Τέσσερα πράγματα που δε μου άρεσαν στα “Friends”

από Shadow
591 προβολές

Το κείμενο είναι της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Τα Friends ξεπέρασαν την κατηγορία του απλού sitcom; έγιναν πολιτιστικό στοιχείο, απέκτησαν φανατικό κοινό από κάθε ηλικιακή κατηγορία, άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν το sitcom στην τηλεόραση. Μέσα σε μία δεκαετία (1994-2004), τα Φιλαράκια πέρασαν από στεναχώριες, χαρές, έρωτες και αποτυχίες, έζησαν τη ζωή με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της. Αλλά πάντοτε μαζί. Για μία σχεδόν δεκαετία, μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού παρακολουθούσε τη ζωή του Ρος, της Μόνικα, της Φοίβη, του Τσάντλερ, της Ρέιτσελ, του Τσάντλερ και ταυτιζόταν μαζί τους, επειδή έβλεπαν μέσα σε εκείνους έβλεπε κομμάτια της δικής του ζωής.


Μέσα στην ελαφρότητα και τα κενά τους, τα Friends, έδωσαν μία ανάπαυλα στον καθέναν από εμάς, ο οποίος κυριολεκτικά, βιώνει καθημερινές αλλαγές και αναθεώρηση όλων των πραγμάτων. Ήταν κάτι μόνιμο, είχε μία στασιμότητα η οποία χρειάζεται και αυτή στη ζωή μας. Διότι όσο απαραίτητη και αν είναι η αλλαγή για έναν άνθρωπο, ακόμα και αυτή όταν επαναλαμβάνεται συνέχεια μπορεί να είναι ψυχοφθόρα. Και τα «Φιλαράκια» σου δίνουν αυτή τη σταθερότητα, τη σιγουριά; και ίσως και αυτό να ήταν ένας λόγος για τη μεγάλη τους επιτυχία.

Ίσως να μην περίμεναν το μέγεθος της επιτυχίας ούτε οι ιδρυτές του show, David Crane και Marta Kauffman, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία τηλεοπτική σειρά η οποία θα αφορούσε την παρέα μερικών φίλων, με σκοπό να περιγράψουν και τις δικές τους δυσκολίες όταν ήταν φοιτητές.


Το σενάριο των Friends δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο: ήταν απλώς η περιγραφή της ζωής μίας παρέας έξι φίλων που βρίσκονται στη δεκαετία των 20 και των 30, κατοικούν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και περιγράφει τη ζωή τους με όλα τα όμορφα και τα άσχημα.


Οι αλλαγές που δέχτηκε το αρχικό σενάριο.


Το αρχικό σενάριο είχε διαφορετικές βλέψεις, σχετικά με το πώς παρουσιάστηκαν οι πρωταγωνιστές στη σειρά που βλέπαμε. Ο Τσάντλερ (Matthew Perry) σύμφωνα με το αρχικό σενάριο ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκε ως ένας αστείος χαρακτήρας ο οποίος απλώς είχε ανασφάλεια και δυσκολία στις σχέσεις με τις γυναίκες (την οποία ξεπέρασε με τον έρωτα για την παιδική του φίλη). Τα «Φιλαράκια» στο αρχικό σενάριο ήταν μόνο τέσσερις. Ο Ρος, η Ρέιτσελ, η Μόνικα, ο Τζόι. Οι συντελεστές της σειράς στην πορεία αποφάσισαν πως ο Τσάντλερ και η Φοίβη δε θα ήταν δεύτεροι ρόλοι, αλλά ισάξιοι πρωταγωνιστές.

