The Comey Rule: Review

από nikos vel
266 προβολές

Το The Comey Rule είναι μία μίνι σειρά δύο επεισοδίων παραγωγής του Showtime. Συνολική διάρκεια της είναι τρεισήμισι ώρες (1 ώρα και 30 λεπτά το 1ο και 2 ώρες το 2ο) ενώ σεναριακά βασίζεται στο βιβλίο του James Comey, A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership. Ο Billy Ray (Captain Phillips, The Hunger Games) ανέλαβε τη μεταφορά του στις τηλεοπτικές οθόνες, όπως και τη σκηνοθεσία.

To cast της σειράς είναι πολύ δυνατό, καθώς διαθέτει ονόματα όπως του Jeff Daniels, της Holly Hunter και του Brendan Gleeson. Εκτός φυσικά από τις ερμηνείες των ηθοποιών, βλέπουμε και σχετικά στιγμιότυπα από πραγματικές συνεντεύξεις και αρχεία ειδήσεων που αναφέρονται στους πρωταγωνιστές.

spoilers

Το The Comey Rule εστιάζει στον επικεφαλής του FBI από το 2013 έως το 2017, James Comey (Jeff Daniels), στο πως χειρίστηκε τις έρευνες στο ενδεχόμενο σκάνδαλο γύρω από το όνομα της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ το 2016, Hillary Clinton, αλλά και στο πως διαμορφώθηκε η σχέση του με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο, Donald Trump (Brendan Gleeson).

James Comey και Donald Trump

Η σειρά στο πρώτο της κεφάλαιο παρουσιάζει τις προσπάθειες του FBI να ισορροπήσει ανάμεσα στο να κάνει τη δουλειά του, να εντοπίσει αυτούς που παρανομούν δηλαδή, αλλά και να μείνει μακριά από πολιτικές-άμεσες ή έμμεσες-παρεμβάσεις λίγο πριν τις εκλογές του 2016.

Ο James Comey, ένας άνθρωπος, όπως φαίνεται από τη σειρά, έντιμος, σεβαστός και εκτός πολιτικών κινήτρων, έχει μια “καυτή πατάτα” να διαχειριστεί. Ό’τι και να κάνει όμως αυτός και το FBI, η κοινή γνώμη θα τους κατηγορήσει και θα τους στιγματίσει πως επηρέασαν τις εκλογές υπέρ του Trump.

James Comey και Barack Obama

Οι μπελάδες όμως δεν σταματάνε εκεί, καθώς από την εκλογή του Trump και μετά ξεκινάει μια πολύ πιεστική περίοδος για τον ίδιο τον Comey. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλοντας να προστατευθεί από το ντόρο που πάει να δημιουργηθεί από την πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογή του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επέμβει στο έργο του FBI και του Comey.

Ο διευθυντής του FBΙ βρίσκει σύντομα τον εαυτό του απολυμένο από τον ίδιο τον Trump, με τη δικαιολογία πως δεν ήταν έντιμος απέναντι του, καθώς δεν διέκοψε τις έρευνες για τα εν δυνάμει σκάνδαλα στα οποία ήταν μπλεγμένο το όνομα του.

Ο James Comey απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του τον Μάιο του 2017 και το ίδιο συνέβη (είτε με απόλυση είτε με παραίτηση) και με την ομάδα των συνεργατών του.

Το κομμάτι των ερμηνειών και δη αυτή του Gleeson, νομίζω πως “σκεπάζει” τα πάντα. Ο τρόπος που αποτυπώνει τον Trump είναι απίθανος. Πρώτα απ ‘όλα εμφανισιακά είναι “φτυστός” και φυσικά σε αυτό οφείλεται το μέικ απ και η κατάλληλη περούκα. Επίσης, τα βλέμματα, οι εκφράσεις του προσώπου και η φωνή, είναι όλα τόσο πετυχημένα από τον Gleeson, σε σημείο που νομίζεις πως βλέπεις και ακούς τον ίδιο τον Trump!

Φυσικά, ο Jeff Daniels δίνει μια “στιβαρή” ερμηνεία, ενσαρκώνοντας έναν άνθρωπο σεβαστό σε όλους, που σου δίνει την εντύπωση πως ήταν πολύ άτυχος και δεν αντιμετωπίστηκε δίκαια. Σεναριακά δεν υπάρχουν υπέρμετρες δραματοποιήσεις των γεγονότων ενώ σκηνοθετικά τα δύο επεισόδια ήταν άρτια δομημένα, δίχως να σε κουράζουν. Αντιθέτως, καταφέρνουν να σε απορροφήσουν.

Γενικότερα, πρόκειται για μία σειρά που μας μαθαίνει ένα-δύο πράγματα (ή τουλάχιστον εμένα, που δεν γνώριζα την συγκεκριμένη ιστορία), προσφέροντας μας πραγματικά αξιόλογες ερμηνείες.

0 σχολιο
0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα