Watchmen EP.05: Αναλύοντας τα Easter Eggs.

από Catherine
0 σχολιο 262 προβολές

Η ιστορία του Ντετέκτιβ Looking Glass αποκαλύπτεται και το σχέδιο του Adrian Veidt γίνεται πιο εμφανές στο 5ο επεισόδιο Watchmen.

Το παρόν άρθρο περιέχει spoilers για το 5ο επεισόδιο. 🙂

spoilers

Περίπου στα μισά του 5ου επεισοδίου Watchmen “Little Fear of Lightning”, φτάσαμε επίσημα στο πρώτο μισό μέρος της σειράς. Η σειρά του HBO αποτελείται μόνο από εννέα επεισόδια (όχι δώδεκα). Οπότε ήρθε η ώρα τα κομμάτια να αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους και να λύνονται κάποια μυστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, το μυστήριο είναι γιατί ο Wade Tillman / Det. Looking Glass είναι ένας τέτοιος περίεργος τύπος και γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγεται με ταχείς ρυθμούς το μυστήριο του Adrian Veidt / Ozymandias και οι προθέσεις του -επηρεασμένου από τον Rorschach- 7ου Kavalry.

HOBOKEN

 -Το επεισόδιο ανοίγει στο Hoboken, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της 1ης Νοεμβρίου 1985. Μπορείτε να ακούσετε μια ραδιοφωνική εκπομπή να ανακοινώνει ότι το ρολόι Doomsday έχει οριστεί σε 1 λεπτό μέχρι τα μεσάνυχτα, ακριβώς όπως ήταν μέχρι τώρα στο κόμικ.

-Το Hoboken βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμό Hudson, απέναντι από το Μανχάταν. Βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία από το σημείο όπου το γιγαντιαίο καλαμάρι εμφανίστηκε, πέθανε και πυροδότησε ένα τηλεπαθητικό κρουστικό κύμα, που σκότωσε εκατομμύρια. Η μικρή απόσταση του Hoboken από το Μανχάταν σημαίνει ότι βρέθηκε ακριβώς μέσα σ’ αυτό το κύμα, όπως και οι κάτοικοι αυτής της πόλης συχνά βλέπουν και μυρίζουν τις πυρκαγιές στην απέναντι πλευρά.

– Συνολικά, μοιάζει με μια λογική “πλαστογραφία” του Hoboken της δεκαετίας του 1980. Τα κτίρια είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος και μοιάζουν και οι δρόμοι αρκετά. Καθώς η κάμερα απομακρύνεται από το μακελειό στο λούνα πάρκ, μπορούμε να εντοπίσουμε το Frank Sinatra Drive. Το Hoboken ήταν η γενέτειρα του Frank Sinatra, και η μουσική του ακούγεται σε αυτό το επεισόδιο.

– Το Hoboken ήταν ένας παράδεισος για τα καταστήματα δίσκων στο παρελθόν, αλλά δεν είναι σίγουρη η παρουσία δισκοπωλείων της. Εντούτοις, η ταμπέλα αυτών των καταστημάτων μοιάζει αρκετά με το -ανύπαρκτο πλέον- κατάστημα ZigZag Records, που βρίσκονταν στο Μπρούκλιν … δύο ποτάμια μακριά.

– Τα ψευδο-πανκιά που βλέπουμε στο Hoboken (και που τρομοκρατούν τον καημένο νεαρό Wade) είναι η υποκουλτούρα Knot-Tops που παρουσιάστηκε στο κόμικ. Ένας από αυτούς φοράει ένα πουκάμισο που λέει “katies” μια αναφορά στο ναρκωτικό που ονομάζεται KT-28, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από πολλά μέλη της συμμορίας. Μάλλον δεν βρήκαν εισιτήρια για να δουν το Pale Horse στο Madison Square Garden εκείνη τη νύχτα..

– Μπορείτε να δείτε μια αφίσα για τη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης των Pink Triangles, που ήταν επίσης κρεμασμένη στη πλευρά ενός περιπτέρου στο κόμικ.