Η Κόρτνει Κοξ, η οποία υποδύθηκε τη Μόνικα, αρχικά είχε προοριστεί για το ρόλο της Ρέιτσελ, αλλά στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της σειράς έκριναν πως ο ρόλος της Μόνικα είναι καταλληλότερος για εκείνη. Ο Τζόι και η Μόνικα αρχικά θα παρουσιαζόντουσαν ως εραστές, αλλά στη συνέχεια οι υπεύθυνοι έκριναν πως καλύτερο ζευγάρι θα ήταν η Ρέιτσελ με τον Ρος, εξαιτίας της χημείας των πρωταγωνιστών τους. Πριν ο ρόλος της Φοίβη πάει στην ηθοποιό Λίζα Κάρντοου, τον είχε απορρίψει η Έλεν Ντε Τζένερες με την Κάρντοου να δηλώνει πως η Φοίβη ήταν από τα καλύτερα πράγματα που τις έχουν συμβεί. Ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Γκάνθερ ο οποίος ήταν αιώνια ερωτευμένος με τη Rachel στο Central Perk, εργαζόταν πραγματικά εκεί και επιλέχθηκε για το ρόλο, επειδή γνώριζε πώς να χειρίζεται το μηχάνημα του εσπρέσο!


Η επιρροή των Friends στην τηλεόραση


Τα Φιλαράκια έκαναν ένα μεγάλο καλό στην τηλεοπτική πραγματικότητα: επανέφεραν στο προσκήνιο την αξία της παρέας, κάτι που επανέλαβε και ο δικός μας Γιώργος Καπουτζίδης στις δικές του σειρές. Είδαμε μία παρέα που μαζί μπορούσε να συνεργαστεί και να πετύχει. Η φιλία δεν ήταν απλώς μία αόριστη έννοια; έγινε πραγματικότητα, έβλεπες μία παρέα η οποία ήταν ενωμένη σε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, σε έκανε να θέλεις να αποκτήσεις και εσύ αυτή τη σχέση στη ζωή σου. Και η Φιλία, μία ταλαιπωρημένη αξία στη σημερινή εποχή, απέκτησε σάρκα και οστά μέσα από την παρέα έξι φίλων οι οποίοι ήταν μαζί σα γροθιά.

Για τον καθέναν από εμάς που χανόμαστε από ανθρώπινο πρόσωπο μέσα στη χαοτική πραγματικότητα, αυτή η ιδέα της φιλίας που ξεπερνά τα εμπόδια, έδωσε αισιοδοξία και ελπίδα. Τα μαλλιά της Jennifer Aniston έγιναν αγαπητά από τις περισσότερες γυναίκες, με την ονομασία Rachel να είναι εκείνη με την οποία να την αποζητάνε μανιωδώς σε κομμωτήρια.


Τα «Φιλαράκια» τα αγαπάς, τα βλέπεις πάντοτε και γελάς μαζί τους. Υπάρχουν όμως –και σε αυτή τη σειρά ακόμα- πράγματα που θα μπορούσαν να σε εκνευρίσουν, πράγματα που πιστεύεις πως είχαν λάθη και παραλείψεις;
Ναι, τα Friends μας χάρισαν στιγμές γέλιου και ανεμελιάς, τα βλέπουμε και γελάμε ακόμα και μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Όμως είναι μία κωμική σειρά και είναι λογικό και επόμενο, να έχουν υπάρξει και λάθη και παραλείψεις.


Ας δούμε στο άρθρο μου αυτό, τέσσερα πράγματα από το σενάριο των Friends, τα οποία εμένα προσωπικά, πάντοτε με εκνεύριζαν:


