Watchmen EP.09: Αναλύοντας τα Easter Eggs.

από Catherine
0 σχολιο 108 προβολές

Το μεγάλο φινάλε των Watchmen του HBO ολοκληρώθηκε στο 9ο επεισόδιο! Ακολουθούν όλες οι αναφορές που βρήκαμε από το κόμικ.

Το παρόν άρθρο περιέχει spoilers για το 9ο επεισόδιο. 🙂

spoilers

Στο 9ο επεισόδιο των Watchmen “See How They Fly” ολοκληρώθηκε η 1η season. Aν σκεφτόσαστε ότι μετά από εννέα επεισόδια με διάφορες χρονικές εναλλαγές, μπορεί να ολοκληρώθηκαν όλα τα αφιερώματα και οι αναφορές στο αρχικό κόμικ, τότε κάνετε λάθος.

Αλλά δεν βασίζονται όλα στο κόμικ. Ο τίτλος του επεισοδίου “See how they fly” είναι στίχος από το ψυχεδελικό τραγούδι των Beatles “I Am The Walrus”. Στο refrain ακούγεται και ο στίχος “I am the eggman”, ο οποίος παραπέμπει στη θεματική του αυγού που τόσο είδαμε σ’ αυτή τη season. Οπότε συνεχίζουμε με το τελευταίο άρθρο easter eggs της σειράς!

LADY TRIEU

– Είμαστε και πάλι πίσω στην 1η Νοεμβρίου 1985 … αυτή τη φορά για να παρακολουθήσουμε τη σύλληψη της Lady Trieu. Η μητέρα της, η Bian (η οποία στο μέλλον η κυρία Trieu θα κλωνοποιήσει και θα μεγαλώσει ως κόρη της) ήταν μία από τους βιετναμέζους υπαλλήλους του Veidt που φρόντιζαν το φρούριο της απόμόνωσής του,το Karnak. Ο στίχος που απαγγέλλει είναι προφανώς από μια δοξασία για μια Lady Trieu, που έζησε κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα.

Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το περισσότερο που έχουμε δει από την εσωτερική λειτουργία του Karnak, συμπεριλαμβανομένου και του κόμικ, όπου είδαμε μόνο δύο υπαλλήλους. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δολοφόνησε ΟΛΟΥΣ αυτούς τους ανθρώπους; :Ο

– H Lady Trieu είναι το δείγμα σπέρματος 2346. Αυτό είναι 23 x 2. Θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στο “αίνιγμα 23”, μια σχεδόν λατρευτική πίστη στη σημασία του αριθμού 23. Ήταν δημοφιλής από αντικομφορμιστικά άτομα όπως ο William S. Burroughs και ο Robert Anton Wilson.

– Το γεγονός ότι η Bian κατά τη σπερματέγχυση της αναφωνεί “Fuck you, Ozymandias” είναι ενδιαφέρον. Είναι ο Veidt, όπως ο Dr. Manhattan, σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ; Αρκετά πιθανό, έτσι;

– Το 2008, όταν η Lady Trieu συναντά τον Adrian Veidt τον χαρακτηρίζει ως “τον πιο έξυπνο άνθρωπο στον κόσμο“. Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο που είχε δοθεί από στον Ozymandias από τον Τύπο. Η Trieu είναι, φυσικά, “η πιο έξυπνη γυναίκα στον κόσμο“.

ADRIAN VEIDT

– Αυτή είναι η μαγνητοσκόπηση του βίντεο “ομολογίας / συγχαρητηρίων” που ο Joe Keene έδειξε στον Wade Tillman στο 5o επεισόδιο. Θα παρουσιαστεί στον Robert Redford την ημέρα που εκλέχτηκε Πρόεδρος στις 21 Ιανουαρίου 1993. Μπορείτε να δείτε το γιγαντιαίο καλαμάρι στη δεξαμενή πίσω από τον Veidt ενώ μαγνητοσκοπεί το μήνυμά του στον Πρόεδρο Redford, παρεμπιπτόντως.

– “Untie knot” είναι η εντολή κωδικού πρόσβασης στον παλιό υπολογιστή του Veidt. Το “Untie knot” αναφέρεται στο Γόρδιο Δεσμό, τον οποίο ο Μεγάλος Αλέξανδρος έλυσε με το σπαθί του. Ο κωδικός πρόσβασης είναι “Rameses II” ακριβώς όπως στο κόμικ.