ο LOOKING GLASS

– Όπως γίνεται γρήγορα εμφανές, αυτό το επεισόδιο είναι η ιστορία προέλευσης για το Ντετέκτιβ Looking Glass . Αυτός είναι ο νεαρός Wade Tillman (τον υποδύεται ο Philip Labes), ο οποίος εξευτελίζεται στην αίθουσα των καθρεφτών, λίγο πριν βιώσει μια επώδυνη εμπειρία. Δεν είναι περίεργο ότι ζει με άλλους ρυθμούς στο παρόν. Η μάσκα του είναι κάτι περισσότερο από μια βολική κάλυψη. Είναι φτιαγμένη από κάτι που ονομάζεται “reflectatine”. Αυτό το υλικό πιστεύεται (πιθανώς μόνο από κάτι τρελούς) ότι προστατεύει από τις τηλεπαθητικές εκρήξεις. Έτσι εξηγείται γιατί τον είδαμε να τρώει με τη μάσκα του στο σπίτι. Επίσης αποκάλυψε ότι έχει φοδράρει το καπελάκι του μπέιζμπολ με το ίδιο υλικό.

– Το τραύμα του Wade έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής του. Διατηρεί ένα σύστημα προειδοποίησης από μια εταιρεία με την επωνυμία “Extra Dimensional Security”. Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι ακόμα παραδίδουν εκτυπωμένους διαφημιστικούς καταλόγους, είναι άλλη μία διασκεδαστική μικρή υπενθύμιση ότι το διαδίκτυο δεν υπάρχει εδώ.

-Στο Looking Glass αρέσει να τρώει κρύα ψητά φασόλια, κατευθείαν μέσα από τη κονσέρβα με τη μάσκα μισό-σηκωμένη. Μια συνήθεια που μοιράζεται με τον Rorschach.

– Η πρώην σύζυγος του Wade είναι η Cynthia Bennett, αλλά είναι μια πρωτότυπη δημιουργία για τη σειρά. Η σχέση τους διήρκεσε 7 χρόνια. Ο Wade κάνει το προφανές αστείο για τα 7 χρόνια γρουσουζιάς, αν σπάσει ένας καθρέφτης.

– Ο Wade διαχειρίζεται μια ομάδα υποστήριξης για επιζώντες, που διαχειρίζονται τα τραύματά τους, μετά την καλαμαρο-επίθεση . Καλωσορίζει τα νέα μέλη, ρωτώντας τα αν είναι “φίλοι του Nemo”. Ο καπετάνιος Nemo ήταν μια δημιουργία του επιδραστικού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Jules Verne. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας εμφανίστηκε στα μυθιστορήματα 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και Το Μυστηριώδες Νησί. Ο Nemo ήταν πασίγνωστος για τη μάχη του με ένα γιγαντιαίο καλαμάρι.

– Έτσι όπως έκλεισε το επεισόδιο, μοιάζει ότι ο Wade μας αποχαιρετάει, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε. Όταν εξερευνά την αποθήκη, ακούμε το δυσοίωνο χτύπημα του ρολογιού. Όταν το ακούσαμε τελευταία φορά,πέθανε ο Judd Crawford. Επομένως, ίσως, αν ακούσετε το ρολόι που χτυπάει, κάποιος θα πεθάνει.

ADRIAN VEIDT

– Στους δρόμους του Hoboken στην αρχή του επεισοδίου μπορείτε να εντοπίσετε κάποιον που διαβάζει ένα αντίγραφο του Tales of the Black Freighter. Στο πίσω μέρος του κόμικ, μπορείτε να δείτε μια διαφήμιση για τη μέθοδο Veidt. Η μέθοδος Veidt ήταν ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας “για φυσική κατάσταση και αυτοβελτίωση”, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 από τον Adrian Veidt. Hταν αφιερωμένο στη “δημιουργία ενός νέου εαυτού”, συνδυάζοντας την άσκηση, τη διατροφή και τις τεχνικές του bodybuilding με τη φιλοσοφία και τη σκέψη της νέας εποχής. Η επιστολή που έστελνε στους υποψηφίους περιείχε την υπογεγραμμένη φράση από τον Veidt “all best wishes and encouragement”. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε στην επιστολή του προς τον Game Warden στο 3o επεισόδιο.