Η ειρωνεία της παρέας για το επάγγελμα του Ross Geller: Ο Ross ήταν ένας από τους έξι πρωταγωνιστικούς ρόλους της σειράς και τον υποδύθηκε ο ηθοποιός David Schwimmer. Ο Ross είναι ένας χαρακτήρας νευρωτικός, είναι παλαιοντολόγος στο επάγγελμα και αγαπάει το διάβασμα, τους δεινόσαυρους, ενώ εργάζεται στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Ross έχει κάνει τρεις γάμους, έχει πάρει τρία διαζύγια, ενώ έχει συνάψει και άλλες ρομαντικές σχέσεις στη διάρκεια της σειράς, με το αντικείμενο του πόθου και της αγάπης του να είναι η Rachel Green (Jennifer Aniston). Από τις σχέσεις του έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Και ενώ βλέπουμε σε ένα επεισόδιο της σειράς τη Rachel να θυμώνει με το Ross επειδή έκανε μία λίστα με τα ελαττώματά της, τι να πεις για την ειρωνεία που δεχόταν ο Ross και τις ΔΕΚΑ ΣΕΖΟΝ της σειράς για το επάγγελμά του;

Κάθε φορά που ο Ross μιλάει ή αναφέρεται στην Επιστήμη και στη ζωή των ερευνητών (η οποία σε αντίθεση με αυτό που πρέσβευαν τα Friends, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μάλιστα, βοηθάει και την ανθρώπινη ζωή να εξελιχθεί), τα υπόλοιπα «Φιλαράκια» τον απορρίπτουν, γελάνε μαζί του, τον ειρωνεύονται και κάνουν αστεία. Και έτσι, εδραιώθηκε μία τελείως αρνητική στάση απέναντι στον Επιστήμονα στο περιβάλλον της τηλεοπτικής κουλτούρας, το ρόλο του στην Κοινωνία, την προσφορά του στην ανθρώπινη εξέλιξη. Και δεν είναι μόνο το κομμάτι της Επιστήμης, αλλά είναι πολύ άσχημο να γελάς και να ειρωνεύεσαι διαρκώς το επάγγελμα του καλύτερού σου φίλου, ενώ εκείνος προσπαθεί να βρει ανταπόκριση από την παρέα ώστε να συζητήσει τα προβλήματα και το ενδιαφέρον του επαγγέλματός του. Η Επιστήμη είναι απαραίτητη για τη ζωή, οι ερευνητές έχουν μία ζωή γεμάτη σασπένς και ενδιαφέρον και τα Friends έκαναν μέγα λάθος που αυτό σε καμία από τις δέκα σεζόν δεν το αντιλήφθηκε.


Η σχέση Ross Geller-Rachel Green: Είναι ίσως το σήμα κατατεθέν της σειράς, η on-again, off-again relationship των δύο παραπάνω πρωταγωνιστών. Μόλις χώριζαν τα έφτιαχναν ξανά, μόλις τα έφτιαχναν ξανά, πάλι χώριζαν. Ποτέ και σε καμία σεζόν δεν είδες μία υγιή σχέση να εξελίσσεται από αυτούς τους δύο. Όποτε ήταν μαζί υπήρχαν ζήλια, τσακωμοί, κτητικότητα και επιθυμία για έλεγχο μόλις ο ένας έκανε μία μεγαλύτερη πρόοδο στην προσωπική του ζωή (όταν η Rachel εργαζόταν, ο Ross έκανε παράπονα πως δεν περνάνε αρκετό χρόνο μαζί). Όταν ήταν χώρια και ο Ross έκανε κάποια καινούργια γνωριμία, η Rachel τότε θυμόταν πως τον αγαπούσε και μάλιστα, έκανε τα πάντα για να μποϊκοτάρει τις σχέσεις του, ενώ ο Ross την είχε απατήσει κιόλας (το διάσημο We were on a break).

Ένα πρότυπο λοιπόν μία ανθυγιεινής σχέσης το αφήνεις να μυθοποιείται και στο τέλος, βάζεις αυτούς τους δύο ξανά μαζί, με τη Rachel κιόλας να εγκαταλείπει την καινούργια της εργασία στο Παρίσι. Ξέρω πως υπάρχουν άλλοι τηλεθεατές της σειράς ήθελαν αυτό ακριβώς, αλλά για εμένα προσωπικά, αυτό ήταν λάθος. Ήταν μία σχέση η οποία από τα πρώτα της βήματα είχε δείξει λάθος δείγματα, δεν είχε γερά θεμέλια και συστατικά που χαρακτηρίζουν μία γνήσια και ποιοτική σχέση. Θα προτιμούσα ο Ross να έμενε με την Emily ή την Mona και η Rachel με τον Joey ή κάποιον άλλον, παρά να εγκλωβιστούν ξανά σε μία σχέση γεμάτη από άγχος, ανασφάλεια, κτητικότητα.


• Ο χαρακτήρας του Joey: Ο Joey Tribbiani (Matt Le Blanc) είναι και αυτός πρωταγωνιστής της σειράς, ένας από τους έξι της παρέας. Πρωταγωνιστής καθημερινής σαπουνόπερας, είναι διάσημος ηθοποιός και από αυτό το γεγονός, έχει πολλές γυναίκες με τις οποίες κατά καιρούς εμπλέκεται σε ερωτικές περιπέτειες. Στη σεζόν 10 βλέπουμε τον ίδιο να ερωτεύεται πρώτη φορά αληθινά στη ζωή του, τη μακροχρόνια φίλη του Rachel Green, να εμπλέκονται σε ένα βαθμό συναισθηματικά, αλλά αυτό να μην ευδοκιμεί. Η διασημότερη όμως σχέση του, πρέπει να είναι τελικά, το bromance με τον αιώνιο φίλο του, Chandler Bing. Ο Joey παρά το γεγονός πως είναι γυναικάς, είναι αθώος, αφελής και διακρίνεται για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τους φίλους του. Και ενώ στις πρώτες σεζόν βλέπουμε τον Joey να είναι έξυπνος, δεν ξέρω γιατί οι ιθύνοντες της σειράς στις επόμενες σεζόν ήθελαν να μας τον δείχνουν τόσο αφελή και μάλιστα, να δέχεται και ειρωνεία για τη νοητική του κατάσταση.

Ο Joey είναι, κατά γενική ομολογία, από τους πιο ευχάριστους και καλούς χαρακτήρες στα Friends, αλλά αυτή αλλαγή του σεναρίου για τη νοητική του κατάσταση, δε μου άρεσε ποτέ. Και στο τέλος, οι σεναριογράφοι τον αφήνουν χωρίς κανένα ταίρι, δίχως να πράξουν τελικά, αυτό που ήταν και η επιθυμία των περισσότερων τηλεθεατών: να δούμε τον ίδιο να σμίγει με τη Φοίβη, με την οποία είχαν μία ιδιαίτερη φιλία από την αρχή της σειράς μέχρι το τέλος.


Οι σχέσεις των Friends: Γενικά, τα «Φιλαράκια» είχαν εμπλακεί συναισθηματικά με αρκετά άτομα σε όλες τις σεζόν, αλλά καμία σχέση κανενός δεν ευδοκιμούσε. Κατά κάποιο παράξενο –ή μήπως όχι1- τρόπο, ευδοκιμούσαν μόνο οι συναισθηματικές σχέσεις οι οποίες έμεναν μεταξύ τους. Και έτσι, βλέπουμε τον Τσάντλερ να βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της καλύτερης φίλης του Μόνικα, αλλά και τον Ρος να μένει στο τέλος με τη Ρέιτσελ. Δεν είδαμε ποτέ κανένα πρόσωπο να καταφέρνει να χτίσει μία σχέση με διάρκεια με κανένα Φιλαράκι ποτέ. Ενώ υπήρξαν πολλά πρόσωπα που με τις ήρωες ταίριαζαν περισσότερο…


Τα Φιλαράκια είναι μία σειρά που έχει χαρίσει άφθονο γέλιο, έχει και τα καλά και τα άσχημά της. Παρά τα άσχημά της, την αγαπάμε γιατί μας θυμίζει έναν ανέμελο, πιο ξέγνοιαστο εαυτό..

0 σχολιο
0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα