Εδώ και πολλά χρόνια, όλοι οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας προσπαθούν κάθε νέα τηλεοπτική σεζόν, να έχουν στα προγράμματα τους δυνατές σειρές, με πρωτοκλασάτα ονόματα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) αλλά και να έχουν δυνατές πλοκές με σασπένς ώστε να κερδίσουν τις καρδιές των τηλεθεατών. Πολλές σειρές, τα περασμένα χρόνια πέτυχαν αυτόν τον συνδυασμό και κατάφεραν να «πετάξουν» σε ξένα δίκτυα και πλατφόρμες και να κερδίσουν τους τηλεθεατές. Πάμε λοιπόν να δούμε, ορισμένους από τους νικητές.
Ξεκινάμε με τον βασιλιά των καθημερινών σειρών, την Λάμψη που προβλήθηκε στην συχνότητα του Ant1, από το 1991 έως τον Ιούλιο του 2005. Σειρά θρύλος, που για 14 συνεχή έτη και για περισσότερα από 3.000 επεισόδια είδαμε τις ταραχώδεις ιστορίες της οικογένειας Δράκου και πολυάριθμους ηθοποιούς να συμμετέχουν είτε σε βασικούς ρόλους είτε ως guests. Το σενάριο υπέγραφε ο Νίκος Φώσκολου και αφού έκανε «χαμό» στην χώρα μας, αλλά και στην Αμερική μέσω του Ant1 Satellite, ταξίδεψε στην Κίνα και στην Βουλγαρία όπου προβλήθηκε μάλιστα και αρκετές φορές σε επανάληψη.
Φυσικά, η επόμενη καθημερινή σειρά που κατάφερε να προβληθεί στο εξωτερικό ήταν τα «Μυστικά της Εδέμ». Η σειρά που υπέγραφε η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης, προβλήθηκε μέσα από την συχνότητα του Mega και ήταν η σειρά που εκθρόνισε την Λάμψη από την κορυφή και για 4 χρόνια η παρέα της φεγγαρόπετρας κράτησε συντροφιά στο ελληνικό κοινό επίσης με τις πολλές περιπέτειες και τα μυστικά τους. Μετά την ολοκλήρωση της, προβλήθηκε σε αρκετές χώρες, όπως σε Ντουμπάι, Ουγγαρία, Καζακστάν και Αφγανιστάν.
Θα παραμείνουμε στο Mega και ήρθε η ώρα της σειράς φαινόμενο «Το Νησί». Βασισμένο, στο ομώνυμο βιβλίο της Victoria Hislop, την τηλεοπτική σεζόν 2010 – 2011 με πρωταγωνιστή τον Στέλιο Μάινα, είδαμε την τραγική ιστορία της Σπιναλόγκας. Το κόστος της παραγωγής, ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ και ήταν η πρώτη σειρά που περιείχε υπότιτλους μέσω teletext. Όλο το σύνολο, της σειράς, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών χωρών ανάμεσα τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Αλβανία και η Τουρκία.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020 – 2021, παρακολουθήσαμε μέσα από την συχνότητα του Mega, μια δραματική ιστορία, απαγωγής ανηλίκων από ένα σχολικό λεωφορείο. Αναφερόμαστε στον «Σιωπηλό Δρόμο», που υπέγραφαν οι Μελίνα Τσαμπάνη με τον Πέτρο Καλκόβαλη και σε μια σύντομη διαδρομή για τα ελληνικά δεδομένα, με μόλις 13 επεισόδια, είδαμε πως οδηγήθηκε η υπόθεση στην λύση της. Η σειρά, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως παραγωγή επιπέδου Netflix. Η εταιρία παραγωγής, Beta Film ανέλαβε, τα δικαιώματα διανομής της σειράς στο εξωτερικό και παρουσιάστηκε στην αγορά των Καννών με τίτλο «Silent Road», ώστε να προσελκύσει τα ξένα δίκτυα και φυσικά το κατάφερε!
Και φτάσαμε στην τελευταία πρόσφατη σειρά και δεν είναι άλλη, από την σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Maestro». Η σειρά, έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβρη του 2022 στο Mega και σε εννέα επεισόδια είδαμε έναν δάσκαλο μουσικής να ταξιδεύει στους Παξούς με σκοπό να αναλάβει το μουσικό φεστιβάλ και να έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας του νησιού αλλά και να μπλέκει σε μια ερωτική ιστορία. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, τα σοβαρά μηνύματα και προβλήματα που παρουσιάζει η σειρά, έδωσαν το εισιτήριο στην σειρά να μπει στον κατάλογο του Netflix παγκοσμίως. Και φυσικά επειδή η απήχηση ήταν τεράστια, αυτό το διάστημα γυρίζεται και ο δεύτερος κύκλος στο νησί.
Και κάπου εδώ καταλήγουμε, στο ότι δεν πρέπει να προδικάζουμε τις ελληνικές σειρές και στο ότι αν γίνονται σωστές προσπάθειες από τους συντελεστές, ενδέχεται να δούμε ακόμα περισσότερες παραγωγές τα επόμενα χρόνια, να προβάλλονται σε άλλες χώρες!