Watchmen EP.04: Αναλύοντας τα Easter Eggs

από Catherine
0 σχολιο 138 προβολές

Το παρόν άρθρο περιέχει spoilers για το 4ο επεισόδιο. 🙂

spoilers

Οι Watchmen του HBO έκαναν τις περισσότερες αναφορές από τα κόμιξ, διευρύνοντας το σύμπαν τους και εισάγοντας χαρακτήρες, στα πρώτα τρία επεισόδια της σειράς. Έτσι, λογικά θα σκεφτόσασταν ότι, από τη στιγμή που φτάσαμε στο 4ο επεισόδιο, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η “εξόρυξη” του κόμιξ, προκειμένου να διανθιστεί με νέες ιστορίες ή για να εμπλουτιστεί περαιτέρω αυτός ο νέος τηλεοπτικός κόσμος. Όμως,θα κάνατε λάθος. Υπάρχουν ακόμα πολλά easter eggs στο συγκεκριμένο επεισόδιο και είμαστε εδώ για να τα αναλύσουμε.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή ..

H Φάρμα

-H Superman ατμόσφαιρα είναι ισχυρή σε αυτό το επεισόδιο για άλλη μια φορά. Ακριβώς όπως στο 1ο επεισόδιο υπήρχε η αίσθηση ότι κάποια στοιχεία στη διαφυγή του μικρού Will Reeves, κατά τη διάρκεια του μακελειού της Black Street το 1921,μοιάζουν με την αντίστοιχη του Kal-El από το Krypton,το 4ο επεισόδιο μοιάζει σ’ άλλα στοιχεία της ιστορίας του Superman, ιδίως των υιοθετημένων γονέων του, τους Kents.

-Ας ξεκινήσουμε με τα ονόματά τους: οι αγρότες που συναντάμε είναι οι Clarks και οι ίδιοι διαθέτουν τα αγροκτήματα Clark Acres. Φυσικά, ο Σούπερμαν υιοθέτησε την ανθρώπινη ταυτότητα του Clark Kent, αλλά υπάρχει ένας λόγος που ο Jonathan και η Martha Kent επέλεξαν αυτό το όνομα: το Clark ήταν το πατρικό όνομα της Martha. Ίσως όχι συμπτωματικά, ο σύζυγος εδώ ονομάζεται Jon (η σύζυγός του ονομάζεται Katie, και δυσκολεύομαι να βρω οποιαδήποτε πρόσθετη σημασία για αυτό το όνομα…).

-Η θεματική του αυγού, που έχει επαναληφθεί σε όλα τα επεισόδια, είναι και πάλι εδώ, καθώς φαίνεται ότι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα της Clark Acres. Αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα της γονιμότητας, καθώς οι Clarks δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, όπως και οι Kents, αποκτώντας τελικά ένα παιδί θαυματουργά μέσω της σούπερ επιστήμης. Εδώ, οι Clarks παίρνουν το παιδί τους χάρη στην προηγμένη γενετική τεχνολογία που δημιούργησε η Lady Trieu, ενώ οι Kents απέκτησαν το δικό τους μέσω ενός διαστρικού πυραύλου.

-Και ό,τι και αν είναι αυτό που προσγειώνεται στα οικόπεδα των Clarks, σίγουρα μοιάζει να είναι ένα σκάφος από έναν άλλο κόσμο. Ο πύραυλος που περιείχε το μωρό Kal-El στα κόμιξ προσγειώθηκε στα χωράφια του Kansas, ενώ εδώ, ανεξάρτητα από το έντονο ενδιαφέρον της Lady Trieu, στην Oklahoma.

– Σε κάποια στιγμή στην αρχή του επεισοδίου μοντάζ (που ακούγεται το “Islands in the Stream” από τους Kenny Rogers και Dolly Parton), η Katie Clark διαβάζει ένα μυθιστόρημα. Αυτό το μυθιστόρημα είναι το Fogdancing από τον Max Shea. Ο Shea ήταν ο συντάκτης της ιστορίας κόμιξ Tales of the Black Freighter, που τρέχει παράλληλα μέσα στο κόμικ των Watchmen. Ο Shea εξαφανίστηκε το 1983, αλλά στην πραγματικότητα στέλνεται σε ένα νησί για να βοηθήσει στο σχεδιασμό του γιγαντιαίου καλαμαριού, με το οποίο ο Adrian Veidt σκότωσε εκατομμύρια Νεοϋορκέζους στις 2 Νοεμβρίου 1985. Μπορείτε να εντοπίσετε ένα άλλο μυθιστόρημα στο κομοδίνο της Katie και ενώ ο τίτλος του δε φαίνεται καλά, έχει ένα παρόμοιο σχέδιο σαν του Fogdancing. Πιθανώς, είναι ένα αντίγραφο του άλλου μυθιστορήματος του Shea, The Hooded Basilisk.

ο DOCTOR MANHATTAN

– Ο Cal παρουσιάζει έναν απίστευτο αθεϊσμό με τα παιδιά του. Τους λέει “ο Παράδεισος είναι ψεύτικος”, όπως ουσιαστικά θα έλεγε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πραγματικός. Η αντίδραση της Angela είναι ένα σηκωμένο φρύδι. Είναι μια σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη θρησκείας στο σύμπαν των Watchmen, ίσως ένα άλλο υποπροϊόν της ύπαρξης του Dr.Manhattan;Πάντως στα κόμιξ δεν υπάρχει αναφορά σε κάποια εκκλησία…

– Η Laurie Blake αναφέρεται σε ένα “θερμοδυναμικό θαύμα” για να εξηγήσει (και μάλιστα να εκφοβίσει) την Angela για όλες τις συμπτώσεις που συνεχίζουν να εμφανίζονται γύρω της. Ο Dr. Manhattan είχε πει στην Laurie ότι η ίδια της η ύπαρξη, ήταν το αποτέλεσμα μιας συναινετικής ένωσης μεταξύ δύο ανθρώπων που είχαν κάθε λόγο να αντιπαθιούνται (όπως επισημαίνει ο Dale Petey, ο E. Blake είχε επιτεθεί σεξουαλικά στη μητέρα της Laurie, Sally Jupiter).

ο LOOKING GLASS

-Για άλλη μια φορά, ο παραλληλισμός του Rorschach με τον Wade Tillman / Detective Looking Glass είναι κάπως αναπόφευκτος. O μασκοφόρος detective φαίνεται να έχει στην αυλή του ένα αυθεντικό οχυρό επιβίωσης, εκδηλώνοντας το είδος της παράξενης αντιδραστικής συμπεριφοράς, που θα έκανε τον Rorschach περήφανο. Από την άλλη πλευρά, ο Tillman έχει την αίσθηση του χιούμορ και είναι σαφώς ικανός να έχει αυθεντικές φιλίες και ακόμη και ρομαντικές σχέσεις, καθώς μαθαίνουμε εδώ ότι έχει παντρευτεί.
Αλλά ποια ήταν η σύζυγός του; Προφανώς ήταν μια επιστήμονας. Είναι πιθανό να ήταν επίσης και μια μασκοφόρος αστυνομικός?

-Ο Looking Glass έχει ένα χόμπι, όμως, και αυτό είναι η μελέτη της περιοδικής καλαμαροβροχής, που πέφτει στο σύμπαν των Watchmen. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που τραβάει, τις οποίες εκτυπώνει στο σκοτεινό του δωμάτιο (σημειώστε πάλι την απουσία ευρείας χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας σε αυτόν τον κόσμο), και μοιάζουν, πράγματι, ακριβώς με το γιγάντιο καλαμάρι που σκότωσε εκατομμύρια Νεοϋορκέζους το 1985.

– Ο Looking Glass φορούσε ένα καπέλο των Tulsa Tornados. Πρόκειται για μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου που υπήρχε για μια και μόνο χρονιά… το 1985, το έτος που βγήκε το αρχικό κόμικ. Είναι πιθανό ότι μια άλλη λεπτομέρεια της εναλλακτικής ιστορίας των Watchmen είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ ‘ότι στη σημερινή εποχή.

