Visible: Out on Television- Season 1 Review

από Catherine
0 σχολιο 251 προβολές

Διανύοντας το πρώτο τρίμηνο του 2020, ήδη υπάρχουν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ στη μικρή οθόνη. Μεταξύ των εξαιρετικών προσπαθειών των δικτύων Netflix και Amazon Prime, το δίκτυο Apple TV+  μπαίνει δυναμικά στην αρένα. Στη προκειμένη, κυκλοφόρησε μια σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, που αφενός αναδεικνύει την εμφάνιση LGBTQ+ χαρακτήρων στην τηλεόραση διαχρονικά και, αφετέρου, καταδικάζει τα εμπόδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η κοινότητα και συνεχίζει να αντιμετωπίζει στον απόηχο της πολιτισμικής αλλαγής.

Τσεκάρετε το trailer:

Θεματική Σειράς

Κάθε ένα από τα πέντε επεισόδια αναφέρεται σ’ ένα διαφορετικό θέμα. Η αρχή γίνεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, όπου τα πολιτικά κινήματα καταδίκαζαν την ομοφυλοφιλία. Προχωρώντας, βλέπουμε ότι το sitcom All In The Family, ουσιαστικά άνοιξε πόρτες για ένα ολοκαίνουργιο κύμα πολιτιστικής εκπροσώπησης στην τηλεόραση.Στη συνέχεια αναφέρονται μεγαλύτερα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων των ταραχών του Stonewall και του HIV. Το Visible: Out On Television τελικά αποκτά μια πολύπλευρη προοπτική, αφενός, δείχνοντας πως η τηλεόραση έχει μεγαλώσει και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου για να γίνει η κυρίαρχη δύναμη, που είναι σήμερα. Αφετέρου δείχνει πώς οι καταπιεστικές, αποπνικτικές ιδέες του παρελθόντος έχουν γίνει όλο και πιο απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες, εν όψει της ευρύτητας και της πολυπολιτισμικότητας, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Περιεχόμενα Επεισοδίων

Τα πρώτα δυο επεισόδια αναφέρονται στη δυσκολία απόκτησης της κατάλληλης πολιτισμικής εκπροσώπησης στη μικρή οθόνη, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων όπως “fag” και “gay” που απαγορεύονταν και χρησιμοποιούνται λέξεις όπως “fairy” (νεράιδα). Στο τρίτο επεισόδιο βλέπουμε την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού HIV στη μικρή οθόνη, κατά τη δεκαετία του 1980. Στο τέταρτο επεισόδιο αναφέρεται η περιβόητη περίπτωση της Ellen DeGeneres, η οποία ήταν η πρώτη που αποκάλυψε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλη. Το πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο είναι ελπιδοφόρο. Συγκεκριμένα, ανοίγει το δρόμο για ένα ολοκαίνουργιο κύμα διασημοτήτων, που χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ellen, μίλησαν δημόσια και πλέον δεν χρειάζεται να κρύβονται για να κάνουν καριέρα. Όμως δεν είναι όλα ευχάριστα πλέον και αυτό μας υπενθυμίζεται με την αναφορά στην ομοφοβική επίθεση στο club Pulse στο Orlando το 2016. Το τελικό μοντάζ στο τέλος του τελευταίου επεισοδίου κάνει σπουδαία δουλειά συνοψίζοντας τα πάντα, δείχνοντας αυτό το ταραχώδες ταξίδι στην πάροδο του χρόνου .

Δομή Επεισοδίων

Το Visible: Out On Television συνδυάζει άφθονο αρχειακό υλικό από διάφορες τηλεοπτικές σειρές, με σχολιασμό και αφηγήσεις από τηλεοπτικές διασημότητες, πολλές από της οποίας ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί, μιλούν ειλικρινά για τις εμπειρίες τους σχετικά με τη δημόσια αποκάλυψη της σεξουαλικότητας τους (come out) ή τη διαχείριση των συναισθημάτων τους, κοιτώντας με θαυμασμό τους συναδέλφους τους. Είναι ένας πραγματικά ειλικρινής και αξιοθαύμαστος τρόπος απεικόνισης αυτής της κοινότητας, που αρχίζει να αναδεικνύεται δυναμικά στο τηλεοπτικό προσκήνιο.

Το πρώτο επεισόδιο διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Στη συνέχεια καθένα από τα τέσσερα που ακολουθούν είναι μεγαλύτερα και διαρκούν περίπου 70 λεπτά.. Κάθε ένα από τα επεισόδια έχει την ίδια προοπτική, με έναν διαφορετικό επικεφαλής αφηγητή σε κάθε επεισόδιο, ο οποίος εναλλάσσεται με διάφορες τηλεοπτικές διασημότητες, που μιλάνε για ένα διαφορετικό μέρος του LGBTQ+ κινήματος.

Ένα μειονέκτημα…

Με μια σαφώς αμερικανική κλίση, αναπόφευκτα υπάρχει περισσότερη έμφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πώς αντιμετωπίστηκε εκεί αυτή η κοινότητα. Προσωπικά, θα προτιμούσα ένα επιπλέον επεισόδιο για να δούμε πώς έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, το Queer As Folk προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Channel 4 , εκπέμποντας αυτή τη σειρά,έδειξε έμπρακτα την υποστήριξή του. Eπίσης η νοτιοαφρικάνικη σειρά 37 Honey Street έδειξε ένα φιλί ομόφυλου ζεύγους το 1998.Ακόμα, η βρετανική σαπουνόπερα Eastenders έδειξε οροθετικό ήρωα. Ως εξέλιξη κατά την πάροδο του χρόνου, το Visible: Out On Television μοιάζει σαν να μην αξιοποιεί τις περιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Τελική Ετυμηγορία

Γενικά, όμως, το Visible: Out On Television είναι μια διορατική, εκπαιδευτική και εορταστική ματιά στην LGBTQ+ κοινότητα. Αυτό είναι κάτι που δείχνει πόσο έχει εξελιχθεί το κίνημα από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα συνδέονται με τις ιδέες της μικρής οθόνης, μαζί με μεγάλες στιγμές, όπως το come out της Ellen, πραγματικά κάνουν αξιόλογη αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, καθιστώντας την μία από τις καλύτερες παραγωγές του δικτύου Apple TV + που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