Versailles: Ο Βασιλιάς Ήλιος, οι ερωμένες, τα νόθα και η μακρότερη μοναρχία στην Ευρωπαϊκή ιστορία

από DIMI
0 σχολιο 2,340 προβολές

Η σειρά Βερσαλλίες έκανε πρεμιέρα το 2015 και ακολούθησαν δύο ακόμη σεζόν, το 2017 και 2018. Η σειρά είναι βασισμένη στον Βασιλιά Λουδοβίκο 14ο και τη ζωή στο παλάτι των Βερσαλλιών. Εντάξει, και πολύ σεξ. Γιατί πως αλλιώς θα περάσει η ώρα μέσα στο παλάτι; Η σειρά παίζεται τώρα στον Alpha αλλά μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη και στο Netflix.

Γονείς του ήταν ο Λουδοβίκος 13ος και η σύζυγος του Άννα της Αυστρίας. Αν τα ονόματα σας φαίνονται γνωστά, είναι γιατί οι δυο τους αποτέλεσαν έμπνευση για τον Αλέξανδρο Δουμά, δημιουργώντας την νουβέλα Οι Τρεις Σωματοφύλακες.

Μετά από μια σειρά αποβολών, η βασίλισσα Άννα κατάφερε να δώσει στην Γαλλία τον πολυπόθητο διάδοχο. Υπάρχουν εικασίες για την σεξουαλικότητα του Λουδοβίκου 13ου, με αποτέλεσμα (όπως είδαμε και στη σειρά) να αμφισβητείται η πατρότητα του Λουδοβίκου 14ου και του αδερφού του Φιλίππου.

Φίλιππος Α΄ δούκας της Ορλεάνης

Ο Βασιλιάς Ήλιος

Ο Λουδοβίκος ξεκίνησε την βασιλεία του το 1661 και έμεινε στην εξουσία για σχεδόν 73 χρόνια (72 χρόνια και 110 ημέρες για την ακρίβεια). Είναι η μακρότερη καταγραμμένη μοναρχία κυρίαρχης χώρας στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Ως βασιλιάς συνέχισε την προσπάθεια του προκατόχου του και προσπάθησε να εξαλείψει τα υπολείμματα φεουδαρχίας, αναγκάζοντας πολλά μέλη των ευγενών να κατοικίσουν στο παλάτι των Βερσαλλιών. Η σειρά παρουσίασε πολλές πτυχές της ζωής μέσα στο παλάτι καθώς και τα προβλήματα που ακολούθησαν, όπως το σκάνδαλο με τα δηλητήρια.

Έγινε ένας από τους ισχυρότερους Γάλλους μονάρχες και εδραίωσε το σύστημα απόλυτης μοναρχικής κυριαρχίας στη Γαλλία, που έμεινε μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του η Γαλλία ήταν η κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη. Επέβαλε την θρησκεία υπό την σκέπη της Καθολικής Εκκλησίας, καταστρέφοντας ουσιαστικά την Γαλλική Προτεσταντική Κοινότητα. Ο πόλεμος όριζε την εξωτερική πολιτική του και διαμόρφωσε την προσέγγισή του σε όλες τις μάχες που συμμετείχε. Πίστευε ότι ο πόλεμος ήταν ο ιδανικός τρόπος για να ενισχυθεί η δόξα του. Σε καιρό ειρήνης επικεντρωνόταν στην προετοιμασία του επόμενου πολέμου.

Ως προσωπικότητα ο Λουδοβίκος ήταν πολύπλευρος. Από την μια φημιζόταν για την γοητεία και τη φιλικότητα του. Είχε ευγένεια και γνώση των ανθρώπων, κάνοντας επιτυχημένες επιλογές συμβούλων και λοιπών συνεργατών. Εργαζόταν ακούραστα για πολλές ώρες και έδειχνε προσοχή στους συνομιλητές του. Από την άλλη όμως ήταν εγωιστής, θέλοντας να έχει φήμη και δόξα. Εμφανισιακά δεν ξεπερνούσε το 1,75 αλλά τον διέπνεε μια εκπληκτική κομψότητα και εντυπωσίαζε με την ανωτερότητα και την ομορφιά του. Στον Λουδοβίκο άρεσαν οι διασκεδάσεις και έτρεφε μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, οι οποίες άνθισαν κατά τη βασιλεία του. Επέλεξε για έμβλημά του τον ήλιο, ως το άστρο που δίνει ζωή, το σύμβολο της τάξης. Μάλιστα σε μια γιορτή των Βερσαλλιών ο Λουδοβίκος μεταμφιέστηκε σε ήλιο.

Η χλιδή του παλατιού των Βερσαλλιών

Το παλάτι των Βερσαλλιών αποτέλεσε για πολλά χρόνια το θεατρικό σανίδι οποίο διαδραματιζόταν η ζωή της βασιλικής αυλής. Ρούχα και χλιδή έγιναν το πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αυλές. Σχεδόν κάθε μέρα διοργανώνονταν φαντασμαγορικές γιορτές, οι οποίες κόστιζαν πολλές χιλιάδες φράγκα. Πολλές μέρες την εβδομάδα διοργανώνονταν χοροί, δείπνα, χαρτοπαιξίες (σύμφωνα με μαρτυρίες τα ποσά που χάνονταν στον τζόγο ήταν πρωτοφανή) και πάρτι μασκέ.