ο NITE OWL

-Μέχρι τώρα έχουμε 4/4 αναφορές στον Nite Owl σε αυτή τη σειρά, παρόλο που δεν φαίνεται να πλησιάζει η μέρα όπου θα δούμε τον ίδιο τον Dan Dreiberg στις οθόνες μας. Αν και εδώ είναι λιγότερο εμφανής η αναφορά σ’ εκείνον ,από ό,τι στα προηγούμενα τρία επεισόδια, ο Nite Owl είναι και πάλι εδώ. Πώς;
Όταν η Laurie οδηγεί με την Angela και τον Dale Petey για να συναντήσουν την Lady Trieu, το τραγούδι που παίζει στο αυτοκίνητό της είναι το “You’re My Thrill” της Billie Holiday . Αυτό ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Dan, και ήταν το τραγούδι που παίζει στο Owlship, όταν είχαν την πρώτη ένστολη ερωτική επαφή τους( στην κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ έπαιζε το “Hallelujah” του Leonard Cohen ). Η Laurie έχει ακόμα αισθήματα για τον Dan, ακριβώς όπως και για τον Dr. Manhattan.

ο WILL REEVES

– Ο μυστηριώδης γέρος μας έχει τώρα ένα πλήρες όνομα: William Reeves. Αυτό το επίθετο φαίνεται σημαντικό, καθώς τον συνδέει με το κινηματογραφικό αστυνομικό, που θαύμαζε ως παιδί: τον Bass Reeves. Αλλά το “Reeves” μοιάζει πάλι με μια Superman αναφορά. Ο George Reeves ήταν ένας ηθοποιός που υποδύθηκε το Superman για 7 seasons, στη τηλεοπτική σειρά The Adventures of Superman τη δεκαετία του 1950. Και ο μικρός Will θα δραπετεύσει από τη σφαγή της Black Wall Street, όπως το μωρό Kal-El δραπέτευσε από το Krypton.

– Αλλά, όπως σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα, ο Will φαίνεται να έχει μια προτίμηση στο μοβ και στο κόκκινο χρώμα (όπως και ο πιθανός πρόγονος του Will, ο Bass Reeves, μοιάζει ενδυματολογικά με τον Hooded Justice σε εκείνη τη βουβή ταινία στο πρώτο επεισόδιο). Ο Will ήταν προφανώς αστυνομικός στη δεκαετία του ’40 και του ’50, αλλά «συνταξιοδοτήθηκε νέος και εξαφανίστηκε από το προσκήνιο». Θα μπορούσε αυτό να συνέβη την ίδια στιγμή που ο Hooded Justice αποσύρθηκε από την ενεργό δράση;

η LADY TRIEU

-Ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τη Lady Trieu, σίγουρα φαίνεται να θεοποιεί τον Adrian Veidt. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να θαυμάζει τον Veidt με τον ίδιο τρόπο που ο Veidt θαύμαζε το Μ.Αλέξανδρο. Αγόρασε την παλιά του εταιρεία. Αφιέρωσε σ’εκείνον το μυστηριώδες εγχείρημα της, Millennium Clock, με ένα απόσπασμα από το ποίημα”Ozymandias” του Percy Bysshe Shelley (το οποίο, φυσικά, ήταν το superhero όνομα του Veidt), και διατηρεί στο χώρο της ένα άγαλμά του στην πλήρη superhero μορφή του.

– Στην πραγματικότητα, και μόνο το γεγονός ότι έχει ένα θολωτό κήπο είναι ένα νεύμα προς τον Veidt, ο οποίος είχε έναν στο αρκτικό φρούριο του, Karnak. Εκεί έπρεπε να αποδείξει ότι θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την τροπική χλωρίδα και πανίδα στο πιο αφιλόξενο περιβάλλον. Εδώ, η Lady Trieu έφερε λίγο από το Βιετνάμ στην καρδιά των Η.Π.Α.

