Watchmen Επεισόδιο 1 Review – Spoiler Free

από Catherine
0 σχολιο 281 προβολές

Το 1ο επεισόδιο της σειράς ήταν μια φανταστική και ανατριχιαστική εισαγωγή του Damon Lindelof στο σύμπαν που δημιορύγησαν οι Alan Moore & Dave Gibbons.

Μια τηλεοπτική σειρά Watchmen πιθανόν να μην υπήρχε.

Η κλασσική εικονογραφημένη νουβέλα των Alan Moore και Dave Gibbons είναι θρυλική,σημαίνουσα και πολύ καλή για να έχει μια δεύτερη ζωή ως “Watchmen Extended Universe” (WEU, που διαβάζεται και ως “Weeeee-ooooooo”? :p). Και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι μια τηλεοπτική σειρά Watchmen δεν θα έπρεπε να είχε γίνει, παρά το άτομο που τη δημιούργησε.

«Ρώτησα τον εαυτό μου: υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει το Watchmen ως τηλεοπτική σειρά; », δήλωσε ο Damon Lindelof σε πρόσφατη συνέντευξη του. “Και αν υπήρχε, ως fan, τι θα ήθελα να δω;”

Με βάση το 1ο επεισόδιο “It’s Summer and We’re Running Out of Ice,” αυτό που ο Lindelof, ο δημιουργός των Lost και The Leftovers, θέλει να δει από μια σειρά Watchmen, ίσως να είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή για οποιαδήποτε συνέχεια Watchmen στην τηλεόραση – ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο για αυτό το θέμα.

Η σειρά διαδραματίζεται στο παρόν, στη πόλη Tulsa, στην πολιτεία Οκλαχόμα, αλλά στην εκδοχή Watchmen της σύγχρονης Οκλαχόμα. Δηλαδή, η εναλλακτική ιστορία, που ξεκίνησε με την εισαγωγή μασκοφόρων εκδικητών στη δεκαετία του ’40, συνεχίζεται μετά από τα γεγονότα του σύμπαντος Watchmen στη δεκαετία του ’80, μέχρι το περίεργο παρόν της τηλεοπτικής μεταφοράς του HBO. Σε αυτή την Tulsa, οι αστυνόμοι φορούν μάσκες για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους από το έβδομο Kavalry, μια ομάδα ακραίων ρατσιστών- τρομοκρατών, που υιοθετούν τόσο τη μάσκα όσο και τoυς έντονους θεατρινισμούς του “ήρωα” Rorschach, πρώην μέλος των Watchmen. Ακριβώς όπως και στο κόμιξ, τό μυθιστόρημα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι παγιωμένα και όπως συμβαίνει και με το σίκουελ των DC Comics ‘Watchmen, το Doomsday Clock, ο Robert Redford είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επίσης, όπως και στα πρώτα τεύχη του πρωτότυπου κόμικ, αυτή η πρώτη δόση Watchmen παρουσιάζει ενδιαφέροντες,αληθοφανείς χαρακτήρες. Η Angela Abar (Regina King) είναι μια μυστική υπηρέτης του νόμου, η οποία φυλά ένα όπλο στο προσκεφάλι της (κυριολεκτικά!) και θέλει να προστατεύσει την οικογένειά της. Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει τον απίστευτα συμπαθή Cal Abar (που τον υποδύεται ο Yahya Abdul-Mateen II), και τα δύο παιδιά τους. Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του νόμου είναι και ο Don Johnson ως ο εξωστρεφής αλλά αλλόκοτα περίεργος Judd Crawford και ο Tim Blake Nelson (Looking Glass), φανταστικός όπως πάντα, φορώντας μια μάσκα, που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο cool superhero στολές.

Πέρα από τα γυαλιστερά κοστούμια, ωστόσο, το κλειδί των Watchmen για την επιτυχία είναι η εμπιστοσύνη και η σαφήνεια του οράματός του. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με μια σκηνή από την αμερικάνικη ιστορία, που είναι αποτρόπαια τρομακτική και καθαρά μια Watchmen-ια εκδοχή origin ιστορίας υπερήρωα. Λεπτομέρειες για την πρώτη σκηνή έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μέσω συνεντεύξεων του Lindelof και του cast, αλλά μακάριοι είναι εκείνοι που ξεκινάνε το πρώτο επεισόδιο Watchmen χωρίς spoilers. Το άνοιγμα είναι κατά κάποιο τρόπο εντελώς άσχετο με τους μύθους των Watchmen, ενώ μοιάζει άρρηκτα συνδεδεμένο με την ουσία του.