– Όπως βλέπουμε αρκετές φορές καθ ‘όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, η φιλοσοφία του Veidt για να πείσει τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη απειλή, λειτούργησε απολύτως. Αυτή η αντίληψη εμφανίζεται και σε περιστασιακές συζητήσεις και υποστηρίζεται στην ομάδα υποστήριξης του EDA, όπου λαμβάνουν την καλαμαρο-επίθεση, ως απόδειξη ύπαρξης και άλλων διαστάσεων.

– Το βίντεο “εξομολόγησης” του Veidt βιντεοσκοπήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1985, λεπτά ή ώρες πριν ξεσπάσει η καλαμαρο-επίθεση στη Νέα Υόρκη (και το Hoboken). Στον Redford παρουσιάστηκε αυτό το βίντεο στις 21 Ιανουαρίου 1993, την επομένη της ημέρας ορκωμοσίας του (την ίδια ημέρα στην πραγματικότητα ανέλαβε και ο Bill Clinton το 1993). Τα πρόσθετα υλικά του Peteypedia του HBO αποκάλυψαν ότι ο Veidt είχε σημαντική συμβολή στην εκλογή του Προέδρου R. Redford. Μολονότι η συμβολή του στην καλαμαρο-επίθεση δεν αναφέρθηκε ποτέ δημοσίως, παρά τη δημοσίευση του ημερολογίου του Rorschach.

 -Στο ίδιο βίντεο, ο Veidt αναφέρεται στη χρήση του “φόβου” ως όπλο και λέει “και είμαι ο αρχιτέκτονας του“. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φράση. “Οι Αρχιτέκτονες του Φόβου” ήταν ένα επεισόδιο της σειράς επιστημονικής φαντασίας The Outer Limits. Η βασική υπόθεση; Οι επιστήμονες αποφασίζουν ότι ο μόνος τρόπος αποτροπής μιας πυρηνικής αποκάλυψης είναι να πειστεί η ανθρωπότητα για την ύπαρξη ενός κοινού εχθρού, από έναν άλλο κόσμο και έτσι να μπουν στην άκρη οι διαφορές. Ακούγεται οικείο? Αυτή η ιστορία ήταν η πηγή της μεγάλης τριβής μεταξύ του παραγωγού της σειράς Watchmen, Len Wein, και του συγγραφέα / συν-δημιουργού Alan Moore. O Wein θεώρησε ότι ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που έγραψε ο Moore στο κόμικ. Το κόμικ, ωστόσο, αναφέρει την επιρροή του The Outer Limits σε ένα βαθμό. Ίσως είναι ο τρόπος του Moore να αποτίσει φόρο τιμής στην πηγή έμπνευσής του.

– Ο Veidt ομολογεί επίσης ότι έχει σχεδιάσει “επιπλέον έκτακτα συμβάντα μικρής κλίμακας” για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ύπαρξης άλλων διαστάσεων. Με άλλα λόγια, η καταιγιστική βροχή που πρωτοείδαμε στο πρώτο επεισόδιο και που έχει αναφερθεί σε ολόκληρη τη σειρά έχει τώρα μια επίσημη εξήγηση.

– Ο Veidt φαίνεται να φοράει το ιερογλυφικό Μάτι του Horus στο αυτοσχέδιο κοστούμι του, ένα σύμβολο προστασίας και δύναμης.

– Βρίσκονται ο Veidt (και η φυλακή του) σε ένα φεγγάρι του Άρη ή του Δία; Ενώ ο Άρης είναι η προφανής επιλογή, φαίνεται ότι υπάρχει πάγος στην επιφάνεια του φεγγαριού και ούτε τα φεγγάρια του Άρη (Φόβος και Δείμος) έχουν. Από την άλλη πλευρά, δύο από τα φεγγάρια του Δία, Γανυμήδης και Ευρώπη περιέχουν τόσο οξυγόνο όσο και νερό σε επαρκείς ποσότητες. Εκεί ,θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Dr. Manhattan να συνθέτει με επιτυχία το απαραίτητο για τη δημιουργία ζωής περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της μικρής σεληνιακής περιπέτειας του ακούγεται το Clair de Lune του Claude De Bussy. Επίσης, ο πλανήτης στο βάθος φαίνεται σαν τον Δία, όχι σαν τον Άρη.

