Stateless: Mεταναστευτικό & άνθρωποι – Review (χωρίς spoilers)

από Catherine
0 σχολιο 1.492 προβολές

Παγκοσμίως, επί του παρόντος υπάρχουν 70 εκατομμύρια εκτοπισμένοι που αναζητούν καταφύγιο από τους πολέμους και τις διώξεις. Από αυτόν τον εκπληκτικό αριθμό, τα μισά είναι παιδιά. Αυτό το γεγονός είναι συγκλονιστικό και, αν το σκεφτεί κανείς, θα λυπηθεί και θα προβληματιστεί. Το Stateless (ελλ. Άπατρις) είναι μια σειρά που δημιουργεί τέτοια συναισθήματα, μέσα σε μόλις 6 μονόωρα επεισόδια.

Υπόθεση

Με τρεις διαφορετικές παράλληλες ιστορίες, το Stateless εστιάζει στο σύστημα μετανάστευσης, που ισχύει σήμερα στην Αυστραλία. Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το Stateless έχει μια πολύπλευρη άποψη για τη μετανάστευση μέσω τριών πολύ διαφορετικών ιστοριών.

Ο Ameer και η οικογένειά του ζητούν άσυλο στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου τους βλέπουμε την απελπισία τους για να τα καταφέρουν. Κατά τη διάρκεια της σειράς, η οικογένεια χωρίζεται και ο Ameer μπήκε στο κέντρο κράτησης Barton. Εκεί εργάζεται ο νεοπροσληφθείς Cameron ως φύλακας. H ιστορία του μας βοηθά να δούμε τα πράγματα “από τη πλευρά του εχθρού”, μέσα από τα μάτια των εργαζομένων και την επικρατούσα ιεραρχία αυτού του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος χώρο εργασίας.

Η τρίτη ιστορία είναι η πιο εκρηκτική και ουσιαστικά λειτουργεί ως η σπίθα που διατηρεί όλο το δράμα της σειρά. Η Sofie είναι μια γυναίκα, απελπισμένη για αγάπη και στοργή, αλλά το τοξικό οικογενειακό περιβάλλον της χειροτερεύει τη κατάσταση. Σε μια εύρεση λύσης, στρέφεται πρώτα σε μια αμφισβητήσιμη ομάδα αυτοβοήθειας που εκμεταλλεύεται τις ευαισθησίες της.

Μέσω διαφόρων αναδρομών στο παρελθόν μαθαίνουμε πλήρως τι της συνέβη. Σίγουρα, υπάρχουν κρυμμένα πολλά περισσότερα για το χαρακτήρα της. Η σειρά θίγει το θέμα της ψυχικής υγείας παράλληλα με το ευαίσθητο θέμα για τη μετανάστευση. Θα δείτε πολλές συζητήσεις για την ψυχική υγεία, την ανθρωπιστική κρίση και τις πολιτικές επιπτώσεις που έχει η μετανάστευση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε κάθε πτυχή αυτής της δραματικής σειράς.

Eρμηνείες/ Χαρακτήρες

Το Stateless δεν κάνει καθόλου κήρυγμα ή δεν παραποιεί την απεικόνιση αυτών των θεμάτων. Αντίθετα, χρησιμοποιεί πολλές σκληρές εικόνες και οπτικά στοιχεία για να τελειοποιήσει-όσο το δυνατόν- πραγματικά τους διαφορετικούς χαρακτήρες, επιτρέποντάς τους να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την ενσυναίσθηση τους με όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Ενώ οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες έχουν ένα αξιοπρεπές βάθος και εξέλιξη κατά τη διάρκεια της σεζόν, μερικοί από τους βοηθητικούς χαρακτήρες. συγκριτικά υστερούν. Για παράδειγμα,οι περισσότεροι από τους φρουρούς έχουν αυτό το πρόβλημα, μπαίνοντας σε απλά στερεότυπα, όπως του «αρχάριου» ή του «διεφθαρμένου» χωρίς να αναπτυχθούν περαιτέρω. Δίπλα στην αμφιλεγόμενη ιστορία του Cameron, αυτό είναι σίγουρα αισθητό και λίγο απογοητευτικό.

Ευτυχώς, αυτό είναι μόνο ένα μικρό ελάττωμα σε μια γενικά καλογραμμένη σειρά. Το μοντάζ βοηθάει στη διατήρηση σταθερού ρυθμού στη πλοκή, με πολλές αναδρομές και γενικές λήψεις, που χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το μυστήριο και το δράμα σε υψηλό επίπεδο. Έτσι, αποτυπώνεται ρεαλιστικά τι πραγματικά συνέβη σε ορισμένους χαρακτήρες στα κενά της ιστορίας. Μέχρι το τέλος της παράστασης, και οι τρεις ιστορίες κλείνουν όμορφα, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα, ενώ το τέλος είναι γλυκόπικρο και λιτό.

Τελική Ετυμηγορία

Συνολικά, το Stateless είναι μια οδυνηρή και στοχαστική υπενθύμιση για τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού ζητήματος παγκοσμίως. Η σειρά μας δείχνει ότι, κάτω από τη γυαλιστερή πρόσοψη του «όλα είναι καλά», υπάρχει ένας κόσμος όπου τελικά πολύ λίγα πράγματα πάνε όντως καλά!. Με τρεις καλογραμμένες ιστορίες που συνδέονται γύρω από αυτό το θέμα, το Stateless αξιοποιεί στο έπακρο την 6ωρη διάρκειά του, προσφέροντας μια σειρά που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