Το 2ο επεισόδιο Watchmen του HBO συνεχίζει στο μοτίβο του πρώτου επεισοδίου, όχι μόνο υπενθυμίζοντας στους θεατές τη σχέση του με τα κόμιξ, αλλά και παραπέμποντας στην αρχική ιστορία, ενίοτε και σε απροσδόκητα σημεία. Και ακριβώς όπως κάναμε με το πρώτο επεισόδιο, είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε όλα τα easter eggs του 2ου.
Το παρόν άρθρο περιέχει spoilers για το 2ο επεισόδιο. :)

ο Τίτλος
Ο τίτλος του επεισοδίου, “Martial Feats of Comanche Horsemanship”, αναφέρεται στο πίνακα ζωγραφικής, στον οποίο εστιάζει η κάμερα στο σπίτι του Judd κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας. Αυτός ο πίνακας είναι έργο του George Catlin (1834) , γνωστού για τις απεικονίσεις των αυτοχθόνων Αμερικανών. Το αρχικό όνομα του πίνακα “Comanche Feats of Martial Horsefeast” αναδιατάσσεται στο περίεργο τίτλο του επεισοδίου. Οι Comanche ήταν περιβόητοι ιππείς και πολεμούσαν συχνά ιππεύοντας.

η Βροχή Καλαμαριών και οι Ειδήσεις
– Αυτό το επεισόδιο μας δίνει τις πρώτες αναφορές μας τόσο για το New Frontiersman όσο και για το Nova Express, τις εφημερίδες Δεξιών και Αριστερών πολιτικών θέσεων (αντίστοιχα) του σύμπαντος Watchmen. Ο Rorschach ήταν ένας τεράστιος οπαδός του New Frontiersman, η οποία στο παρόν χρονοδιάγραμμα είναι επίσης ιδιοκτησίας (έκπληξη!) του Roger Ailes.
– Ενώ οι καλαμαροβροχές φαίνεται να έχουν συμβεί εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι αυτό που είδαμε στο επεισόδιο 1 διαδόθηκε ευρέως, με τους ανθρώπους να συζητάνε σε πολλές πόλεις παγκοσμίως για αυτό το συμβάν. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι σε αυτό το σύμπαν τις θεωρούν “ψευδείς σημαίες”. Δηλαδή, ένα ψεύτικο γεγονός σκοπός του οποίου είναι να αποπροσανατολίσει τη κοινωνία από το «πραγματικό» πρόβλημα το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει, στρέφοντας τη προσοχή των πολιτών σε διαφορετική κατεύθυνση.
– Και, φυσικά, μέσω της συζήτησης 2 χαρακτήρων, μαθαίνουν οι θεατές τη τρέχουσα περιγραφή για την κατάσταση του κόσμου, ακριβώς όπως συνέβη και στο κόμικ.Αν και δεν είναι ο ίδιος χαρακτήρας με αυτό του κόμικ, αυτός ο τύπος, ο περιπτεράς, ο Seymour, είναι σχεδόν στην ίδια ηλικία και τον υποδύθηκε ο Robert Wisdom (The Wire), και έκανε επίσης την πρώτη του σωστή εμφάνιση στο δεύτερο κεφάλαιο. Επίσης, σημειώστε ότι σε έναν κόσμο χωρίς το Διαδίκτυο, οι εφημερίδες είναι ακόμα πολύ πιο σημαντικές από όσο είναι στην εποχή μας.
– Τελικά συναντάμε τον γερουσιαστή (και υποψήφιο Πρόεδρο?) Joe Keene. Ο Robert Redford υπηρετεί επί του παρόντος την 7η (!) θητεία του και δεν σχεδιάζει να κατέβει για 8η. Ο Keene είναι ένας Συντηρητικός υποψήφιος που πιθανότατα θα κατέβει για υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος για το νόμο Keene, ο οποίος έθεσε εκτός νόμου του μασκοφόρους υπερήρωες, μετά την αστυνομική απεργία του 1977.

RORSCHACH
– Για να πούμε ότι ο ντετέκτιβ Looking Glass είναι ο Rorschach αυτής της σειράς, θα μπορούσε να είναι λίγο πολύ προφανές, εξ ου και η έκθεση της συναισθηματικής του κατάστασης με την ατάκα του “then why am I crying under here“. Από την άλλη, όταν τρώει στο σπίτι του φοράει ακόμα τη μάσκα, σε στυλ Rorschach. Αυτό ΙΣΩΣ παίζει με την ιδέα ότι, όπως και ο Walter Kovacs, ο Looking Glass βλέπει τη μάσκα του ως το αληθινό του πρόσωπο.

SISTER NIGHT & η Λευκή Νύχτα
– Η αναδρομή στην “Λευκή Νύχτα” είναι το πρώτο κομμάτι της origin ιστορίας της Sister Night, που βλέπουμε σε αυτή τη σειρά και όπως και για τους χαρακτήρες του αρχικού κόμικ, θα δούμε περισσότερα στα επόμενα επεισόδια.
– Η έκδοση του τραγουδιού “Santa Baby” που παίζει κατά τη διάρκεια του flashback στα γεγονότα της Λευκής νύχτας φαίνεται να είναι της Eartha Kitt. Η Eartha Kitt φόρεσε τη μάσκα της Catwoman κατά τη διάρκεια της τρίτης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Batman του 1966. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το τραγούδι επιβραδύνεται καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται, ίσως για να δείξει πώς ο χρόνος επιβραδύνεται και οι αισθήσεις οξύνονται σε στιγμές μεγάλης πίεσης.
– Επίσης, όταν ο Cal θέλει να ανοίξει το δώρο του, είναι “δύο λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα”. Το περιοδικό The Bulletin of Atomic Scientists καταγράφει πόσο κοντά είναι ο αφανισμός της ανθρωπότητας μέσω του “Doomsday Clock.” Το ρολόι ξεκίνησε από “7 λεπτά έως τα μεσάνυχτα” το 1947, μειώθηκε σε “δύο λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα” το 1953 και απείχε 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα, για άλλη μια φορά, ορίζεται σε “δύο λεπτά έως τα μεσάνυχτα” εν μέρει για να αντικατοπτρίσει την αυξανόμενη απειλή και την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την εκτόξευση απειλών για πυρηνικά όπλα από τους διάφορους πολιτικούς ηγέτες. Επίσης είναι ο τίτλος ενός υπέροχου τραγουδιού από τους Iron Maiden, αλλά αυτό το ξέρετε ήδη ;)
– Oι λεκέδες αίματος στο πρόσωπο της Angela θα μπορούσε να είναι άλλη μία απεικόνιση του μοτίβου “minutes to midnight” στο σήμα του Comedian’, το οποίο θεωρείται λογότυπο των Watchmen.
– Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια της αναδρομής στο νοσοκομείο, οι επίδεσμοι του Judd αντιστοιχούν στις παλιές ουλές από σφαίρες που είδαμε σε αυτόν στο 1ο επεισόδιο, όταν έβαζε το πουκάμισό του.

ο COMEDIAN
– Στο Nixonville, όταν ο Red τα βάζει με το πλήθος και στη συνέχεια βγαίνει εκτός εαυτού, όταν κάποιος ρίξει ένα μπουκάλι, μοιάζει πολύ με τον Comedian, όταν συνεργάστηκε με την Nite Owl,όταν αντιμετώπισε ένα πλήθος ταραχοποιών κατά τη διάρκεια της αστυνομικής απεργίας το 1977 πριν από την εφαρμογή του νόμου Keene. Φυσικά, ο Red και ο Comedian έχουν ελάχιστες ομοιότητες, όσον αφορά τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
– Η ανακάλυψη της Angela για την “ιδιαίτερη” στολή του Judd παραπέμπει άμεσα στην ανακάλυψη του Rorschach για τη στολή του Comedian στη ντουλάπα του Edward Blake στο πρώτο τεύχος των Watchmen. Όπως και η Angela, ο Rorschach δεν είχε ιδέα για τη διπλή ταυτότητα του συναδέλφου του. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο Rorschach και ο Comedian συνεργάστηκαν επαγγελματικά ως μασκοφόροι τυχοδιώκτες και δεν γνώριζαν τις μυστικές ταυτότητες ο ένας του άλλου. Ο Rorschach αντ’ αυτού σκοντάφτει στην πραγματική ταυτότητα του Blake, ενώ διερευνά τη δολοφονία του.

NITE OWL
– Τα παιδιά της Angela και του Cal φορούν κοστούμια “πειρατή” και “κουκουβάγιας”. Οι πειρατές παραμένουν βασικός πολιτιστικός άξονας στο σύμπαν Watchmen, καθώς τα κόμιξ με πειρατές γεμίζουν το κενό που ποτέ δεν χρειάστηκε να γεμίσουν τα κόμιξ υπερηρώων, όπως απεικονίζεται στην ιστορία “Tales of the Black Freighter” που εμφανίζεται στο κόμικ των Watchmen. Η φράση “Feed ‘em to the sharks” σαν αναφορά παραπέμπει σε εκείνη την ιδιαίτερα μακάβρια υπερφυσική πειρατική ιστορία.
Η “κουκουβάγια” είναι μια αναφορά στον Nite Owl και ενώ ο Dan Dreiberg απουσιάζει μέχρι στιγμής από αυτή τη σειρά, είναι εδώ με διάφορους τρόπους, ίσως ειδικά στα γυαλιά που χρησιμοποίησε η Angela για να ψάξει την ντουλάπα του Judd στο τέλος του επεισοδίου, που μοιάζουν ανησυχητικά με τη τεχνολογία του Nite Owl. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στο χόβερκραφτ σε στυλ Owlship που είδαμε να χρησιμοποιείται σαν όχημα της αστυνομίας στο 1ο επεισόδιο, και η αποκάλυψη μέσω των επίσημων συμπληρωματικών υλικών του HBO, ότι ο Drei Dreiberg συνελήφθη το 1995 για πράξεις που παραβίασαν τον νόμο Keene, η τιμωρία μπορεί να συνεπάγεται τη δημιουργία τεχνολογίας για την αστυνομία. Ή απλώς οι εφευρέσεις του παραδόθηκαν, κατασχέθηκαν και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήθηκαν.

DR. MANHATTAN
– Το περίεργο, πλωτό μαγνητικό κάστρο που κτίζει ο Topher μοιάζει πολύ με το κάστρο από κόκκινη άμμο που είδαμε να χτίζει ο Dr.Manhattan στο πρώτο επεισόδιο. Ο μεγάλος μπλε τύπος επίσης το κατέστρεψε με μία κίνηση του χεριού του. Και οι δύο κατασκευές μοιάζουν με το κάστρο που μένει ο τύπος που σίγουρα δεν είναι ο Adrian Veidt (#νοτ) που υποδύεται ο Jeremy Irons.
– Στο παρασκήνιο του δωματίου του Topher υπάρχει μια απεικόνιση του έργου του Salvador Dali “The Persistence of Memory”, ο φημισμένος πίνακας του “λιωμένου ρολογιού τσέπης”. Λαμβάνοντας υπόψη την αγάπη του Jon Osterman (και τώρα θεωρητικά του Adrian Veidt) για ρολόγια τσέπης, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, ειδικά όταν συνδυάζεται με την εμφανή προτίμηση που έχει ο Topher με τις κατοικίες /κατασκευές και των δύο χαρακτήρων.
– Το θεατρικό έργο που ανεβάζει ο “μυστηριώδης κύριος” στο τέλος του επεισοδίου είναι μια δραματοποίηση της μεταμόρφωσης του Dr. Jon Osterman σε Dr. Manhattan,μέχρι και στο σημείο που ένας από τους “κλώνους” (αν είναι όντως αυτό) υιοθετεί το γαλάζιο χρώμα δέρματος και τη γυμνή εμφάνιση. Δεν θα ήταν μια σειρά Watchmen αν δεν υπήρχε κάποιο μπλε πέος. Μόνο που δεν είναι λαμπερό αυτή τη φορά. Λέτε να φτάσουμε ως εκεί?