– Ο Veidt φαίνεται να γράφει “Save Me” ή “Save Me D”, χρησιμοποιώντας τα σώματα τoy υπηρετικού προσωπικού του. “Save Me Dr.” ίσως?

Τι είναι τα χάπια Nostalgia?

– Τα “χάπια μνήμης” ονομάζονται Nostalgia. Hταν επίσης το όνομα μιας σειράς αρωμάτων από τον Veidt τη δεκαετία του 1980. Η μάρκα αναστήθηκε από την Trieu Pharmaceuticals (τμήμα της Trieu Industries) το 2007 σύμφωνα με επίσημο ιατρικό φυλλάδιο. Το ίδιο φυλλάδιο προειδοποιεί “μην παίρνει κανείς ποτέ τα χάπια Nostalgia κάποιου άλλου”. Οοps -_-

DR. MANHATTAN

Yπάρχει κάποια αμφιβολία στο μυαλό σας? Σχεδόν, σίγουρα, φαίνεται ότι το περίεργο περιβάλλον που ο Veidt έχει φυλακιστεί είναι δημιούργημα του Dr. Manhattan. Το ξέσπασμά του (και η συμφωνία του Game Warden ) ότι “ο Θεός σου σε έχει εγκαταλείψει”, φαίνεται να είναι μια αναφορά σε αυτό. Συγκεκριμένα, πριν την αποχώρησή του στο κόμικ, ο Dr. Manhattan σκέφτηκε αν θα μπορούσε να δημιουργήσει δική του ζωή.

0 RORSCHACH & ΤΟ 7TH KAVALRY

– Το γιγάντιο σύμβολο του κόκκινου ματιού που βλέπουμε στον τοίχο της αποθήκης, που διερευνά το Wade, πιθανότατα να είναι σημαντικό αργότερα. Όμως, μοιάζει επίσης με το μάτι του καλαμαριού στο βιβλίο, έτσι δεν είναι;

– Φαίνεται ότι ο Judd Crawford ήταν νόμιμα εμπλεκόμενος με το 7ο Kavalary, βάσει της σχέσης του με τον Joe Keene. Αλλά ούτε αυτός, ούτε ο Keene φαίνεται να είναι μέρος του 7ου Kavalry, ούτε να ταυτίζονται ιδεολογικά μαζί του. Αλλά σημειώνουμε επίσης ότι, από τα συμπληρωματικά υλικά του HBO, μάθαμε ότι ο πίνακας στο σπίτι του Crawford ήταν στην πραγματικότητα δώρο στον παππού του Judd ως δείγμα εκτίμησης στο Σώμα (από έναν πρόγονο του γερουσιαστή Keene ίσως?). Έτσι ,είναι ακόμα πιθανό η κουκούλα και η ρόμπα, που ανακαλύφθηκαν στο τέλος του 2ου επεισοδίου, να άνηκαν στον παππού του.

– Το Kavalry πειραματίζεται με την τηλεμεταφορά, η οποία χρησιμοποιεί μερική από την ίδια ενέργεια που εκπέμπει ο Dr. Manhattan, εξ ου και η μπλε λάμψη που βλέπετε όταν πραγματώνονται οι μπάλες του μπάσκετ. Χρησιμοποιούν το Παράθυρο Τηλεμεταφοράς CX924 από το Ινστιτούτο για τις Δισδιάστατες Μελέτες , το οποίο επίσης αναφέρεται στο κόμικ.

