η καλή σκηνοθεσία και οι αξιόλογες ερμηνείες προκαλούν μια γενικότερη ισορροπία. Αν με ρωτάτε, θεωρώ άδικο που η σειρά ακυρώθηκε και ευελπιστώ σε μία 3η σεζόν από κάποιο άλλο δίκτυο!

0 σχολιο
0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα