Watchmen EP.03: Αναλύοντας τα Easter Eggs

από Catherine
0 σχολιο 154 προβολές

Το παρόν άρθρο περιέχει spoilers για το 3ο επεισόδιο. 🙂

spoilers

Το 3ο επεισόδιο Watchmen είναι ίσως το μεγαλύτερο, το πιο εκρηκτικό (τουλάχιστον κυριολεκτικά σε μία σκηνή) της σειράς έως τώρα. Όχι μόνο συναντάμε ένα μυθικό χαρακτήρα από το αρχικό κόμικ, με τη μορφή της πράκτορας του FBI Laurie Blake (η πρώην Silk Specter, έξοχα και τέλεια υποδυόμενη από την Jean Smart), αλλά μαθαίνουμε τελικά την απάντηση στο μυστήριο, που σχεδόν όλοι γνώριζαν την απάντησή του, σχεδόν από τότε που αποκαλύφθηκε το πρώτο trailer Watchmen: Ο χαρακτήρας του Jeremy Irons είναι ο Adrian Veidt, ο Ozymandias. Και τα δύο αυτά συμβάλλουν σε ένα επεισόδιο που συνδέεται πολύ περισσότερο με τον κόσμο του κόμικ, σε σχέση με τα 2 προηγούμενα επεισόδια, ενώ το τηλεοπτικό σύμπαν κόσμος του HBO συνεχίζει να διευρύνεται με νέους και εφευρετικούς τρόπους.

ο Τίτλος

Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι “She was killed by space junk.” . Είναι ένας στίχος από ένα τραγούδι των Devo με τίτλο (duhhhh!) “Space Junk.” Η Laurie ήταν fan των Devo στα κόμιξ και το fandom της συνεχίζεται και εδώ, στη σειρά.
Το “space junk”  θα μπορούσε επίσης να είναι το τούβλο, που αναφέρει στο αστείο η Laurie. Θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στο αυτοκίνητο της Angela που πέφτει από τον ουρανό στο τέλος του επεισοδίου. Ή ίσως “space junk”  θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στο εικονικό λαμπερό μπλε πέος του Dr.Manhattan…

H LAURIE BLAKE

– H πράκτορας του FBI Laurie Blake είναι η γυναίκα, που ήταν γνωστή ως Laurie Juspeczyk, η μασκοφόρος ηρωίδα γνωστή ως Silk Specter. Η Laurie ήταν η κόρη της πρώτης Spectre Silk και του Comedian, αν και έμαθε ότι ήταν ο πατέρας της πολύ αργότερα στη ζωή της. Η Laurie ποτέ δεν συμπάθησε τον πατέρα της, χάρη στο γεγονός ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στη μητέρα της, αλλά σίγουρα έχει κληρονομήσει τον κυνισμό του Edward Blake σε αυτό το στάδιο της ζωής της.

– Η Laurie ζητά από το οικιακό της σύστημα να «παίξει Devo». Η Laurie παγιώθηκε ως fan των Devo στα κόμιξ και οι Devo μας δίνουν επίσης τον τίτλο του επεισοδίου.

– Σ’ έναν τοίχο στο διαμέρισμα της Laurie μπορείτε να δείτε ένα πίνακα σε στυλ Warhol του Ozymandias, του Nite Owl, του Dr. Manhattan και της Laurie ως Silk Specter. Η Laurie εμπλέκεται ρομαντικά με τους τελευταίους δύο. Moιάζει σχεδόν μ’ ένα “πρωτότυπο” πορτρέτο.

– Το γεγονός ότι η Laurie άφησε τον Petey να βάλει τη μάσκα κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι μια πονηρή αναφορά στην πρώιμη σχέση της με τον Dan Dreiberg, τον Nite Owl. Ο Dreiberg δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει την στύση του την πρώτη φορά που συνευρέθηκαν, αλλά μόλις έβαλαν τα κοστούμια τους, ο σκοπός επετεύχθη.

Ο DR. MANHATTAN

-Το πλαίσιο του επεισοδίου είναι γύρω από τη Laurie να διηγείται ένα αστείο σε ένα παράξενο μπλε τηλεφωνικό θάλαμο, που επέτρεπε στους ανθρώπους να μιλάνε με τον Dr. Manhattan στον πλανήτη Άρη,όπου κατοικεί. Η Trieu Industries αγόρασε την εταιρεία του Adrian Veidt και είναι τώρα ο κύριος προμηθευτής της φουτουριστικής τεχνολογίας στο σύμπαν των Watchmen.

– Μαθαίνουμε, μέσω μιας ερώτησης ενός δημοσιογράφου, ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν μια “ενδογενή γεννήτρια πεδίων”, η οποία ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη μεταμόρφωση του Dr. Jon Osterman σε Dr. Manhattan (και αυτό αναφέρθηκε βέβαια κατά τη διάρκεια του θεατρικού έργου του Adrian Veidt, για τη ζωή του Dr. Manhattan στο 2o επεισόδιο). Φαίνεται ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ πραγματικά, απλώς μεταμορφώθηκε σε ένα διαφορετικό ανταγωνισμό όπλων.

– Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε τον Doctor Manhattan σε ένα παλιό περιοδικό Esquire, να αγκαλιάζει τη Laurie (ως Silk Specter).

O COMEDIAN

– Η διαφήμιση τoυ American Hero Story που βρίσκεται στην κορυφή της καμπίνας φαίνεται να παρουσιάζει τον Comedian (την μάσκα του ντόμινο στα αριστερά) και τον Captain Metropolis (την κόκκινη μάσκα στα δεξιά). Ίσως να δούμε κάτι περισσότερο από τον Hooded Justice, καθώς αυτή η σεζόν συνεχίζεται.

– Η Laurie αναφέρει «όταν δολοφονήθηκε ο μπαμπάς μου» και για το πώς ανακάλυψαν μία στολή στη ντουλάπα του. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο πατέρας της ήταν ο Edward Blake, ο Comedian, και ο Rorschach ανακάλυψε τη στολή του ,ενώ έψαχνε στη ντουλάπα μετά το θάνατο του Comedian, όπως ακριβώς έκανε και η Angela με το Judd στο προηγούμενο επεισόδιο. Αυτό το συγκεκριμένο γεγονός πραγματοποιείται στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Το αστείο στον τηλεφωνικό θάλαμο.

– Το γεγονός ότι η Laurie διηγείται ένα αστείο στο μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου είναι αποκαλυπτικό, καθώς και μια αναφορά στο γεγονός ότι είναι κόρη του Edward Blake, του Comedian. Eπίσης αναφέρεται σε βασικούς χαρακτήρες από το αρχικό κόμικ.

– Ο “owl guy” είναι ο τέως μασκοφόρος συνεργάτης της και πρώην της, ο Dan Dreiberg, ο Nite Owl. Σημειώστε ότι ο Nite Owl ήταν αντίθετο στις δολοφονίες και γενικά ο “καλός” των ηρώων που απεικονίζονται στους Watchmen.

“πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο” είναι ο Adrian Veidt, ο οποίος μάλιστα σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους τηλεμεταφέροντας ένα γενετικά τροποποιημένο γιγαντιαίο καλαμάρι με ψυχοκινητικές ιδιότητες στη μέση της Νέας Υόρκης (βλ. καλαμαροβροχή).

– Ο τρίτος ήρωας στο ανέκδοτο είναι ο Dr. Manhattan και η ατάκα για το πώς “ένα ζωντανό σώμα και ένα νεκρό σώμα περιέχουν τον ίδιο αριθμό σωματιδίων” προέρχεται κατευθείαν από τα κόμιξ και είναι μια ατάκα που εξόργισε ιδιαίτερα τη Laurie, όταν την είπε σε αυτήν.

– Ο ίδιος ο χτίστης θα μπορούσε να είναι ο Comedian, έτσι η Laurie είναι η κόρη του χτίστη, άρα και το μικρό κορίτσι που σκοτώνει τον Θεό στο αστείο.

“κορύφωση” του αστείου, “καλό αστείο, κουρτίνες κλπ.” Προέρχεται από την έκδοση του αστείου Pagliacci, που αναφέρει ο Rorschach στο περιοδικό του, ως αλληγορία για την κυνική, δύσκολη ζωή του Edward Blake.

Ο NITE OWL

– Η Laurie κρατάει μια κουκουβάγια με το όνομα “Hoo” Είναι αυτό το κατοικίδιό της, και μια υπενθύμιση του Dan Dreiberg, ή ήταν η κουκουβάγια του Dan και τη νταντεύει; Ο γερουσιαστής Keene υπονοεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια προεδρική χάρη για τη κουκουβάγια στο κλουβί, υπονοώντας ουσιαστικά ότι το Nite Owl βρίσκεται στη φυλακή, πιθανότατα αρνούμενος να εγκαταλείψει τη ζωή του μασκοφόρου τυχοδιώκτη μετά τα γεγονότα του βιβλίου.

Ο RORSCHACH

– Αυτό το επεισόδιο επιβεβαιώνει πολλές πληροφορίες που υπάρχουν στα συμπληρωματικά υλικά του Peteypedia του HBO, σχετικά με τη σύνδεση του 7ου Kavalry και του Rorschach, και κυρίως ότι το ημερολόγιο του Rorschach δημοσιεύθηκε πράγματι και ενέπνευσε το 7ο Kavalry, αλλά μόνο κάτι παρανοικοί το έλαβαν υπόψιν.

-Ο διευθυντής του FBI αναφέρει επίσης ότι είναι η “τελευταία βλακεία του Custer” με το Kavalry, και εστιάζοντας παράλληλα στο όνομά τους.

– Εντούτοις, στην παρουσίαση του FBI, βλέπουμε μία σελίδα από το ημερολόγιο του Rorschach με τα δικά του γράμματα. Είναι η καταχώρηση με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 1985. Είναι η δεύτερη καταχώρηση που οι αναγνώστες των Watchmen συναντούν, και έχει ληφθεί από τη σελίδα 14 του κόμικ.

ADRIAN VEIDT & OZYMANDIAS

– Η μυστηριώδης κυρία Trieu (που θα γνωρίσουμε στο επόμενο επεισόδιο) δημιούργησε το παράξενο γλυπτό Millennium Clock, μετά την αγορά των επιχειρήσεων του Veidt . Το αφιέρωσε στον Adrian Veidt με το στίχο “Look on my works you strongy and despair” από το ποίημα του Percy Bysshe Shelley “Ozymandias”.

– Το “μυστήριο” λύθηκε και αυτός είναι τελικά ο Adrian Veidt, ο “πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο” που κάποτε κυκλοφορούσε ως ο μασκοφόρος Ozymandias. Είναι φαινομενικά εξόριστος ή σε αιχμαλωσία. Γνωρίζουμε από το συμπληρωματικά υλικό του HBO, ότι εξαφανίστηκε το 2007 και πρόσφατα κηρύχθηκε νεκρός. Η σύνδεσή του με το γιγαντιαίο καλαμάρι που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους στη Νέα Υόρκη δημοσιοποιήθηκε, αλλά κανείς δεν το πιστεύει.

– Φαίνεται να είναι η τρίτη επέτειος του Veidt. Μία για κάθε επεισόδιο. Ο χρόνος περνάει διαφορετικά, οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

– Ο Veidt ακούει το “Israelites” από τον Desmond Dekker, του οποίου οι στίχοι φαίνεται να αντικατοπτρίζουν το συναίσθημα ότι ο Veidt κρατιέται σε κάποιου είδους “αιχμαλωσία” ,όπως αναφέρεται και στο γράμμα από το Game Guard.

– Είναι αρκετά ενδιαφέρον, κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο Veidt στην Nova Express γύρω στο 1977, εξέφρασε ένα πρώιμο ενδιαφέρον για το μουσικό είδος dub, οπότε είναι λογικό να ακούει την πρώιμη Jamaican ska / reggae τώρα.

– Το θολωτό φυτό, στο οποίο ο Veidt αφαιρεί το γυάλινο περίβλημα, σίγουρα μοιάζει με μοντέλο του θολωτού αρκτικού κρησφύγετου (Karnak) από το κόμικ.

– Υπάρχει μια πειρατική σημαία στην ιδιοκτησία του Veidt και ο Game Warden σφραγίζει τις επιστολές του με το γνωστό πειρατικό έμβλημα του κρανίου με τα σταυρωτά οστά. Όχι μόνο αυτό, αλλά το μοτέλ που διαμένουν οι Laurie και Dale Petey ονομάζεται “The Black Freighter “.
Τα πειρατικά κόμιξ ήταν μεγάλη υπόθεση στο σύμπαν των Watchmen αντί για τα superhero κόμιξ, και μια ιστορία από τις ιστορίες του Black Freighter έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αρχικό κόμικ.

– Η επιστολή του Veidt στον Game Warden περιλαμβάνει δύο φράσεις που είναι αποκλειστικά δικές του. Το σημείο της μη ύπαρξης ενός « Republic serial villain» προέρχεται από την ομολογία του προς τον Nite Owl και τον Rorschach για το σχέδιο γιγάντιων καλαμαριών για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης, ουσιαστικά δηλώνοντας ότι θα τους έλεγε για κάποιο σχέδιό του, μόνο εάν ήδη το είχε εκτελέσει .

– Η άλλη φράση του είναι η υπογραφή “all best wishes and encouragement” . Αυτη προέρχεται από την εισαγωγή στη “Μέθοδο Veidt”, ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας, το οποίο ο Veidt ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, που υποσχόταν να μετατρέψει τους πάντες σε ήρωες του πεπρωμένου τους.

Διάφορες Μικρές Λεπτομέρειες

– Κατά τη διάρκεια της στημένης τραπεζικής ληστείας, μπορείτε να εντοπίσετε έναν τίτλο εφημερίδας που λέει ότι «ο Grisham θα αποσυρθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο». Αυτό μπορεί να αναφέρεται μόνο στο συγγραφέα θρίλερ και πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Grisham.

-Ο μασκοφόρος, που συλλαμβάνει η Laurie ονομάζεται “Mr. Shadow “, για να μην συγχέεται με τον” Revenger”,που η Laurie προφανώς έπιασε σε μια προηγούμενη δράση. Οι παραλλαγές του με την έκδοση του Batman του Christopher Nolan είναι προφανείς, όπως και εκείνη η σκηνή, η οποία μοιάζει με τη ληστεία τράπεζας από τον Joker στη ταινία The Dark Knight.
Το δημόσιο αίσθημα που εκδηλώνεται μετά τη σύλληψη υπερήρωα από τη Laurie, είναι το ακριβώς αντίθετο της σκηνής από το κόμικ. Συγκεκριμένα, ο Comedian και ο Dr. Manhattan αντιμετωπίζουν ένα θυμωμένο πλήθος διαδηλωτών στη διαδήλωση υπέρ της ψήφισης του νόμου Keene. Ο συγκεκριμένος νόμος καθιστούσε τους υπερήρωες παράνομους. Όμως οι υπερήρωες είναι πολύ της μόδας το 2019, στο τηλεοπτικό σύμπαν των Watchmen.

– Ο πατέρας του Joe Keene πέρασε το νόμο Keene, ο οποίος έθεσε εκτός νόμου του μασκοφόρους υπερήρωες. Το DOPA είναι ο νόμος περί υπεράσπισης Δυνάμεων (Defense of Powers Act) και επιτρέπει στους αστυνομικούς να φορούν μάσκες για να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

– Ο “Petey” είναι ο πράκτορας του FBI, Dale Petey και ενώ αυτό το επεισόδιο σηματοδοτεί την πρώτη του εμφάνιση στην οθόνη, οι ερευνητές των Watchmen θα τον αναγνωρίσουν ως τον επιμελητή των επίσημων συμπληρωματικών υλικών Watchmen του HBO, “Peteypedia”. Έκανε τη μεταπτυχιακή του διατριβή για την αστυνομική απεργία του 1977.

– Tartarus Acres είναι ένα σκοτεινό όνομα για ένα νεκροταφείο. Εκεί οι Τιτάνες, τα όντα που προηγήθηκαν των πιο γνωστών ελληνικών θεών, φυλακίστηκαν αφού ο Δίας οδήγησε μια επανάσταση εναντίον τους. Επίσης, κατά τις αρχαίες δοξασίες εκεί βασανίζονται οι κακοί μετά το θάνατό τους Σε ένα σημείο υπάρχει ένα πλάνο ενός αγαλματένιου αγγέλου, που σχεδόν φαίνεται να αντικατοπτρίζει μία σκηνή από την κηδεία του Edward Blake στο δεύτερο κεφάλαιο του κόμικ.

-Το τραγούδι που τραγουδάει η Angela στη κηδεία του Judd είναι το “The Last Roundup” από τον Gene Autry.

Aν ξεχάσαμε κάποιο easter egg, προσθέστε στα σχόλια 🙂

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