– Ο Veidt ήταν ενθουσιασμένος με το παρελθόν, ιδιαίτερα με τα κατορθώματα του Μ. Αλεξάνδρου. Η Trieu φαίνεται να επικεντρώνεται στη δημιουργία του «πρώτου θαύματος του νέου κόσμου» με το Millennium Clock. Ο Veidt ένιωθε ότι ο Μ. Αλέξανδρος, παρά την κατάκτηση του μισού περίπου -τότε- γνωστού κόσμου, δεν δημιούργησε κάτι με πραγματικά καθοριστικό αντίκτυπο. Είναι δυνατόν η Lady Trieu να αισθάνεται το ίδιο για τον Veidt;

Και μιας που αναφέρθηκε ο Veidt….

o ADRIAN VEIDT

-Ο Veidt επιβεβαιώνει σε αυτό το επεισόδιο ότι, όπου και αν βρίσκεται, είναι εκεί για τέσσερα χρόνια. Έτσι, οποιαδήποτε εικασία σχετικά με τη διαφορετική ροή του χρόνου, φαίνεται να είναι ανοησία. Αντ ‘αυτού, αυτές οι “επέτειοι” είναι όντως πραγματικές-ετήσιες. Έτσι κάθε επεισόδιο που έχουμε δει, διαδραματίζεται πράγματι σε χρόνο διάρκειας 1 έτους.Αλλά μην ξεχνάτε ότι ο Veidt λείπει από το 2012, οπότε, εκτός και αν δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν παραπάνω “επέτειοι” στα επερχόμενα επεισόδια, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκεται στη μυστηριώδη «φυλακή» του από το 2012.

– Ο Veidt καθιστά επίσης σαφές ότι “στάλθηκε εδώ”, επομένως είναι σίγουρα σε κάποιου είδους φυλακή. Η λίμνη και ο ιδιόμορφος φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να είναι αρκετά για να καταστήσουν προφανές ότι το “εδώ” δεν είναι το σύνηθες γήινο πλαίσιο.

– Τα σχόλιά του υποδεικνύουν ότι γνωρίζει ποιος δημιούργησε το μέρος που βρίσκεται, χαρακτηρίζοντας τον κ. Phillips και την κ. Crookshanks ως “ελαττώματα σε αυτό το απερίσκεπτο σχέδιο” (σε αντίθεση με την ανοησία του “ευφυή σχεδιασμού”). Παράλληλα, τους αναφέρει ότι δεν είναι ο “δημιουργός τους”. Στο τέλος του κόμικ, ο Dr.Manhattan φαίνεται ότι αναχώρησε από τον γαλαξία μας και έδειχνε να εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρώπινης ζωής.Μήπως βλέπουμε εδώ με τον Adrian Veidt το αποτέλεσμα;

Διάφορες Μικρές Λεπτομέρειες

– Ποιος είναι ο περίεργος δρομέας με την ολόσωμη ασημένια στολή; Ο Red τον αποκαλεί Lube Man. Αυτή η σειρά αναφέρει τις αλλοπρόσαλλες, περίεργες συμπεριφορές των απλών ανθρώπων, που προσπαθούν να είναι υπερήρωες σε αυτόν το σύμπαν.

-O Cal Abar διαβάζει το βιβλίο Things Fall Apart του Chinua Achebe. Ο τίτλος του επεισοδίου “If You Don’t Like My Story, Write Your Own” ,είναι φράση του βιβλίου.

-Το φωτιστικό στο σαλόνι, στο σπίτι των Abar, μοιάζει με πρόσωπο καλαμαριού.

-Η geek πλευρά του Petey φαίνεται αρκετά έντονη με την κριτική του “ότι αυτή η σειρά είναι για τα σκουπίδια” για το American Hero Story: Minutemen.

– Το επεισόδιο κλείνει με την εκπληκτική ερμηνεία της Irma Thomas, “Time Is On My Side” (1964). Η διασκευή του συγκεκριμένου τραγουδιού από τους Rolling Stones συνέβαλε στη επιτυχία του, λίγα χρόνια αργότερα.

Aν ξεχάσαμε κάποιο easter egg, προσθέστε στα σχόλια 🙂

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