– Στο γραφείο του Veidt είναι ένα πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Μάθαμε σε αυτό το επεισόδιο ότι ο Veidt «δεν έχει δοθεί ποτέ σε μια γυναίκα». Το γεγονός ότι αναφέρει συγκεκριμένα γυναίκες και όχι άντρες μπορεί να αντικατοπτρίζει την παρατήρηση του Rorschach στο κόμικ, ότι ο Veidt είναι “πιθανώς ομοφυλόφιλος”.

 -Βάσει του πενταετούς χρονοδιαγράμματος που ανέφερε η Lady Trieu εδώ, φαίνεται ότι ο Veidt έγραψε το 2013 το μήνυμα “Save me Daughter” στην επιφάνεια της Ευρώπης με τα πτώματα των υπηρετών του.

– Η φράση του Veidt για την επίτευξη “των πάντων” που “ξεκινήσε από το τίποτα” είναι ένα απόσπασμα από το κόμικ, κατά τη διάρκεια του κεφαλαίου, όταν μιλάει για τη δική του ιστορία προέλευσης.

  -Ο Veidt πιάνει τη σφαίρα από τον Game Warden, όπως έκανε και στο κόμικ, όταν η Laurie προσπάθησε να τον σκοτώσει στο Karnak.

– Η φιλοσοφία του Veidt ότι «οι μάσκες κάνουν τους άντρες αληθινούς» μοιάζει να αντηχεί τον αφορισμό του Όσκαρ Γουάιλντ “δώστε στον άνθρωπο μια μάσκα και θα σας πει την αλήθεια”. Αυτό αντικρούεται αργότερα στο επεισόδιο από τον Will Reeves που νιώθει ακριβώς το αντίθετο σχετικά με τις μάσκες.

«Η Παλαιστίνη έχει γίνει χήρα για την Αίγυπτο». Ο Veidt παραθέτει το Merneptah Stele, μια αρχαία επιγραφή που περιγράφει τις νίκες του Αρχαίου Αιγυπτίου Φαραώ Μερνεπτα. Τελειώνει με το “το τέλος είναι κοντά”, το οποίο είναι γενικά βιβλικής φύσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο όμως αναφέρεται συγκεκριμένα στη πινακίδα που κουβαλάει ο Rorschach (Walter Kovacs) στο κόμικ.

DOCTOR MANHATTAN

– Τo ψηλo-κάβαλο εσώρουχο του Joe Keene είναι μια αναφορά σ’ εκείνα που ο Dr. Manhattan φορούσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, προτού αποφασίσει να κυκλοφορεί ολόγυμνος.

– Η Lady Trieu αποκαλεί τον Dr. Manhattan “το μεγάλο μπλε τυρί”. Αυτή είναι μια εκπληκτικά παιχνιδιάρικη αναφορά στον Shazam, του οποίου ο εχθρός, ο Dr. Sivana συνήθως τον αποκαλεί “μεγάλο κόκκινο τυρί”. Παρεμπιπτόντως, η Lady Trieu έχει τη τάση να ντύνεται όπως ο Sivana των κόμιξ, προτιμώντας λευκά ρούχα.

– Το 7ο Kavalry ανακάλυψε την ύπαρξη του Dr. Manhattan στη Λευκή Νύχτα επειδή ο Cal τηλεμετέφερε τον “Mike” στο Gila Flats, το οποίο ήταν ο τόπος όπου ο Jon Osterman έγινε ο Dr. Manhattan.

– Η Laurie αναφέρει και πάλι το θερμοδυναμικό θαύμα, έναν όρο που της δίδαξε ο Jon την ημέρα που ανακάλυψε ότι ο πατέρας της ήταν στην πραγματικότητα ο Edward Blake.

– Ο Jon παρέμεινε κάπως αποπροσανατολισμένος από τότε που τον “επανέφερε” η Angela. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, τον βλέπουμε να ανατρέχει στο παρελθόν, συγκεκριμένα σε στιγμές από το κόμικ.

“Janey, are you cold? I can raise the temperature” αναφέρεται στα Χριστούγεννα του 1959, τα πρώτα του Jon ως Dr. Manhattan, όταν ήταν ακόμα με την πρώτη του αγάπη, Janey Slater. Η “ψύχρα” της ήταν επειδή ήταν λίγο φοβισμένη από τον Jon και την ολοένα και πιο μακρινή του ανθρωπιά.

“There is no situation in Afghanistan requiring my attention,” προέρχεται από τα τελευταία λεπτά της εμφάνισης του Jon σε τηλεοπτική εκπομπή τον Οκτώβριο του 1985, λίγα λεπτά πριν φύγει από τη Γη για τον Άρη.