Στην πραγματικότητα, έτσι κυλάει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ώρας του επεισοδίου. Η σειρά καταφέρνει να καταγράψει την ουσία των Watchmen αγνοώντας σχεδόν εντελώς τα στοιχεία των Watchmen. Το επεισόδιο θα πρέπει να αποπροσανατολίζει ευχάριστα και τους fans και τους newbies των Watchmen. Πολλοί χαρακτήρες από το κόμικ θα ενταχθούν τελικά στη σειρά, αλλά εκτός από έναν αινιγματικό “Lord of a British Manor”,που παίζει ο Jeremy Irons, κανένας ήρωας. Αντ ‘αυτού, το Watchmen χρησιμοποιεί το χρόνο προβολής του για να καθορίσει τα στοιχεία του σύμπαντος και να αρχίσει να παρουσιάσει νέες θεματικές και έναν σταθερό μοτίβο.

Το πολιτικό κλίμα της σειράς είναι κατά κάποιο τρόπο τόσο αναπόληση όσο και εντελώς μη αναγνωρίσιμο από το τρέχον αμερικάνικο. Κατά την αποτίμηση σχετικά με τι πρέπει να κάνει με μια τηλεοπτική σειρά Watchmen, ο Lindelof είπε ότι αναρωτιόταν, τι θα ήταν το σημερινό ισοδύναμο του Ψυχρού Πολέμου ως προς την κοινωνική επίδραση. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε (μετά την ανάγνωση του “The Case for Reparations” του συγγραφέα Ta-Nehisi Coates) είναι η άσχημη σύγκρουση φυλής και αστυνόμευσης.

Αυτή η σύγκρουση προβάλλεται με συναρπαστικούς, αμήχανους τρόπους στην πρεμιέρα. Η αστυνομική δύναμη της Τulsa αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από μαύρους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένης της μασκοφόρου ηρωίδας Angela, καθώς και από πλήθος κίτρινων μασκοφόρων αστυνομικών, κυρίως μαύρων. Οι εγχώριοι τρομοκράτες και επομένως ο στόχος της παράνομης αστυνόμευσης είναι αποκλειστικά λευκοί.

Το τελικό αποτέλεσμα για το 1ο επεισόδιο είναι μια ιστορία που παρουσιάζεται από μια εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία οι δομές της λευκής υπεροχής φαίνεται να βρίσκονται στη διαφορετική, από την αναμενόμενη, πλευρά του νόμου. Αυτή η παρουσίαση της αστυνομίας και της εγχώριας τρομοκρατίας αναμένεται να εξελιχθεί και ο Lindelof κάλεσε τους θεατές να μην εξάγουν συμπεράσματα για την οπτική προσέγγιση της σειράς, μέχρι να ολοκληρωθούν τα εννέα επεισόδια της. Ακόμα, με αυτά τα ασαφή όρια, ο πιλότος του Watchmen φέρει το ίδιο επίπεδο ηθικής αμφισημίας και ηθικής πολυπλοκότητας, που έκανε το πρωτότυπο έργο τόσο διαχρονικό. Δεν είναι άμεσα ξεκάθαρο ποιος είναι πρωταγωνιστής, ποίος είναι ο αντίπαλος, ή αν έννοιες αυτές υπάρχουν ακόμη σε αυτό το σύμπαν … έτσι, καταλαβαίνετε: Watchmen.

Αυτό είναι πραγματικά το χαρακτηριστικό κατόρθωμα αυτής της πρώτης ώρας της σειράς. Υπάρχει αίσθηση πραγματικού κινδύνου στην εξιστόρησή του. Συμπεριλαμβάνοντας τις βαθιά εδραιωμένες ρίζες του αμερικανικού ρατσιστικού παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, διαμέσου του μαγικού και άναρχου χάους του Alan Moore, οι Watchmen φορούν μια νέα μάσκα, αλλά το πρόσωπο πίσω από αυτή παραμένει το ίδιο.

Ακολουθήστε το lordoftheseries.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα γύρω από τον κόσμο των σειρών, καθώς και σε Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Spotify.

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