– Το country τραγούδι που ακούγεται στο μπαρ είναι το “Turtles All the Way Down” από τον Sturgill Simpson.  Μερικοί στίχοι του, που ακόμα και ο Alan Moore θα ενέκρινε πιθανώς …

“So don’t waste your mind on nursery rhymes Or fairy tales of blood and wine It’s turtles all the way down the line So to each their own ’til we go home To other realms our souls must roam To and through the myth that we all call space and time”

HOODED JUSTICE

Στο εβδομαδιαίο επεισόδιο American Hero Story: Minutemen είδαμε την ερωτική σχέση μεταξύ  Hooded Justice & Captain Metropolis. Το ζευγάρι ήταν πράγματι εραστές στον “πραγματικό” κόσμο των Watchmen.

Διάφορες Μικρές Λεπτομέρειες

– Στο διαφημιστικό “Why We Came Back”εμφανίζεται ο Michael Imperioli (The Sopranos). Δεν έχουμε ακούσει πολλά για το τι συνέβη στη Νέα Υόρκη μετά από την καταστροφή, που είχε δεκαπλάσιους νεκρούς από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο το επεισόδιο η καλαμαρο- επίθεση αναφέρεται ως “11/2”). Περιττό να αναφερθεί, ότι φαίνεται πώς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η πόλη, ακόμη και 30 χρόνια αργότερα.

-Σε αυτό το διαφημιστικό, μπορείτε να δείτε το κόσμο να ενθουσιάζεται για τις παραστάσεις στο Broadway, κρατώντας ένα φυλλάδιο για κάτι που ονομάζεται “Oppenheimer”. Ο J. Robert Oppenheimer ήταν βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη και το σχεδιασμό της ατομικής βόμβας. Αναρωτιέμαι αν ο Oppenheimer είναι ο Hamilton του σύμπαντος Watchmen…..

– Ένα άλλο προϊόν που μελετάει η ομάδα του Wade, στην οποία εργάζεται για κάλυψη, είναι τα δημητριακά που ονομάζεται Smiley-O’s Happy Harry. Ο Happy Harry ήταν ο ιδιοκτήτης του Happy Harry’s Bar and Grill. Ένα καταγώγιο με συχνούς θαμώνες του υποκόσμου. Ήταν ένα αγαπημένο μέρος για τον Rorschach , στο οποίο αντλούσε πληροφορίες από τους υπόπτους και τους συνεργάτες τους.

– Ποιο είναι το όνομα της εταιρείας γενετικής;Και φυσικά, ο τομέας του γενετικού πειραματισμού προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Adrian Veidt στο κόμικ. Αυτό αποδεικνύεται από το σούπερ-κατοικίδιό του, έναν γενετικά τροποποιημένο λύγκα που ονομάζεται Bubastis.

– Σε αυτόν το σύμπαν, ο Steven Spielberg κέρδισε Oscars για μια ταινία που ονομάζεται Pale Horse. Αφορά την τραγωδία στην πόλη της Νέας Υόρκης στις 11/2 και τα επακόλουθά της. Η σκηνή που περιέγραψαν, με το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό σε μια ασπρόμαυρη ταινία, σημαίνει ότι μπορεί να αντικατέστησε τη ταινία Schindler’s List στη φιλμογραφία του Spielberg στο σύμπαν των Watchmen.

– Κάθε επεισόδιο μας δίνει μια ακόμη μικρή ματιά στο τι συμβαίνει όταν τίθεται σε εφαρμογή κάθε εμμονική φιλελεύθερη πολιτική. Στη προκειμένη,ο καπνός είναι πλέον παράνομος σε αυτόν το σύμπαν.

-Αυτό δεν είναι μια αναφορά σε τίποτα συγκεκριμένο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο Red Scare τρώει τα Cheetos με πιρούνι!

– Ο Panda ακούγεται να λέει ότι οι εκκλησίες είναι «βασικά όλες οι ίδιες». Αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο σημάδι για το χαμηλό θρησκευτικό αίσθημα, που επικρατεί στο σύμπαν των Watchmen. Παρόμοιο σχόλιο με τον τυπικό αθεϊσμό του Cal στο 4ο επεισόδιο.

Aν ξεχάσαμε κάποιο easter egg, προσθέστε στα σχόλια 🙂

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