AMERICAN HERO STORY & HOODED JUSTICE
– Το άνοιγμα με τη “Fraulein Mueller” να συντάσσει ένα προπαγανδιστικό κείμενο, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση στο ίδιο επεισόδιο, όπου έχουμε το επεισόδιο “American Hero Story” σχετικά με τον Rolf Mueller,τον Hooded Justice.
– Το προπαγανδιστικό φυλλάδιο που λαμβάνουν οι μαύροι Αμερικανοί στρατιώτες, που βαδίζουν προς το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι λέξη προς λέξη από ένα πραγματικό ιστορικό φυλλάδιο από το 1917.
– Η προειδοποίηση της FCC για τη σειρά American Hero Story: Minutemen μοιάζει σαν μπηχτή για τη πρακτική της αυτο-αστυνόμευσης στους φιλελεύθερους κύκλους. Ο Robert Redford είναι προφανώς ένας εξαιρετικά φιλελεύθερος Πρόεδρος, και δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι γι ‘αυτό. Σημειώστε, για παράδειγμα, το αστείο στο περίπτερο για τη “libstapo”του Redford.
– Το American Hero Story επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις απαρχές του Hooded Justice. Το σχέδιο στο πίσω μέρος του παλτό στο πτώμα του Rolf, είναι από μια συγκεκριμένη εικονογράφηση του Dave Gibbons στο κόμικ, που προοριζόταν ως φωτογραφία του Muller, όταν ήταν στην ακμή της καριέρας του στο τσίρκο. Το γεγονός ότι ο αφηγητής υπονοεί ότι αυτό το πτώμα δεν είναι αυτός, είναι μια νύξη στο γεγονός ότι το πτώμα ήταν τόσο άσχημα αποσυντεθειμένο, ώστε δεν ήταν σε θέση να κάνουν μια έγκυρη ταυτοποίηση γι ‘αυτόν.
Μπορείτε επίσης να σημειώσετε ότι, όπως το νεκρό σώμα του Judd, ο “Rolf” φοράει μόνο ένα παπούτσι.
– Είναι ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιούν ένα μικρό εφημεριδοπώλη για να δημιουργηθεί το σκηνικό για την πρώτη μεγάλη περιπέτεια του Hooded Justice.Αναφέρεται στο διάσημο ραδιοφωνικό σταθμό και τη φάρσα του «War of the Worlds» του Orson Welles. Ωστόσο, η εκπομπή του Welles πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1938, ενώ το Under the Hood τοποθετεί το περιστατικό στο μπακάλικο στις 13 Οκτωβρίου 1938. Αυτό δεν είναι μια ανακρίβεια του HBO και πιθανότατα είναι απλώς ένα παράδειγμα των παραγωγών του American Hero Story,οι οποίοι έλαβαν καλλιτεχνική άδεια για να τοποθετήσουν τη μάχη του Hooded Justice το φθινόπωρο του 1938 και όχι να την συνδέσουν με μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

