Η ιδέα ότι πολυεθνικές μεγαλοεταιρίες μπορούν να είναι λίγο αδίστακτες, δεν είναι κάτι νέο. Αυτός είναι ο πυρήνας της μίνι σειράς του Netflix Τhe Billion Dollar Code. Aρκετές μικρές start-up εταιρίες συνθλίβονται κατά καιρούς, διάφορες πατέντες παραβιάζονται και ιδιοφυΐες μένουν στην αφάνεια, χάρη στη τσέπη πολυεθνικών εταιρειών. Στη προκειμένη, η Google είναι μία από αυτές τις εταιρείες, αποτελώντας σχεδόν το σύνολο της αμερικανικής/παγκόσμιας βιομηχανίας Πληροφορικής. Η ιστορία του Google Earth και η ελάχιστα γνωστή πρώτη έκδοση αυτής της ιδέας, που σχεδιάστηκε από δύο Γερμανούς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και που η Google ενδεχομένως έκλεψε , είναι η κεντρική πλοκή του Billion Dollar Code.

Υπόθεση
O Carsten Schlüter (Leonard Schleicher), ένας φιλόδοξος φοιτητής των Καλών Τεχνών και ο Juri Müller (Marius Ahrendt), μια ιδιοφυία των υπολογιστών αλλά αντικοινωνικός, γνωρίζονται σ’ ένα κλαμπ στο Βερολίνο το 1993. Μαζί αναπτύσσουν μια ιδέα για μια εφεύρεση που θα είναι και τεχνολογικό επίτευγμα και πρωτότυπο έργο Τέχνης: ένα σύστημα που θα επιτρέπει ψηφιακή περιήγηση σ΄όλη τη Γη, με τη χρήση ενός πολύπλοκου δικτύου φωτογραφιών, αλγορίθμων και ισχύος, που φάνταζε ανέφικτο, προτού χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία Deutsche Telekom. Η συμφωνία όριζε να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο, που ονομάστηκε τελικά “TerraVision”, για την διεθνή έκθεση τηλεπικοινωνιών στο Kyoto της Ιαπωνίας το 1994. Επομένως, οι Carsten και Juri προσλαμβάνουν διάφορους χακερς και καλλιτέχνες από το κακόφημο Chaos Computer Club για να συνεργαστούν.

Αυτό που αρχίζει ως μια ιστορία επιτυχίας γρήγορα εξελίσσεται σε μια ιστορία αρπαγής από τεχνολογικούς Κολοσσούς, που για δικό τους κέρδος, εκμεταλλεύονται μικρότερες εταιρίες. Έτσι, το Google Earth αναδύεται κερδίζοντας τις εντυπώσεις, λειτουργώντας το 2005 όπως Terravision το 1994. Επομένως, ξεκινά μια δικαστική υπόθεση, που βλέπουμε στο φινάλε, στο οποίο ο Carsten και ο Juri, μαζί με δύο διστακτικούς αλλά αποφασισμένους δικηγόρους, κατηγορώντας τη Google για παράβαση ευρεσιτεχνίας.

Χρησιμοποιώντας δύο χρονοδιαγράμματα και τέσσερα επεισόδια διάρκειας μιας ώρας, Το The Billion Dollar Code μας παρουσιάζει λεπτομερώς τη δημιουργία του Terravision και τη δικαστική υπόθεση λεπτομερώς, ξεκινώντας από την πειραματική σκηνή τέχνης μετά την επανένωση της Γερμανίας μέχρι τις δικαστικές αίθουσες το 2017.

Εντυπώσεις
Ο σκηνοθέτης της σειράς, Robert Thalheim και ο σεναριογράφος Oliver Ziegenbalg κάνουν επιτυχώς μια εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας το τεχνολογικό ανάλογο Δαβίδ και Γολιάθ. Οι ερμηνείες είναι ενδιαφέρουσες και η αίσθηση του ενθουσιασμού που περιβάλλει το αναδυόμενο Internet είναι προφανής. Το σενάριο είναι προσεγμένο. Υπάρχουν πολλοί τεχνικοί όροι, αλλά γίνονται κατανοητοί και στο ευρύ κοινό. Η ιστορία είναι μοναδικά ενδιαφέρουσα. Δεν μπορείτε να βασίζεστε στη δικαιοσύνη υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά τουλάχιστον εκείνοι που δεν έλαβαν αρχικά τα εύσημα, μπορούν τελικά να φανούν στο προσκήνιο τώρα- κάλιο αργά παρά ποτέ.
Τελική Ετυμηγορία
Mε καλογραμμένους χαρακτήρες και μόλις 4 μονόωρα επεισόδια, το The Billion Dollar Code είναι μια ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική σειρά που αξίζει την προσοχή σας.