LOOKING GLASS

“Mirror Guy? “It’s Looking Glass” έχει γίνει το καλύτερο αστείο αυτής της σειράς. Και όπως αποδεικνύεται, οι Laurie και Wade έχουν περισσότερα κοινά από ό, τι πιστεύουν. Ο Wade έχει μια τάση να ξερνάει μετά από την τηλεμεταφορά του Dr. Manhattan, ένα χαρακτηριστικό που μοιράζεται με τη Laurie.

RORSCHACH

Όταν η Αngela ανακρίνει ένα μέλος του 7th Kavalry, αρχίζει να σπάει τα δάχτυλά του, πριν απειλήσει να προχωρήσει σε άλλα μέρη της ανατομίας του. Αυτή ήταν η αγαπημένη τεχνική του Rorschach για την απόσπαση πληροφοριών.

HOODED JUSTICE

-Ο Will Reeves χρησιμοποιεί μία κόμικ αναφορά, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή της Tulsa ως “origin story”. Λέει επίσης “πριν τελειώσει ο κόσμος μου”, μια αναφορά στο παραλληλισμό Tulsa / Krypton που έχουμε εντοπίσει αλλού στη σειρά και στον τρόπο που ο Batman αναφέρεται στη νύχτα που πέθαναν οι γονείς του. Και οι δύο είναι κατάλληλες.

NITE OWL

Το παλιό σκάφος του Nite Owl, το ARCHIE  (εξ ου και το “it’s been a hoot” του Veidt) βρίσκεται ακόμα στο Καρνάκ μετά από την απόσυρσή του λίγο μετά τη μεταφορά του Dan και του Rorschach εκεί για να μιλήσουν με τον Veidt τη 1η Νοεμβρίου 1985. Ο Wade θα ήξερε πραγματικά να το χειριστεί, αφού ο Dan αργότερα χορήγησε την τεχνολογία του στα αστυνομικά τμήματα υπό την ομπρέλα μιας εταιρείας με το όνομα Merlincorps.

ANGELA ABAR

Είναι τώρα η Άντζελα μια θεϊκή οντότητα που μπορεί να περπατήσει στο νερό μετά την κατανάλωση αυτού του μυστηριώδους αυγού; Λοιπόν, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης τους πριν από 10 χρόνια, ο Dr. Manhattan της είπε ότι θα μπορούσε «θεωρητικά» να μεταδώσει τις δυνάμεις του σε ένα οργανικό υλικό και να τις αποκτήσει κάποιος άλλος. Και αυτός ήθελε εκείνη να τον δει να περπατάει στο νερό. Αλλά φαίνεται πως δεν γνωρίζουμε σίγουρα.

Διάφορες Μικρές Λεπτομέρειες

-“As if some cowboy actor could ever become president.” Μπορεί αυτή η ατάκα να μην ίσχυε για τον Robert Redford, αλλά ισχύει για τον Ronald Reagan!

-Όταν η Lady Trieu λέει στον Adrian Veidt ότι «σταμάτησε το ρολόι», αναφέρεται στο ρολόι Doomsday, το οποίο βρισκόταν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα πριν η καλαμαρο-επίθεση στη Ν. Υόρκη αποτρέψει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Για άλλη μια φορά ακούμε το “The Blue Danube Waltz” του Johann Strauss στον δορυφόρο Ευρώπη, όταν προσγειώνεται το διαστημόπλοιο της Lady Trieu. O Παραλληλισμός με τη ταινία 2001 : Η Οδύσσεια του Διαστήματος είναι πραγματικός, δεδομένου ότι η ταινία ασχολήθηκε με έναν μυστηριώδη Monolith που εμφανίζεται στην επιφάνεια της Ευρώπης.

-Η επικεφαλίδα στο εξώφυλλο της εφημερίδας New Frontiersman  αναφέρει πως “Τέσσερις τραυματίστηκαν στη φλεγόμενη Saigon” υποδηλώνοντας ότι οι αναταραχές στο Βιετνάμ συνεχίζονται.

– Ο κύριος στο αμαξίδιο είναι ο γερουσιαστής Joe Keene Sr. Ήταν αυτός που στην αρχή του κόμικ έθεσε τους μασκοφόρους εκδικητές εκτός νόμου.

Aν ξεχάσαμε κάποιο easter egg, προσθέστε στα σχόλια 🙂

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Αν συνεχίσετε σημαίνει πως αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης μας. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Δείτε το νέο μας Podcast στο Youtube ή ακούστε το στο Spotify