OZYMANDIAS?
– Με βάση τα κεριά στην τούρτα, φαίνεται να είναι η 2η επέτειος του Veidt οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, παρόλο που έχει περάσει μόνο μια μέρα για όλους τους άλλους. Είναι αυτό ένα σημάδι του πώς περνά ο χρόνος εκεί που είναι, ή ίσως οι αντιληπτική ικανότητα των γύρω του;
– “Nothing ends. Nothing ever ends,” ήταν οι τελευταίες λέξεις του Dr. Manhattan στον Adrian Veidt, προτού αναχωρήσει για… κόκκινες περιοχές στο τέλος του κόμικ.
– Το χρονόμετρο ξεκινάει στα 9 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν εννέα επεισόδια αυτής της εκπομπής, επομένως η σειρά “μόλις ξεκίνησε.” Παρεμπιπτόντως, το Doomsday Clock έχει οριστεί σε 9 λεπτά έως τα μεσάνυχτα δύο φορές στην ιστορία, μία φορά το 1974 και πάλι το 1998.
o Γόρδιος Δεσμός
Ο Γόρδιος δεσμός ήταν ένα άλυτο πρόβλημα, κυριολεκτικά, ένας κόμπος που δεν μπορούσε να λυθεί. Ο θρύλος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο ήρωας του Adrian Veidt, έλυσε το κόμπο, κόβοντάς τον με το σπαθί του Από την προοπτική των Watchmen κόμιξ, όταν ο Rorschach κλώτσησε την πόρτα του Dan Dreiberg, ήταν το “Gordian Lock Co.” που ήρθε και εγκατέστησε μια νέα, ισχυρότερη κλειδαριά.
Η Μουσική
– Το “Ball of Confusion” από τους Temptations παίζει καθώς η Angela επιστρέφει στη σκηνή δολοφονίας του Judd, το οποίο φαίνεται πολύ ταιριαστό, όσο εξελίσσεται η σκηνή.
– Το επεισόδιο τελειώνει με το “Egg Man” από τους Beastie Boys στους τίτλους τέλους. Το αυγό υπήρξε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε αυτά τα δύο επεισόδια, είτε όταν η Angela σχημάτιζε smiley face με τους κρόκους στο επεισόδιο 1, είτε τη συμπάθεια του Will για τα βραστά αυγά (και το χρονομετρητή αυγών) σε αυτό το επεισόδιο. Κοιτάξτε, κάθε φορά που ακούμε κάτι από Beastie Boys οπουδήποτε είναι λόγος για γιορτή, και αυτό το τραγούδι, που προέρχεται από το δεύτερο LP τους, Paul’s Boutique. Το τραγούδι είναι μια απλή ωδή για τις χαρές της ρίψης αυγών στους ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχική ιστορία των Watchmen,όπου πραγματοποιείται γύρω από το Halloween και αυτό το επεισόδιο προβλήθηκε μερικές μέρες πριν το φετινό Halloween, όταν η ρίψη αυγών και άλλες φάρσες είναι μια παράδοση της Νέας Υόρκης (και άλλων περιοχών),μοιάζει είναι τόσο παιχνιδιάρικο και ευφυέστατο.

Διάφορες Μικρές Λεπτομέρειες
– Οι παπαράτσι φορούν φτερά και αναφέρονται ως “σκώροι” (moths). Πρόκειται πιθανώς για μια εξέλιξη της πρώιμης τεχνολογίας ιπτάμενων μηχανισμών, που φορούσε το πρώην μέλος των Minutemen, ο Byron Lewis, ο Mothman. Το τελευταίο που ακούσαμε για τον Mothman στο πρωτότυπο κόμικ των Watchmen, ήταν ότι είχε υποστεί ένα νευρικό κλονισμό και εισήχθηκε σε ίδρυμα. Η μοίρα του διερευνάται περαιτέρω στη συνέχεια του κλασικού κόμικ Doomsday Clock της DC.
– Ο Henry Louis “Skip” Gates είναι ένα πραγματικό πρόσωπο, ένας εξέχων ιστορικός, καθηγητής, κριτικός λογοτεχνίας και ερευνητής.
– Στο σοκάκι πίσω από το φούρνο της Angela μπορείτε να δείτε το ίδιο γκράφιτι που η συμμορία Knot-Top ζωγράφισε στο κόμικ Watchmen. Είναι μια σιλουέτα δύο εραστών, που αποσκοπούσε να θυμίσει τις σκιές που αποτυπώθηκαν στους τοίχους της Χιροσίμα από την ατομική βόμβα. Κάπως, αυτό το σχέδιο έφτασε στη Tulsa της Oklahoma.
-Ο Will είναι 105 ετών. Αστειεύεται ότι είναι ο Dr. Manhattan, ο οποίος προφανώς και δεν είναι. Ένα αξιοσημείωτο πράγμα είναι ότι στη βουβή ταινία του Bass Reeves στο 1ο επεισόδιο, φορούσε ένα χαρακτηριστικό κοστούμι, χα που έμοιαζε πάρα πολύ σαν του Hooded Justice. Και ο Will είναι λάτρης του κόκκινου και μοβ χρώματος, αυτού του παλιού μασκοφόρου εκδικητή. Είναι μάλλον σύμπτωση, όμως. Σωστά? Όμως, δεν υπάρχουν συμπτώσεις στον κόσμο των Watchmen!

Aν ξεχάσαμε κάποιο easter egg, προσθέστε στα σχόλια :)