Θεατρικές παραστάσεις, όπερες, μπαλέτα, χοροί μεταμφιεσμένων, βόλτες στα κανάλια των Βερσαλλιών με χρυσές βάρκες, παρελάσεις αλόγων και ξένων πρεσβειών, γεύματα από τα οποία το “Μεγάλο Γεύμα” είναι ανεπανάληπτο στην Ιστορία: 300 πορσελάνινα πιάτα με φρούτα, 600 ποτήρια γεμάτα κρασί και λικέρ, φρούτα από την Αφρική μέχρι την Ινδία, ακόμη και παγωτό σερβιρίστηκε στους υψηλούς καλεσμένους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυτέλειας του Βασιλιά Ήλιου, είναι ότι ένα χρόνο πριν πεθάνει, το 1714, υποδέχτηκε τους πρεσβευτές του Σιάμ στις Βερσαλλίες, φορώντας ένα κοστούμι γεμάτο από διαμάντια, το οποίο ζύγιζε μόνο του 20 κιλά. Υπολογίζεται ότι κόστισε 12.500.000 λίβρες, δηλαδή 2.500.000 δολάρια”.

Δεκάδες νόμιμα και νόθα τέκνα

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, η σειρά κάνει φιλότιμες προσπάθειες στον να δείξει τις πολυάριθμες ερωμένες του βασιλιά, αλλά δεν αναφέρει ούτε τα μισά από τα παιδιά που απέκτησε. Μέσω της συζύγου του και πολλών ερωμένων ο Λουδοβίκος απέκτησε πάνω από 20 παιδιά. Εκτός από τη θέση του ως βασιλιάς και απόλυτος κυρίαρχος, ασκούσε μεγάλη γοητεία στις γυναίκες με την εμφάνιση και τους τρόπους του. Πίστευε στον θεσμό της οικογένειας, προσέχοντας το μέλλον όλων των παιδιών του, νόθων ή νόμιμων. Δυστυχώς, πολλά απο τα παιδιά πέθαναν δημιουργώντας τελικά πρόβλημα με την διαδοχή. Απο τους νόμιμους απογόνους που θα τον διαδέχονταν επέζησε ο δισέγγονος του, Λουδοβίκος ο 15ος.

Ο Λουδοβίκος 14ος

Οι κυριότερες σχέσεις του που επέλεξαν να παρουσιάσουν στη σειρά ήταν η σύζυγος του Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας, η δεύτερη σύζυγος του Φραγκίσκη του Μεντνόν και η ερωμένη του Φραγκίσκη Αθηναΐς, Μαρκησία του Μοντεσπάν. Και οι τρεις του έπαιξαν ρόλο στα γεγονότα της εποχής.

Βασίλισσα Μαρία Θηρεσία

Παντρεύτηκε την Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας (ανιψιά της μητέρας του) και απέκτησαν 6 παιδιά. Μόνο ένα από τα παιδιά επέζησε ως την ενηλικίωση, ο Λουδοβίκος ο Μεγάλος Δελφίνος. Στα τέλη Ιουλίου του 1683 η βασίλισσα αρρώστησε, το αποτέλεσμα ενός αποστήματος στο αριστερό της χέρι, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Η σηψαιμία επεκτάθηκε γρήγορα και η Βασίλισσα πέθανε στο Παλάτι των Βερσαλλιών στις 30 Ιουλίου 1683. .

Η Βασίλισσα Μαρία Θηρεσία

Φραγκίσκη του Μεντνόν

Η Φραγκίσκη του Μεντνόν ήταν η δεύτερη σύζυγος του Λουδοβίκου, αν και ο γάμος τους δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Η πολιτική επιρροή της ήταν σημαντική και θεωρούταν το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο μετά από το βασιλιά. Ήταν έντονα θρησκευτικό πρόσωπο. Με το γάμο τους ο βασιλιάς δεν είχε πλέον ερωμένες και απαγορεύτηκαν όπερες και παραστάσεις ερωτικού περιεχομένου κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1715 αποσύρθηκε στο Σαιντ-Κυρ. Πέθανε στις 15 Απριλίου 1719.

Η Φραγκίσκη του Μεντνόν

Φραγκίσκη Αθηναΐς, Μαρκησία του Μοντεσπάν

Η κατά δέκα χρόνια ερωμένη του Αθηναΐς, Μαρκησία του Μοντεσπάν χάρισε στον βασιλιά επτά παιδιά μεταξύ 1669 και 1678. Τα παιδιά αυτά είχαν για γκουβερνάντα τη φίλη της Φραγκίσκη που έμελλε να γίνει η δεύτερη σύζυγος του Λουδοβίκου. Για χρόνια η Αθηναΐς αντιμετώπισε πολλές εχθρούς της και ερωμένες του βασιλιά προσπαθώντας να κρατήσει τη θέση ισχύος. Αν και ο βασιλιάς συνέχιζε να την επισκέπτεται, ήταν φανερό πως μετά από χρόνια η επιρροή της είχε τελειώσει.

Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε στην Γαλλία, όπου τυχοδιώκτες, αποστάτες ιερείς, μάγοι και αλχημιστές  συλλαμβάνονταν κατά εκατοντάδες. Οι κατηγορίες ότι οι υψηλόβαθμοι αυτουργοί και οι ευγενείς κυρίες αγόραζαν δηλητήρια για να απαλλαγούν απο κουραστικούς συζύγους ή προσελκύσουν νέους εραστές έφεραν την Αθηναΐς αντιμέτωπη με την κατηγορία του θανάτου της νέας ερωμένης του βασιλιά. Δεν έγιναν επίσημες κατηγορίες εναντίον της, κρατώντας την στην αυλή μέχρι και το θάνατο της βασίλισσας. Ζήτησε άδεια να αποσυρθεί από τις Βερσαλλίες, κάτι που έγινε δεκτό και η τρανή Μαρκησία του Μοντεσπάν έζησε τα υπόλοιπα 16 χρόνια της  ταξιδεύοντας και κάνοντας φιλανθρωπικά έργα, μέχρι το θάνατο της το 1707.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα