The Innocent Man – Review

από Shadow
0 σχολιο 519 προβολές

«The Innocent Man», ή όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται όπως πρέπει…

Της Μαρίας Αθανασοπούλου

Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο:  «The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town» του διάσημου συγγραφέα John Grisham. Σκηνοθετούν οι Chapman και Maclain Way. Μια παραγωγή των αδελφών Duplass.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Κανείς από μας δεν θέλει να πιστέψει ότι η απονομή της δικαιοσύνης, ειδικά σε περιπτώσεις φόνων, είναι προβληματική. Κανείς από εμάς δεν θέλει να πιστέψει ότι ένας αθώος θα μπορούσε όχι μόνο να κατηγορηθεί, αλλά και να φυλακιστεί ισόβια η ακόμα χειροτέρα να κινδυνέψει να τιμωρηθεί με την βαρύτερη όλων των ποινών, τη θανατική, για ένα έγκλημα που δεν έχει κάνει. Κανείς από εμάς δεν θέλει να πιστέψει ότι ανά πάσα στιγμή, από λάθος αποφάσεις και χειρισμούς της αστυνομίας ή του δικαστικού συστήματος, μπορεί να κριθεί ένοχος για μια πράξη που δεν έκανε.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ μας αφηγείται μια αληθινή ιστορία, αυτή της καταδίκης τεσσάρων αθώων ανθρώπων, για δυο διαφορετικές ανθρωποκτονίες, που συνέβησαν στη μικρή πόλη Ada, της Oklahoma.

Δυο βίαιες δολοφονίες ψάχνουν δολοφόνο

Η σειρά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που περιέγραψε στο βιβλίο:  «The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town» ο συγγραφέας John Grisham. Όπως αναφέρει ο ίδιος αυτό είναι το μόνο του βιβλίο που περιγράφει αληθινά γεγονότα, ακριβώς γιατί τα γεγονότα αυτά έπρεπε να τα μας τα διηγηθεί κάποιος για να κατανοήσουμε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνταν κυρίως στο παρελθόν για την εξιχνίαση των εγκλημάτων, δεν ήταν πάντα άμεμπτες.

Σήμερα η εξέταση DNA λύνει κατά ένα μεγάλο μέρος παρόμοια προβλήματα, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αυθαιρεσίες αστυνομικών η δικαστικών λειτουργών. Πριν από μερικές δεκαετίες όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Δυο δολοφονίες σε διαφορετική χρονική περίοδο αλλά στην ίδια περιοχή, στη μικρή πόλη Ada, της Oklahoma, αποδεικνύεται ότι παρόλο που θεωρήθηκαν λυμένες και καταδικάστηκαν κάποιοι άνθρωποι ως ένοχοι, στην ουσία δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Άνθρωποι μπήκαν στη φυλακή, οικογένειες διαλύθηκαν, οι συγγενείς των θυμάτων αναζητούν την αλήθεια έως σήμερα, απλά γιατί κάποιοι θέλησαν να παραβούν τις νόμιμες διαδικασίες για τους δικούς τους λόγους ο καθένας

spoilers

ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Από την αρχή αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως θα έπρεπε να γίνουν. Βλέποντας και μόνο τις βιντεοσκοπημένες καταθέσεις αυτών που καταδικάστηκαν, ο θεατής σκέφτεται πως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί και να μην είναι οι δολοφόνοι. Και στις δυο περιπτώσεις, και στις δυο δολοφονίες, καθώς το ένα επεισόδιο ακολουθεί το άλλο και ξετυλίγουμε το αποδεικτικό υλικό των ανακρίσεων και της κάθε δίκης, βλέπουμε σωρεία αντιφάσεων και υπερβάσεων.

Εν τέλει, δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε αν η απονομή της δικαιοσύνης είναι το ίδιο προβληματική όσο αυτοί που κάθε φορά την υπηρετούν. Είναι φανερό πως δε μιλάμε για αδιάβλητες διαδικασίες. Είναι φανερό πως υποκειμενικοί λόγοι πιθανά διαβρώνουν μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι αντικειμενική, με διαδικασίες «χειρουργικές», αδιάβλητες και σε θέση να αποδεικνύουν ανά πάσα στιγμή τα πορίσματα τους

Αυτό δεν συνέβη επ ουδενί με τις δυο διαφορετικές δολοφονίες που εξετάζονται στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Οι συγγενείς των θυμάτων μας αφηγούνται τη δική τους σοκαριστική και θλιβερή ιστορία. Μέσα από τις συνεντεύξεις τους αντιλαμβανόμαστε πως είναι πολύ βασικό γι’ αυτούς να μάθουν τον πραγματικό δολοφόνο και να πάρουν μια απάντηση στο μεγάλο ΓΙΑΤΙ που γεννούν αυτές οι ιστορίες. Μια είναι η ερώτηση που θέλουν να κάνουν στους πραγματικούς δολοφόνους:

ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΣΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ?

Η ερώτηση αυτή τους βασανίζει για δεκαετίες και αντιλαμβανόμαστε πως είναι αυτή η ερώτηση που κρατάει μέσα τους αναμμένη την πυρκαγιά του πένθους.

Υποστηρίζουν ότι αν μάθουν τον πραγματικό δολοφόνο και το λόγο που σκότωσε το δικό τους άνθρωπο, θα μπορέσουν να γαληνέψουν την ψυχή τους και να αποδεχτούν το βαρύ τους πένθος.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ με συνεπήρε. Με έκανε να νιώσω θλίψη, αλλά και αγανάκτηση ταυτόχρονα. Με έκανε να δω την ιστορία μέσα από τα μάτια των ερευνητών, των  οικογενειών των θυμάτων αλλά και των τότε κρατικών οργάνων που ασχολήθηκαν με τις δυο διαφορετικές υποθέσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό με βοήθησε να καταλάβω ότι όταν για μια υπόθεση δολοφονίας καταδικάζεται ο λάθος άνθρωπος, οι αμφιβολίες είναι τόσο ισχυρές που κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια. Κι όταν έρθουν στην επιφάνεια, όλες οι ισορροπίες , ανατρέπονται σε μια στιγμή. Η θλίψη και η απελπισία επιστρέφουν πιο δυνατές από ποτέ, όχι μόνο στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και στις οικογένειες των ανθρώπων που καταδικάστηκαν χωρίς να φταίνε

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

Σενάριο 9

Βασισμένο στο βιβλίο ενός από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συγγραφείς όπως ο John Grisham, το σενάριο όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, είναι καλό και αναλυτικό.

Σκηνοθεσία     9

Και η σκηνοθεσία αλλά και η παραγωγή  του ντοκιμαντέρ πολύ καλές.

ΕΠΠΙΛΟΓΟΣ

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της ευκαιρίας που έδωσε στους πραγματικούς πρωταγωνιστές να πουν δημόσια και δυνατά ο καθένας τη δική του αλήθεια. Το παζλ που δημιουργείται είναι πραγματικά σοκαριστικό και ο θεατής δε σταματά στιγμή να αναρωτιέται πόσο ασφαλείς είμαστε όλοι μας τελικά, όταν οι θεσμοί και το κράτος δεν λειτουργούν όπως πρέπει!

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